Ne jucăm împreună în bucătărie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Să ne jucăm împreună în bucătărie este super distractiv. Da, este adevărat! Îți este frică să-ți lași copilul în bucătărie? Teama că se poate răni te oprește să petreceți timp împreună în această încăpere? Sper că după ce vei citi acest articol îți vei schimba modul de a gândi. Mai ales în apropierea Crăciunului, când coacem și gătim și mai mult… Practic nu avem timp suficient pentru a ne juca cu cei mici.

Pentru început, te încurajez oferindu-ți câteva idei de joacă! Dacă copilul tău este încă foarte mic, este sufficient să îl așezi undeva în apropierea ta și comunici în permanență cu el, spunându-i ce faci. Încearcă, până și în toată agitația pregătirilor de Crăciun să te asiguri că micuțul se simte aproape de tine.

Turnarea

Când avea între 3 și 6 luni, mă jucam cu fetița mea, dându-i câteva boluri umplute cu diferite semințe. Prin turnarea dintr-un bol în altul a diferitelor produse, copilul își dezvoltă abilitățile motorii. Trebuie însă, să-l observi în permanență pentru a reacționa rapid în caz că își introduce obiecte în guriță. Jucându-se astfel va fi o nouă experiență pentru el, care îi stimulează simțul tactil.

Joaca cu aluatul

Un alt mod de a ne juca, atunci când copilul este puțin mai mare, este joaca de-a copiatul. Pregătești o prăjitură? Frămânți și răsucești aluatul și copilul te urmărește cu ochișorii lui, interesat? Pregătește-i și lui propriul său aluat (din făină, apă și sare) și lasă-l să-l studieze în orice fel vrea. Arată-i cum poate să frământe aluatul și să facă diferite forme din el. Faceți melci sau bile din aluat. În timp ce vă jucați tu poți pregăti în continuare prăjitura. Apoi dă-i copilului figurine de plastic pentru aluat și faceți împreună diferite forme haioase: căsuțe, animale, jucării. Vorbește-i: “uite, acum facem o minge. Aici punem asta și apăsăm în jos…” etc. Dacă vrei poți să începi activitatea pregătind aluatul împreună. Eu așa fac. Copilul se va murdări, însă va câștiga experiență. Este important să aibă ocazia să studieze fiecare ingredient: făină, sare, apă – atingându-le și amestecându-le cu mânuțele sale. Vei finisa tu ceea ce copilul nu poate face singur.

Dacă vrei să nu se murdarească poți să îl protejezi cu o bavetă cu mîneci lungi 

Micul ajutor

La vârsta de un an, este timpul să-i stimulezi imaginația, inventând noi activități pe care să le faceți împreună în bucătărie. Decorezi prăjiturile? Faceți asta împreună. Pudrați zahăr pe brioșe, glazurați biscuiții cu ciocolată și decorați-i cu mici delicatese: fulgi de cocos sau de migdale. Stafidele, zahărul, glazura – toate acestea sunt produse pe care micuțul tău cu siguranță va dori să le încerce. Lasă-l să facă asta însă urmărește cantitățile. Astfel, când decorează prăjitura, copilul este preocupat doar de activitatea decorării și nu cu degustarea ingredientelor.

Desertul nu este perfect decorat? Este important că ați făcut împreună asta și cu siguranță toată familia îl va aprecia. Puteți decora împreună și formele din aluat făcute de micuț mai devreme. Alege ingrediente interesante – semințe sau condimente precum cuișoarele. Vor fi un cadou minunat de Crăciun pentru bunica și bunicul.

Siguranța înainte de toate

Câteva măsuri de siguranță pe care eu le aplic în bucătărie:

  • Ascunde toate produsele periculoase: chibrituri, soluții de curățat.
  • Tacâmurile ascuțite și cuțitele le folosesc doar eu. Copilul primește propriile sale cuțite și furculițe din plastic, create special pentru copii. Astfel putem tăia împreună ingredientele pentru salată (un cuțit din plastic este ideal pentru a tăia un ou fiert moale).
  • Instalare de siguranțe/încuietori pentru sertarele în care se depoziteză produse periculoase pentru copii, nu doar în bucătărie, ci în întreaga casă.
  • Toate vasele fierbinți se pun pe un alt blat, nu pe acela la care are acces copilul.
  • Vasele fierbinți și care au mâner lung (tigăile spre exemplu) se așeză cu mânerul spre perete. Astfel, copilul nu va putea să ajungă la ele.
  • Locul unde te joci cu copilul trebuie să fie departe de orice aparat electric, cabluri, gaze sau aparatură care se încălzește (precum fierbătorul, spre exemplu).

Joaca în bucătărie și dezvoltarea copilului

Care sunt beneficiile jucatului împreună în bucătărie? Copilul tău explorează și experimentează lucruri noi. Atingerea, gustul, vederea, mirosul și auzul său sunt stimulate. Am scris deja despre atingere și gust. Vederea va fi stimulată de către vesela colorată. Cumpără boluri, tacâmuri și cești din plastic, în culori diferite și atrăgătoare pentru copil. Toate mirodeniile și condimentele sunt mirosuri noi și fascinante. În timpul pregătirilor pentru Crăciun, aromele prăjiturilor predomină. Lasă-ți copilul să miroasă diferite arome, nu doar pe acelea care îți plac și le găsești atrăgătoare. Cel mic aude zăngănitul tacâmurilor sau a farfuriilor și pentru el aceste zgomote sunt interesante că nu le aude altă dată.

Majoritatea activităților facilitează dezvoltarea abilităților motorii delicate ale copiilor. Atunci când copilul este mai în vârstă, îl vei învăța cum să se comporte independent și responsabil în bucătărie. Petrecând timp împreună în acest mod fericit veți crea și o legătură strânsă între voi. Vă doresc clipe fantastice în spiritul Crăciunului!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *