Învățarea unei limbi străine în copilărie – benefică sau stresantă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De la o evoluție academică mai bună, urmarea unor studii universitare în străinătate, obținerea unor burse și până la un serviciu foarte bine plătit, relații de prietenie cu oameni din toate părțile lumii, vacanțe superbe, viziuni mai extinse asupra vieții și o gândire liberă, cunoașterea uneia sau a mai multor limbi străine oferă o multitudine de beneficii. Pe parcursul primilor ani de viață, copiii învață o limbă străină la fel de ușor precum învață limba maternă, așa că ar fi o risipă să nu folosiți abilitatea naturală a copilului de a învăța.

Deoarece 50% din abilitatea de a învăța este dezvoltată în primii ani de viață, iar 30% până la vârsta de 8 ani, o grădiniță cu predare în limbă străină încurajează învățarea și dezvoltarea timpurie. Desigur, asta nu înseamnă că 50 până la 80% din inteligența, înțelepciunea sau cunoștințele cuiva se formează în primii ani de viață, ci pur și simplu înseamnă că, în primii câțiva ani de viață, copilul își formează principalele căi de învățare în creier.

Primii ani de viață – importanți pentru acumularea de informații

Conform specialiștilor, există șase căi principale de învățare în creier, care includ învățarea prin văz, prin auz, prin gust, prin atingere, miros și acțiune. Mai târziu în viață, tot ceea ce o persoană învață va proveni din informațiile dobândite în acești ani. Cercetările efectuate asupra creierului confirmă că un copil este mai mult decât capabil să învețe o limbă străină încă din momentul în care vine pe lume. Fiecare copil sănătos se naște cu 100 de miliarde de celule ale creierului, iar fiecare celulă reprezintă până la 20.000 de conexiuni.

Dacă aceste celule ale creierului fac conexiuni sau dacă mor depinde dacă un copil trăiește într-un mediu bogat sau nu. Poate că vă întrebați acum ce anume este un mediu bogat. Pentru copii, un mediu bogat este unul care oferă o multitudine de stimulări senzoriale. Pentru a înțelege și mai bine, aflați că în cadrul unui studiu, cobaii au fost așezați în cuști pline cu jocuri, puzzle-uri, oglinzi, culori și texturi și au reușit să dezvolte țesut cerebral. Când aceiași cobai au fost puși în cuști goale, capacitatea creierului s-a diminuat drastic.

Cum pot copiii de vârstă mică să învețe una sau mai multe limbi străine?

Sugarii pot învăța ascultând, văzând, imitând și practicând, așa că părinții pot vorbi cu ei încă din primele zile de viață. Puteți să le citiți poezii, să cântați, să numărați, să spuneți culori, fructe sau legume sau să vă jucați. Dacă nu sunteți părinți vorbitori de limbi străine, puteți apela la conținutul gratuit care se găsește pe Internet sau la programele de la televizor. Mai târziu, luați în considerare înscrierea copilului la o grădiniță cu predare în limbi străine.

Cel mai important este ca cel mic să se distreze în timp ce învață. Atunci când se distrează, copilul nici nu știe că de fapt învață, ci pur și simplu se pierde în bucuria și în plăcerea activității în care este implicat. Este important ca un copil să învețe în mod distractiv deoarece creierul uman este casa a patru tipuri de creier, și anume creierul reptil, creierul emoțional, creierul mic și creierul care gândește. Tulpina creierului, numită adesea și creierul reptil, controlează multe dintre funcțiile involuntare ale organismului nostru, cum ar fi respirația. Creierul emoțional, numit și creierul mamifer, este situat în centrul creierului și stochează memoria. Prin urmare, este mai ușor pentru un copil să învețe ceva dacă este implicat în mod emoțional sau dacă se distrează. Cerebelul, sau creierul mic, controlează echilibrul organismului și este o replică mai mică a întregului creier. Este, de asemenea, singura parte a creierului unde sunt cultivați neuronii. Dacă nu sunt utilizați, neuronii mor, așa că pentru o bună sănătate a creierului, neuronii trebuie folosiți din primii ani de viață și până la cele mai înaintate vârste.

O grădiniță cu predare în limbă străină este cea mai bună șansă ca un copil să învețe o limbă străină, deoarece oferă acces la nenumărate experiențe senzoriale, activități și materiale care susțin învățarea rapidă, ușoară și distractivă. Precum spun specialiștii, pentru a învăța ceva rapid și eficient, copilul trebuie să vadă, să audă și să simtă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *