Copiii si tehnologia – probleme si solutii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Subiectul relatiei copiilor cu tehnologia este din ce in ce mai frecvent abordat de catre specialistii in dezvoltarea copilului. Evolutia tehnologica rapida nu permite inca o analiza corecta privind efectele pe termen lung pe care utilizarea excesiva a “gadget”-urilor (telefon, tableta, calculator, play-station etc) le are asupra dezvoltarii creierului copiilor, in special in cazul copiilor mici, pana in 6 ani. Studii de imagistica recente indica insa ca, utilizata excesiv si prea devreme, tehnologia duce la alterarea neurodezvoltarii, afectand formarea corecta a retelelor neuronale ale creierului. Apar, in consecinta, intarzieri in dezvoltare, in special in aria limbajului si comunicarii.

copiii-si-tehnologia
sursa foto: www.sheknows.com

Numeroase studii releva dependenta din ce in ce mai mare a copiilor si adolescentilor de tableta, telefon sau calculator, acestia petrecand mai mult timp cu “butonarea” gadget-urilor decat cu activitati sportive sau relationare directa cu alti copii. Exista, totusi, si beneficii ale progresului tehnologic, in special in aria educatiei: pentru copiii scolari si adolescenti sunt disponibile on-line foarte multe resurse educationale care, utilizate corect, ajuta la dezvoltarea gandirii, rationamentului, logicii, atentiei si memoriei. Puteti citi aici despre avantajele si dezavantajele utilizarii tehnologiei de catre copii.

Nu orice copil sau adolescent poate ajunge insa dependent de telefonul sau tableta sa. Este important sa facem distinctie intre pasiune si dependenta. Unii copii sunt pur si simplu talentati si pasiunea lor se va transforma cu siguranta, mai tarziu, intr-o cariera de succes. Altii insa, in special pe fondul unor vulnerabilitati temperamentale (ex: stima de sine scazuta, timiditate, anxietate scolara sau sociala, tulburari de dezvoltare, dificultati de invatare etc) sau a unui context familial dizamornic, conflictual, ajung sa se refugieze in lumea virtuala, devenind dependenti de aceasta. Aflati aici mai multe despre semnele dependentei de tehnologie la copii.

Nu in ultimul rand, parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca, cel putin pana la varsta majoratului, responsabilitatea cresterii copiilor le revine pe deplin, prin urmare “telecomanda” este la ei. Trebuie sa recunoastem ca parintii sunt cei care creaza premisele favorabile dependentei de tehnologie la copii: foarte multi copii sunt crescuti in fata televizorului, iar tableta si telefonul sunt cele mai frecvent oferite cadouri de Sarbatori! Gadget-urile au devenit, cumva, atat unelte de “cumparare” a momentelor de liniste pentru parinti cat si mijloace de santaj pentru a-i determina pe copii sa se supuna cerintelor acestora. Tot parintii sunt cei care pot prelua controlul asupra situatiei luand din timp masurile necesare pentru a evita dependenta de tehnologie a copiilor. Gasiti aici o lista de sfaturi utile in acest sens.

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)

0740 20.40.20

www.psiholog-pentru-copii.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com