Bona sau creșa? Cea mai frecventă dilemă a unei mămici de bebeluș

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sunt mamă, iar copilul meu reprezintă singura mea evadare într-o lume pură, fără stereotipuri și bogată în sentimente frumoase.

Bona-sau-cresa

De multe ori tot ceea ce fac atunci când sunt acasă este să stau așezată cu puiul meu în brațe, să îi admir mânuțele gingașe, capul mic, ochii rotunzi și zâmbetul cald pe care mi-l așterne ori de câte ori mă privește. La mine în brațe îi este bine, se simte ocrotit, iubit, se află în universul său fără griji, departe de tot ceea ce i-ar putea face rău.

Nu am cum să nu devin nostalgică atunci când mă gândesc că atât de mic va trebui să rămână singur, într-o lume haină, bogată în încercări nefericite, într-un univers pe care nu-l cunoaște. Ne vom despărți curând, vreme de câteva ore, atunci când alta îi va fi mămică.

Bona sau creșa sunt opțiuni pe care le iau în considerare, dar de care mă tem în egală măsură. Mi-aș dori pentru el locul perfect și, ce-i drept, gândesc că acasă, alături de jucăriile sale, i-ar fi cel mai bine. Cu toate acestea, bona, tânără sau mai în vârstă, nu îmi oferă siguranța că îl va proteja așa cum numai eu știu să o fac. În plus, nu pot să neg experiența neplăcuta a atâtor familii. Lucrurile acestea se întâmplă, și nu de puține ori, iar acest fapt mă demoralizează, mă sperie și mă fac să refuz să iau o decizie prea curând.

Nu am recomandări din partea familiei sau a persoanelor foarte apropiate, care au trecut printr-o situație similară, astfel încât să-mi găsesc un fel de liniște sufletească, iar interviul diferitelor persoane recomandate de agențiile specializate mi se pare pur și simplu o loterie. Este un risc mult prea mare, pe care nu sunt dispusă să-l încerc mai ales cu copilul meu. Mi-e teamă din atâtea puncte de vedere, dar cel mai mult de traumele pe care i le-ar putea cauza. Știu că nu este ușor să îngrijești un copil. Știu că este nevoie de răbdare și calm pentru asta, că de multe ori simți că limitele îți sunt testate.

Cu toate acestea, eu încerc din răsputeri să conștientizez că nu am în față un adult, ci un bebe inocent la începutul călătoriei despre cunoaștere. Ori, această lecție, pe care o învăț alături de el, mă ghidează să-l ajut să crească cu suflet frumos. Dar eu sunt mama lui! Pe bonă ce o va determina să nu-l certe, să nu-l pedepsească, să nu-l ignore intenționat pentru propria liniște? Toate aceste întrebări, necunoscute nu îmi oferă decât supărare, anxietate și o teamă și mai mare de separare.

Pe de altă parte, bona va fi mama lui surogat, o mămică ce îl va veghea în orele în care eu voi lipsi. Asta înseamnă că va trebui să își impună autoritatea și regulile proprii și va trebui să știe cum să fie prietenoasă, să îi ofere căldura pe care i-o ofer micuțului meu, alinarea de dinainte de culcare, cuvântul duios în caz de boacăne, și învățămintele bune.

Un cadru prietenos, un mediu primitor, jucării multe, dar mai ales siguranță, este tot ceea ce îmi doresc pentru bebelușul meu, abia venit pe lume.

Creșa, un loc instituționalizat, cu personal specializat, are deja experiență în lucrul cu copiii. Fiecare membru, care în timp este asociat cu imaginea creșei, o imagine pe care oricine și-o dorește a fi impecabilă, este instruit la angajare. În plus, sunt întotdeauna mai multe persoane adulte alocate unui grup de copii, astfel încât riscul ca o persoană să aibă un comportament neadecvat cu copiii este minimizat de prezența celorlalți adulți. Astfel, pe lângă faptul că nu este firesc să ai o atitudine nepotrivită cu un copil, apare și această nouă observație, că nicio instituție serioasă nu va permite să fie asociată cu un incident, motiv pentru care cu siguranță sunt mult mai selectivi în alegerea personalului.

Cu toate acestea, nu pot să nu am emoții, în egală măsură, cu privire la perioada de acomodare. Iar mai apoi ajung să mă întreb pe mine dacă nu cumva chiar eu voi fi cea care va plânge la ușile instituției pe motiv de abandon. Nu îmi doresc să îmi abandonez copilul, nu cunosc cum anume voi reuși să fac trecerea dincolo de temerile firești ale oricărei mămici iubitoare. Sunt conștientă că în cele din urmă la creșă se va acomoda cu toți ceilalți copii, va dobândi capacități uimitoare de a se integra în rândul celor de seama lui, va învăța prin descoperire, joc și uneori chiar și prin greșeală, toate fiind trepte firești către dobândirea autonomiei personale. Va descoperi jocuri noi, va împărți jucăriile cu alți copii, va face numeroase activități potrivite vârstei sale. Va învăța mult mai repede primele cuvinte, poate mai repede decât m-aș aștepta acasă și cu timpul, deși nu îmi place să iau în calcul și acest aspect, va deveni mai puternic în fața virozelor și virușilor. Ce-i drept, se va îmbolnăvi mai des, dar asta pentru că nu va mai fi ținut în globul de cristal, precum era acasă. Va deveni din ce în ce mai imun în fața bolilor, lucru care ar trebui să mă bucure și nu să mă întristeze. Știu, de asemenea, că acolo, la creșă, este supravegheat de cadre medicale, lucru ce îmi oferă siguranța că micuțul meu bebeluș va fi ferit de lucruri rele.

Aș vrea ca totul să fie mai simplu, și tocmai de aceea, uneori, când îl privesc, aș vrea să îl întreb ce și-ar dori… însă nu poate să îmi răspundă încă. Zâmbetul său îmi este de ajuns atunci când îi spun că va fi alături de mulți alți copii, asemeni lui, la creșă!

Acest lucru mi-a dat curaj, să merg mai departe de întrebări, să caut cu adevărat locul cel mai potrivit pentru el. Și cum cea mai la îndemână unealtă este calculatorul, l-am luat în brațe, seară de seară, și am început să chestionez Google-ul. Din pagină în pagină, dintr-un forum în altul am ajuns să aflu despre Busy Bees Academy și să-mi doresc să o văd în realitate, să fac cunoștință cu personalul și cu copiii ce merg deja la această creșă. Cred că chipul lor, chiar și al bebelușilor ce nu pot vorbi încă, îți pot spune multe despre locul unde stau. Ori, liniștea de pe fața lor, zâmbetul sincer și afecțiunea pentru doamnele educatoare aproape că m-au emoționat. Cred cu tărie că acesta s-ar putea să fie cel mai potrivit loc pentru puiul meu, că timp de câteva ore pe zi Busy Bees Academy va deveni noul său cămin, iar acest lucru îmi oferă un confort psihic pe care credeam că nu o să-l mai găsesc.

BUSY BEES ACADEMY

Adresa: Str. Maria Ghiculeasa, nr. 19, Sector 2, București

Cartier: Parcul Circului / Barbu Văcărescu

Reper: Parcul Circului

Telefon: 0727 789 768

Website: www.busybees.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *