Când începe bebe să vorbească?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când începe bebe să vorbească? Aceasta este întrebarea pe care și-o pune orice mămică, mai ales dacă se află la prima sa experiență de acest gen. Orice sunet, orice gângurit pare să îi sune a „mami” sau „tati” și de aceea, nu va rata nicio clipă să nu își noteze în calendar primul cuvânt a bebelușului său.

cand incepe bebe sa vorbeascaSuntem nerăbdători și ne dorim să aflăm cu exactitate, dacă se poate, când începe bebe să vorbească. Tot așa, ne-am dori să știm și când îi cad primii dințișori, dar și când va face primul său pas. Sunt lucruri pe care fiecare copil le va parcurge în felul său, nu trebuie să uităm că fiecare copil este unic și are propriul său ritm de dezvoltare. A-l grăbi, nu înseamnă neapărat că reușim să schimbăm ritmul firesc al vieții și poate am putea produce chiar consecințe nedorite.

Știm cu toții că atunci când începe bebe să vorbească s-ar putea să ne dezvăluie date despre viitorul său frățior. Dacă va spune „mama” va fi fetiță, iar dacă va spune „tata” va fi băiat. Sunt legende și vorbe populare, în care noi credem cu desăvârșire. Însă, lăsând deoparte toate aceste lucruri revenim iarăși la întrebarea, când începe bebe să vorbească cu adevărat, dar și când ne va înțelege perfect?

Chiar dacă nu ne vine să credem, bebe începe să ne înțeleagă încă de mic, uneori ne percepe sunetele, vocea încă de când se află în burtică, iar de vorbit vorbește de la primul său scâncet. Prin plâns, bebelușul nu își exprimă întotdeauna supărarea, ci încearcă să ne comunice câte ceva. Iar o mămică va ști că atunci când îi este foame, bebe va plânge diferit față de atunci când vrea să doarmă, la fel va plânge într-un alt fel atunci când vrea să fie schimbat.

În primele luni de viață, principalul mod de comunicare al bebelușului este plânsul. Până atunci, el va asculta la mami, la tati și la toți ceilalți care se află în jurul său. Va acumula cunoștințe și va încerca să le transmită și celorlalți stările prin care trece, într-un mod, ce-i drept, mult mai diferit, față de cel al adulților.

Atunci când îi întrebi pe unii părinți la ce vârstă a rostit bebelușul lor primul cuvânt, s-ar putea să fii surprinsă. Vor spune că la vârsta de șase sau șapte luni de viață. A spus „mama” sau „tata”. În realitate, la această vârstă se petrece doar momentul în care bebelușul reușește să rostească primele silabe, și iată cum „mama” sau „tata” reușesc să fie spuse doar într-un mod repetitiv a silabei „ma” sau „ta”.

Începând cu vârsta de șapte luni de viață, bebelușul va ști cum îl cheamă, însă nu își va putea încă pronunța numele său. Îți vei da seama de acest lucru întrucât mimica se va schimba ori de câte îl vei striga astfel. De asemenea, la vârsta de 9 luni, bebelușii percep ce înseamnă „nu e voie” sau știu când le spui „pa pa”.

Psihologii susțin că bebelușii încep să vorbească pe la vârsta de un anisșor. Ce-i drept, atunci spun cuvinte simple, însă a căror semnificație o înțeleg.

Cu toate acestea, primele cuvinte asimilate în limbajul copilului se vor petrece la vârsta de 18 luni de viață sau chiar mai târziu. Atunci copilul va cunoaște circa 10 cuvinte, pe care le va și folosi mai mereu.

Cum îl ajuți să vorbească?

Ne dorim să aflăm când începe bebe să vorbească, însă nu s-a inventat până acum o rețetă secretă pentru a-l face să comunice mai devreme decât ar fi normal. Cu toate acestea, părinții sunt sfătuiți de către medici sau psihologi să vorbească cu copilul lor chiar și atunci când acesta nu știe încă să răspundă.

Îi poți arăta care sunt obiectele casei, cum se numesc, poți repeta anumite fraze, încearcă de asemenea să descrii tot ceea ce faci în ziua respectivă, dacă bebelușul îți stă prin preajmă. Cântă în jurul său, va fi fericit să îți audă glasul, în plus se va simți foarte bine la auzul unor sunete line, fredonate chiar de mama sa.

Poveștile de seară trebuiesc citite chiar și atunci când are câteva luni de viață. Cu toate că nu credem că înțelege mare lucru, în această perioadă a vieții bebelușul se află în etapa asimilării de noi cunoștințe. Astfel va dobândi primele cuvinte pe care le va înmagazina în interiorul său până atunci când va putea rosti pentru prima dată cuvinte. Iar de atunci, vei fi surprinsă să vezi cum bebelușul tău va rosti cuvinte pe care, din câte știi, nu a avut de unde altundeva să le cunoască.

Când să te îngrijorezi?

Bebe nu începe să vorbească atât de devreme, de aceea, nu este motiv de îngrijorare dacă nu rostește niciun cuvânt nici chiar la vârsta de doi anișori. După vârsta de 30 de luni poți apela la un specialist atunci când observi că bebelușul nu poate rosti nici măcar două cuvinte legate, rostește doar silabe scurte și nu se face deloc înțeles.

Fiind cea care se află în apropierea sa, ești singura care poți să îi observi progresele și să știi când este sau nu motiv de îngrijorare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *