Cea mai bună perioadă pentru a învăţa o limbă străină – de la naştere până la 7 ani

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cele mai recente cercetări realizate de specialiștii în multilingvism afirmă că există o perioadă prielnică în care copiii pot învăța rapid și ușor una sau mai multe limbi străine. În ciuda acestei concluzii, asta nu înseamnă că după încheierea acestei perioade, copiii nu vor mai putea deveni fluenți într-o limbă străină.

Este adevărat, abilitatea de a învăța o limbă străină scade treptat pe măsură ce copiii înaintează în vârstă, însă cu ceva mai mult efort, orice copil poate învăța o limbă străină și poate comunica cu multă fluență. Cu alte cuvinte, nu este niciodată prea târziu pentru nicio persoană să învețe ceva nou.

Pentru ca un copil să învețe repede și ușor o limbă străină, cum ar fi limba franceză, trebuie să beneficieze de cât mai multă expunere la acea limbă și de interacțiune cu acea limbă.

Care este perioada critică pentru învățarea unei limbi străine?

Cele mai multe studii arată că toți copiii sunt bilingvi încă de la naștere. Conform acestor studii, perioada critică în care un copil poate învăța repede o limbă străină este de la naștere și până la vârsta de 7 ani. După împlinirea vârstei de 7 ani, învățarea unei limbi străine va necesita mai mult efort și concentrare din partea copilului. Explicația pentru acest fenomen este una destul de simplă.

În general, copilul se dezvoltă într-un ritm foare alert în primii ani de viață, după care acest ritm încetinește. Astfel, cu cât copilul este mai mic, cu atât îi este mai ușor să învețe o limbă străină. De fapt, pentru un copil de vârstă mică, propria sa limbă este o limbă străină, așa că pentru el nu există nicio diferență între limba maternă și o limbă străină.

La vârste fragede, copiii nu își dau seama că învață, ci iau totul exact așa cum vine. Pe măsură ce înaintează în vârstă, devin conștienți de diferențe, au mai puțină răbdare, așa că este nevoie de mai mult efort. Tot în această perioadă prielnică învățării unei limbi străine, copiii sunt mai predispuși să preia accentul nativ. Copiii mici au capacitatea de a distinge mai bine între sunete și de aceea sunt capabili să le imită și să le pronunțe mai ușor.

Ce este de făcut dacă am ratat perioada critică?

Chiar dacă ați ratat această perioadă prielnică învățării rapide și ușoare a unei limbi străine, în continuare copilul poate învăța o limbă străină. Totul depinde de cât de mult este expus la acea limbă străină și de cât de multă interacțiune beneficiază. În cele mai multe cazuri, cu o expunere constantă, copiii de orice vârstă reușesc să învețe o limbă străină, inclusiv o gramatică corectă și să își extindă vocabularul.

Mai precis, atunci când copiii se află la o vârstă fragedă, și anume de la naștere și până la vârsta de 7 ani, contează enorm expunerea la acea limbă, adică să i se vorbească într-o limbă străină și să fie invitat să vorbească în acea limbă. După împlinirea vârstei de 7 ani, când deja copilul începe să învețe în mod structurat propria limbă, va începe să studieze temeinic și acea limbă străină. Spre deosebire de copiii care de abia după vârsta de 7 ani fac cunoștință cu o limbă străină, copiilor care deja au fost expuși le va veni mult mai ușor să învețe regulile gramaticale și să învețe noi cuvinte.

În calitate de părinți, există numeroase lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta copilul să beneficieze de expunerea de care are nevoie pentru a deveni un vorbitor fluent. Ideal ar fi să vă înscrieți copilul la o grădiniță cu predare în limbă străină, unde va beneficia de educație bilingvă, unde va fi expus constant la două limbi și unde va putea să utilizeze noua limbă zi de zi în timp ce parcurge curriculum-ul educațional.

În cele din urmă, indiferent de vârsta lor, copiii au potențialul de a deveni vorbitori fluenți ai oricărei limbi, atât timp cât beneficiază de suficientă expunere la acea limbă. Dacă vă doriți nespus de mult ca cel mic să învețe o limbă străină, atunci trebuie să tratați această dorință cu responsabilitate și să îi oferiți mediul prielnic pentru învățare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com