Ce învață copiii la grădiniță?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Grădinița reușește să îmbine la perfecție învățarea unor noi cunoștințe din domenii foarte variate cu dezvoltarea abilităților de bază. Mulți părinți sunt bucuroși să știe că cel mic învață la grădiniță cum să scrie, cum să citească, științe ale naturii plus nenumărate alte informații, dar înainte de toate, grădinița permite dezvoltarea abilităților copiilor, inclusiv abilități fizice, sociale, emoționale, de vorbire, precum și de gândire.

Dezvoltarea fizică este modul în care copilul își mișcă brațele și picioarele (abilități motorii grosiere) și modul în care copilul își folosește mușchii de la nivelul mâinilor și degetelor (abilități motorii fine). Joacă în aer liber și pauzele din timpul activităților fizice îi ajută pe cei mici să își dezvolte oase și mușchi sănătoși, le îmbunătățește puterea de concentrare și elimină stresul. Jocurile cu puzzle-uri, orele de scriere și de desen, precum și orele de lucru manual sunt alte activități prin care copiii își dezvoltă controlul la nivelul degetelor și mâinilor.

Dezvoltarea socială ajută copilul să interacționeze cu ceilalalți. De exemplu, la Grădinița KinderStar, educatorii susțin abilitățile sociale ale copiilor, îi ajută să coopereze, să se include reciproc în tot felul de activități și, poate cel mai important, îi ajută pe cei mici să își facă prieteni, să păstreze legături de prietenie și să își rezolve rapid eventualele conflicte și dezacorduri.

Dezvoltarea emoțională permite copilului să își înțeleagă propriile sentimente, precum și sentimentele celorlalți. Educatorii îi ajută pe copii să își recunoască sentimentele, să vorbească și să își exprime emoțiile și să își manifeste îngrijorarea față de ceilalți.

Dezvoltarea limbajului, la rândul său, include înțelegerea limbii și comunicarea prin citire, scriere, ascultare și vorbire. Dezvoltarea limbajului ocupă un loc principal în programele de la grădiniță. Copilul dumneavoastră va folosi aceste abilități pe tot parcursul vieții.

Gândirea sau abilitățile cognitive se dezvoltă pe măsură ce copiii explorează, observă, creează, pun întrebări, rezolvă noi sarcini și probleme. Educatorii ajută copiii să planifice ceea ce vor face, îi încurajează să discute și să gândească mai profund și să îi includă și pe ceilalți copii atunci când iau decizii.

Domenii de activitate

Vorbirea orală, citirea, scrierea, matematica, științele, studiile sociale, artele creative și tehnologia sunt doar câteva domenii de activitate explorate la grădiniță. De asemenea, Grădinița KinderStar completează programul standard  cu o serie de activități opționale, precum dans, șah, înot, pictură, limbi străine sau tenis. La grădiniță, copilul beneficiază de multe oportunități de a asculta și de a vorbi cu ceilalți copii și cu adulții.

Abilitățile de vorbire permit copiilor să comunice în mod eficient și sunt strâns legate de citire și scriere. Pentru a susține aceste abilități, educatorii folosesc cuvinte și termeni noi pe tot parcursul zilei, oferă copiilor șanse de a vorbi despre ceea ce știu, îi încurajează să împărtășească cunoștințele lor cu toți ceilalți copii și îi învață să asculte și să vorbească politicos.

Mai apoi, copiii intră la grădiniță cu abilități diferite de citire. Indiferent de ceea ce copiii știu deja, educatorii îi ajută să își dezvolte abilitățile și le insuflă dragoste pentru citire și lectură. Pentru a reuși să scrie, copilul va trebui să își dezvolte mai multe abilități. De exemplu, ar putea să deseneze imagini pentru a planifica o poveste. Când va scrie, educatorul îl va încuraja să își folosească ortografia, îi va arăta cum să facă litere mici și mari și îi va explica de ce trebuie să lase spațiu între cuvinte. Cu cât va scrie mai mult, cu atât mai rapid se va descurca și va scrie mai bine.

Pe lângă matematică, științe ale naturii, științe sociale și tehnologie, activitățile creative sunt de mare ajutor pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Copiii își exprimă sentimentele, ideile și creativitatea în multe feluri – explorând diferite forme de artă, inventând și povestind povești, dansând, cântând și combinând diferite materiale pentru a realiza propria operă de artă. De asemenea, cel mic poate juca teatru, poate învăța informații despre pictură și arhitectură și poate învăța să aprecieze arta mai multor culturi. Activitățile creative permit copiilor să dea frâu liber imaginației, să se concentreze și să abordeze probleme din diferite perspective.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *