Înot, sportul practicat pentru sănătate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Prin înot se stimulează dezvoltarea fizică a copilului, având numeroase efecte asupra reglării stării de sănătate.

inotPrin înot, organismul copilului va fi destul de mult solicitat, contribuind la menținerea stării de sănătate. Cine nu își dorește un copil perfect sănătos? Mușchii sunt puși la treabă, așa cum ar spune bunicii, însă prin înot articulațiile sunt cât de cât protejate. Așa se întâmplă că acei copii care au probleme la nivelul articulațiilor vor fi feriți de probleme și accidente nedorite. În plus, se știe deja că prin înot este stimulată activitatea inimii, ajutând la îmbunătățirea circulației sanguine, ritmului cardiac și menținerea stării de bine. De aceea, printr-un astfel de sport, atât copiii, cât și adulții pot fi feriți de îmbolnăviri. Cu cât este practicat mai devreme, cu atât organismul se va simți mai bine, având un tonus de invidiat.

Despre înot, Asociația de Fitness în Apă din Statele Unite ale Americii spune se poate crește masa musculară, ajută la recuperarea după accidente, putând fi considerat o formă mai plăcută de kinetoterapie.

De asemenea, se cunoaște că acest sport odată practicat aduce starea de bine, împiedică tulburările emoționale de orice fel, ajută în prevenirea depresiilor, scăderea anxietății. S-a observat că toți acei copii care practică acest sport sunt mult mai încrezători în forțele proprii, depășind teama și dobândind calități de învingător.

În cazul în care copilul are probleme la nivelul coloanei vertebrale, fiind deformată, prin înot această afecțiune s-ar putea corecta. Desigur, este nevoie de multe ore de exerciții fizice, de multă sârguință și în timp vor apărea și rezultatele.

Astmul poate fi și el corectat. S-a constatat că problemele de respirație ale copilului pot fi îmbunătățite atunci când înoată. Benefic este înotul în aer liber întrucât conduce la inspirarea aerosolilor, ceea ce va determina menținerea căilor respiratorii umede și astfel ușurarea respirației și prevenirea afecțiunilor ce l-ar putea supăra mai târziu.

Odată înscris la cursuri de înot copilul își va face noi prieteni, va comunica, va reuși să se integreze în cercuri de oameni noi, cu idei noi și astfel va deveni mai sociabil.

Si pentru că tot am enumerat beneficiile înotului, nu putem trece dincolo de această analiză fără a remarca faptul că înotul îmbunătățește reflexele, memoria, atenția, favorizând inteligența copiilor. Cu cât veți înscrie copilul la înot mai devreme, cu atât acest sport va avea influențe mai mari asupra stării de sănătate a copilului. De aceea, se recomandă ca încă din primele luni de viață bebelușul să ia contact cu mediul acvatic. Cu cât acesta va înota mai devreme, cu atât va avea impresia că se regăsește în același mediu cald și primitor din burtica mamei, favorizând cunoașterea și încrederea în sine. Cu cât vor fi mai mici, cu atât înotul va avea influențe mai mari asupra stării bebelușilor. Vor merge mai repede, vor dobândi capacitatea de coordonare, vor avea o imunitate mai bună, rezistență la efort și mai ales vor dormi mult mai bine.

Greutate mai mică

Cine nu știe că sportul favorizează arderea caloriilor și scăderea în greutate? Ei bine, deși este un sport pe care îl practici cu mare plăcere, fiind extrem de distractiv, înotul ajută să scapi destul de repede de kilogramele în plus acumulate. Așa se întâmplă că atunci când ai un copil supraponderal este mai bine să îl înscrii la înot decât să îl supui unui regim chinuitor.

Cum alegem bazinul?

Mai înainte de a face acest prim pas trebuie să fii sigur că bazinul beneficiază de toată susținerea raportată la vârsta copilului. Cu cât acesta va fi mai mic, cu atât bazinul trebuie să aibă numeroase facilități care să asigure siguranța copilului în mediul acvatic. Prezența părinților, a instructorilor sunt două necesități importante pentru perioada primelor luni.

De aceea, este bine să urmărești dacă bazinul beneficiază de toate dotările necesare pentru ca puiul tău să se afla în siguranță.

Prezența cabinetului medical și a personalului de specialitate este absolut obligatorie, ferind copilul în caz de accidente. Este obligatoriu să se solicite analize medicale obligatorii fiecărui înscris, riscul de îmbolnăvire fiind mic.

Vestiarele, sălile de duș trebuie să fie potrivite conform celor mai crescute standarde de calitate.

Temperatura apei pentru înot trebuie să fie de 30-32 grade Celsius, iar în încăpere temperatura trebuie să fie și ea crescută, situată între 35-37 grade Celsius, riscul de răceală fiind mic. Atunci când aducem în discuție calitatea apei, aceasta trebuie filtrată și curățată cu substanțe avizate de Ministerul Sănătății. În cazul în care conține substanțe precum fosfați, fenoli ori alți compuși de oxidare, copilul poate dobândi iritații sau alergii greu de vindecat.

În concluzie, prin înot starea de bine apare mult mai ușor decât ne-am închipui. Ne distrăm, înotăm și devenim mai sănătoși!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *