Alocație copii 2018. Cine beneficiază de alocație. Cât este cuantumul în 2018

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alocație copii 2018. Copiii și tinerii din România cu vârsta de până la 18 ani și, în anumite cazuri, chiar și mai mari au dreptul de a primi lunar o suma de bani din partea statului. Valoarea alocației nu a fost modificată în 2017, astfel că anul acesta ea se va acorda la același nivel.

Alocație copii 2018 – Beneficiari
Potrivit Legii nr. 61/1993, alocația de stat pentru copii este o formă de ocrotire acordată de către stat, fără discriminare, tuturor copiilor din România. De această alocație beneficiază toți copiii cu vârstă de până la 18 ani, dar și tinerii majori, cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile învățământului liceal sau profesional. În cazul tinerilor care repetă un an școlar, nu se mai acordă alocația de stat, cu excepția situației în care aceștia sunt nevoiți să repete anul școlar din motive medicale.
Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini, precum și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți/rezidente în România, în condițiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinții.

Te mai poate interesa Indemnizație creștere copil 2018: Ce modificări sunt anul acesta. Cât este stimulentul de inserție

Alocație copii 2018 – Cuantum
Valoarea alocației de stat pentru copii nu a mai suferit modificări de la jumătatea lui 2015. Astfel, și în 2018, alocația pentru copii își păstrează valoarea din anul anterior. Cuantumul alocației se stabilește în raport cu indicatorul social de referință (ISR), care este în prezent de 500 de lei, astfel:
• – 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii în vârsta de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap). Aceasta se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție prevăzute de legislația în vigoare;
• – 0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani și pentru liceenii de peste 18 ani;
• – 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei și 18 ani.
Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii stipulează că aceasta se plătește „unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare”. De asemenea, actul normativ prevede ca această alocație să se poată plăti „si tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, în condițiile legii”.

Află aici totul despre Concediu de maternitate 2018

Copiii pot primi direct alocația de stat, dar doar dacă au împlinit vârstă de 14 ani și dacă reprezentantul legal își da acordul. Totodată, tinerii care au vârsta de peste 18 ani și care au dreptul la această alocație o pot primi în baza unei cereri.
Dreptul la acordarea alocației de stat pentru copii se stabilește în baza unei cereri și a actelor din care rezultă îndeplinirea condițiilor de acordare a acestuia. „Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plată drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plată alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni”, mai prevede actul normativ ce reglementează acordarea alocației de stat pentru copii.
Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *