Creșa – sfaturi utile pentru părinți îngrijorați!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Deşi mămicile şi-ar dori să petreacă alături de copil primii 2-3 ani din viaţa acestuia, de multe ori trebuie să se întoarcă la serviciu mult mai devreme. Atunci vine întrebarea „Cine va avea grijă de copilul meu?” Cel mai adesea, prima alegere este bunica sau o bonă.

cresaCei mai mulţi părinţi tineri consideră creşa ca ultimă soluţie. Chiar dacă foarte mulţi ani, creşa a avut un renume negativ, astăzi lucrurile s-au mai schimbat, mai ales prin apariţia creşelor particulare şi a grădiniţelor care acceptă copii încă de la vârste extrem de mici. În multe creşe accentul se pune acum pe nevoile copilului, inclusiv cele emoţionale. Deci copiii nu se mai smulg din mâinile părinţilor, ci aceştia pot sta la creşă cu copilul, pentru ca acesta să se obişnuiască mai uşor cu noul mediu, să se acomodeze cu noul spaţiu, cu educatoarea, cu obiceiurile şi ritmul zilei. De asemenea, copilul poate lua de acasă jucăria lui preferată sau o pernă, ca să se simtă mai confortabil. Copiii nu mai sunt hrăniţi cu forţa şi există regimuri alimentare diferite pentru copiii care, de exemplu, sunt alergici sau sunt vegetarieni. Şi mai presus de toate, creşele oferă activităţi interesante şi distractive şi educatoarele sunt extrem de amabile şi bine pregătite.

Ce este cel mai dificil – atât pentru copil, cât şi pentru mamă – anxietatea de separare. Până în acel moment, micuţul sau micuţa ta a fost mândria şi bucuria ta, i-ai fost mereu aproape şi ai venit mereu în întâmpinarea nevoilor sale. Acum, totul se schimbă. La început, într-adevăr vă va fi dor unul de altul, dar va trece şi aceasta pe măsură ce copilul se va adapta mai bine la noul mediu.

Cum să reduceţi stresul de creşă?

În cazul în care vă gândiţi să vă duceţi bebeluşul la creşă, ar fi bine ca acest lucru să se întâmple cât mai devreme. Apoi, atunci când cel mic creşte, acesta intră într-o fază de dezvoltare caracterizată printr-un ataşament puternic faţă de persoanele care îl îngrijesc şi teamă faţă de persoanele necunoscute. Când mergeţi prima oară cu copilul la creşă, nu-l lăsaţi imediat acolo, singur. Începeţi iniţial cu 2-3 ore pe zi, prelungind treptat timpul. În cazul în care copilul dumneavoastră are deja un an, asiguraţi-vă că vă luaţi la revedere de la el înainte de a pleca – nu plecaţi pe furiş din camera în care se află. În cazul în care copilul este mai mare (are deja 1,5 ani sau mai mult), înainte de a merge cu el la creşă încercaţi să-i explicaţi motivele pentru separare şi la ce să se aştepte. Nu-i povesti despre creşă numai în nuanţe de roz, nu-i spune că este tărâmul fericirii – ţine-te de realitate. Spune-i că îşi va face prieteni noi, că acolo găseşte o mulţime de jucării, dar că va sta fără părinţi. Nu-i spune niciodată copilului mai mare „mă întorc imediat”, dacă intenţionaţi să vă întoarceţi numai după câteva ore. Mai bine îi precizaţi când veniţi să-l luaţi (după prânz, după somn, după gustare).

Când se întoarce acasă, fii răbdătoare şi alături de el: cu siguranţă va dori să fie aproape de tine, să-ţi atingă faţa, să vă jucaţi, să repetaţi sunete, să vă distraţi. Fii înţelegătoare cu el şi arată-i multă răbdare. Tu eşti întreaga lume pentru el. Până acum, tu l-ai hrănit, l-ai îngrijit, v-aţi distrat împreună, aţi fost tot timpul împreună, iar acum te vede doar câteva ore. Nu uitaţi că cel mic are nevoie să se descarce, deci ţineţi-l strâns în braţe şi fiţi aproape de el.

Prichindelul nu poate să vă spună cum e la creşă, deci trebuie să fiţi atenţi şi să vă monitorizaţi îndeaproape copilul. Dacă după 4-6 săptămâni, încă reacţionează prost, în sensul că plânge pentru o lungă perioada de timp după ce ai plecat, va trebui să cauţi o altă creşă, mult mai prietenoasă, sau să găseşti o altă soluţie. În creşele particulare, grupele sunt, de obicei, mai puţin numeroase. Acesta este unul din motivele pentru care condiţiile sunt mai bune, la fel şi grija faţă de copii. Din păcate şi costurile sunt mai ridicate faţă de creşele de stat.

Recomandări pentru prima zi de creşă

 • Ar fi bine ca revenirea dvs. la locul de muncă să nu coincidă cu debutul copilului la creşă. Luaţi-vă o marjă de cel puţin o lună. Este important să fiţi alături de el în timpul perioadei de adaptare şi în perioada în care e posibil să se îmbolnăvească.
 • Mulţi părinţi îşi înscriu copiii la creşă în luna septembrie, odată cu începutul anului şcolar. Dar un moment bun pentru debutul creşei sau al grădiniţei este luna ianuarie, de exemplu. Atunci prichindelul tău va fi mai puţin nervos, pentru că majoritatea copiilor s-au adaptat deja şi nu mai plâng ca la început. Copilul tău va intra într-o atmosferă plăcută, iar educatoarele îi vor putea dedica mai mult timp şi atenţie.
 • Copiii care merg la creşă şi sunt nevoiţi să se adapteze la schimbările de la începutul călătoriei lor în lume, s-a dovedit că în următoarele etape ale vieţii, se adaptează mult mai uşor şi mai rapid la mediul înconjurător – atât în ​​grădiniţă, cât şi în şcoală. Învăţarea prin observare şi imitare este foarte importantă în educaţia ulterioară şi în dezvoltare.

Cum să alegeţi creşa?

Alegerea creşei nu este o chestiune de o zi şi o decizie rapidă – trebuie să comparaţi mai multe instituţii şi să o alegeţi pe cea care vi se potriveşte cel mai bine. Începeţi căutarea cu mai mult de o lună înainte de a reveni la locul de muncă. Vizitaţi diferite creşe, familiarizaţi-vă cu personalul şi instituţia, şi … consultaţi părerea altor părinţi. Să nu uităm că internetul nu este singura sursă de informare: merită să faceţi un mic sondaj de opinie printre prieteni şi cunoscuţi că să vedeţi unde sunt înscrişi copiii lor şi dacă sunt mulţumiţi de personalul grădiniţei.

Solicitaţi informaţii despre personalul grădiniţei, despre pregătirea şi experienţa educatoarelor. Nu ezitaţi să întrebaţi – până la urmă este important să ştiţi pe mâna cui va lăsaţi cea mai dragă persoană din viaţa dvs!

Atunci când directoarea vă invită să faceţi un tur al creşei fiţi foarte atenţi la detalii. Observaţi dacă ferestrele sunt asigurate (de exemplu, dacă un sistem de blocare cu cheie), sau dacă poarta se închide şi se deschide doar prin apăsarea interfonului. Întrebaţi unde sunt păstrate medicamentele şi produsele de curăţenie. Aceasta ar trebui să fie o chestiune prioritară pentru o creşă bună. E important ca cei mici să nu aibă acces la aceste produse.

Este foarte important să existe o perioadă de acomodare de câteva zile, timp în care copilul poate participa la activităţile creşei împreună cu unul dintre părinţi. Sistemul, cel mai recomandat de către psihologi, este familiarizarea treptată a copilul cu grădiniţa şi cu absenţa mamei. Practic se recomandă ca în prima zi să petreceţi 2-3 ore alături de copil, a doua zi încercaţi să părăsiţi camera de joacă, dar rămâneţi în clădire, a treia zi ieşiţi puţin la cumpărături, dar reveniţi după o perioadă scurtă de timp. Pentru ca în cele din urmă să ajungeţi să-l lăsaţi pe cel mic la creşă singur, pentru toată ziua. Perioada de adaptare va depinde şi de cât de multă înţelegere şi suport veţi avea din partea personalului creşei.

Atenţie la semnalele copilului!

Trebuie să fiţi atenţi la semnalele pe care le transmite copilul dvs., nu doar în primele zile, ci şi mai târziu. Chiar dacă e mic şi nu poate vorbi, asta nu înseamnă că nu poate să vă spună nimic. Ar trebui să vă sesizaţi mai ales atunci când:

• Copilul nu se poate obişnui cu noul loc. În perioada de acomodare, copilul se poate manifesta prin refuzul de a rămâne la creşă. Această situaţie poate dura o săptămână sau două, dar nu câteva luni. Un semnal de alarmă este atunci când reticenţa lui şi crizele de plâns cresc în intensitate, în loc să scadă odată cu trecerea timpului.

Atenţie! Nu orice aversiune pe termen lung pentru creşă dovedeşte că ceva nu este în regulă acolo. Se poate, de asemenea, ca prichindelul tău să nu fie pur şi simplu pregătit pentru o astfel de soluţie. Atunci trebuie să te gândeşti la alte opţiuni (de exemplu, bonă).

• Predomină contradicţiile suspecte. Este destul de normal ca un copil să se comporte un pic diferit la grădiniţă decât acasă. Cu toate acestea, atunci când contradicţiile sunt izbitoare (educatoarea îţi spune că fetiţa ta adoarme singură, cu toate că nu face niciodată acest lucru acasă sau că mănâncă broccoli, pe care nu-l suportă), acest lucru ar trebui să-ţi trezească unele suspiciuni.

• Copilul se teme clar de una dintre educatoare sau îngrijitoare. Reacţia unui copil care se teme de o anumită persoană, este foarte clară – copilul începe să plângă la vederea acelei persoane şi se ascunde în spatele mamei. În cazul în care copilul tău reacţionează astfel la un singur membru al personalului, acesta este un motiv de îngrijorare.

• Vânătăi pe corpul copilului, pe care îngrijitoarele nu le pot explica. Este imposibil să ai un gardian pentru copilul tău la grădiniţă, şi toţi părinţii cunosc acest lucru. Cu toate acestea, să nu poţi explica, în mai multe rânduri, modul în care au apărut nişte vânătăi pe corpul copilului, nu este normal.
Iar pentru a-ţi şti copilul în siguranţă, noi îţi recomandăm creşa Busy Bees Academy, un loc cald şi primitor, exact ca acasă. Tot aici, vei găsi un personal primitor, mereu preocupat de nevoile copilului, cele mai bune condiţii de siguranţă, personal medical care să evalueze constant starea de sănătate a copilului, hrană diversificată şi foarte gustoasă, dar şi un sfaturile unui psiholog care vor face că separarea să nu mai fie atât de grea.

Busy Bees Academy

 • str. Maria Ghiculeasa, nr. 19, Sector2, București
  Cartier: Parcul Circului / Barbu Vacărescu
  Reper: Parcul Circului
 • Telefon: 0727 789 768
 • Website:www.busybees.ro
 • Email: mihaela@busybees.ro
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *