Top beneficii ale periajului professional

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dr. Mariana Pitoiu – Medic Stomatolog – Dental Hygiene Center

     Primul pas către un zâmbet sănătos îl constituie igiena dentară, realizată de către pacient acasă, alături de igienizarea dentară profesională, adică detartraj, periaj profesional și airflow dentar, realizată de către medicul stomatolog. Igiena dentară adecvată, incluzând periajul zilnic de două ori pe zi alături de mijloacele auxiliare, ața dentară, dușul bucal și apa de gură și igienizarea dentară profesională previne apariția cariilor și a afecțiunilor gingivale prin îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene. De asemenea, există o influență pozitivă la nivelul sănătății generale, igiena orală precară fiind în corelație cu diverse afecțiuni ca de exemplu bolile cardiovasculare, diabetul. O igienă orală corespunzătoare previne formarea tartrului, acesta având efecte nocive asupra dinților. O dată format poate determina inflamații ale gingiilor, influențează apariția cariilor prin imposibilitatea unei igiene orale corecte, poate cauza o respirație urât mirositoare și un aspect inestetic al zâmbetului. Un periaj corect și regulat al dinților joacă un rol esențial, fiind primul pas pentru menținerea sănătății zâmbetului. Periajul trebuie realizat de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare, fără a mai consuma alte alimente după. Durata unui periaj să fie între 3 și 5 minute, folosește o periuță cu perii moi, soft sau ultrasoft și o pastă de dinți cu fluor.

 Alături de periajul realizat de către pacient acasă, pentru menținerea sănătății orale, un rol important îl are și periajul profesional al dintilor, care este o manoperă medicală realizată de către medicul stomatolog în cabinet, în cadrul procedurii de igienizare dentară profesională. Acesta prezintă multiple roluri, îndepărtează placa bacteriană și biofilmul de pe suprafețele dinților, inclusiv din locuri greu accesibile pentru pacient acasă, îmbunătățind astfel sănătatea gingiilor, curăță și lustruiește suprafața dinților naturali, a obturațiilor coronare, a coroanelor, fațetelor, punților, protezelor dentare, elimină petele de pe suprafețele dinților cauzate de băuturi și alimente colorate, lăsând o suprafață netedă și fără rugozități.

Prin îndepărtarea în totalitate a plăcii bacteriene periajul profesional previne apariția cariilor, a gingivitelor și a bolii parodontale, eliminând sângerarea gingivală încă de la prima procedură de igienizare. Placa bacteriană este acel strat subțire și incolor ce se formează constant pe suprafața dinților și pe alte structuri din cavitatea orală, alcătuită în principal din bacterii, reprezentând un mediu favorabil pentru creșterea acestora și ducând la apariția afectiunilor dentare și gingivale. La nivel gingival placa bacteriană poate determina apariția gingivitei prin eliberarea de substanțe toxice de către bacterii, iar gingivita, dacă nu este tratată, poate evolua spre afectarea țesuturilor de suport ale dintelui, în final ducând la boală parodontală. Tocmai de aceea este esențial să fie îndepărtată, cel mai bun mod fiind prin respectarea regulilor de igienă orală acasă alături de vizite regulate la medic pentru igienizare dentară profesională. 

La nivel dentar, bacteriile din placă metabolizează zaharurile și se formează acizii care determină demineralizarea smalțului, conducând astfel la apariția cariilor dentare. În locurile greu accesibile pentru pacient, cum ar fi spațiile inderdentare sau în apropierea gingiei la ultimii dinți de pe arcadă placa bacteriană este mai greu de eliminat în totalitate, tocmai de aceea, pentru prevenirea cariilor și a afecțiunilor gingivale, este necesar să te periezi de două ori pe zi, să utilizezi ață dentară și apă de gură și să mergi la vizite regulate la medic pentru igienizare dentară, periajul dentar profesional având acest rol, să pătrundă în locurile greu accesibile.

La pacienții consumatori de cafea, tutun, băuturi carbogazoase, alimente colorate, dinții acestora se pot păta, căpătând diverse colorații, care fiind foarte aderente, nu pot fi îndepărtate de către pacient acasă prin simplu periaj dentar, periajul profesional al dinților fiind foarte util în această situație. Utilizând o pastă profesională de curățare, având abraziuni diferite de la fină spre aspră în funcție de situația clinică, periajul profesinal îndepărtează colorațiile pe suprafețele dinților și a lucrărilor protetice, lăsând o suprafață netedă, curată și lustruită, menținând astfel un zâmbet frumos, sănătos, sporind totodată încrederea în sine.

Respirația urât mirositoare, cunoscută sub denumirea de halitoză, este și ea o consecință a depunerii de placă bacteriană și tartru pe suprafața dinților, afectând totodată și relațiile interpersonale. Prin efectuarea procedurii de igienizare dentară profesională se îndepărtează placa bacteriană și tartrul, inclusiv din locurile greu accesibile prin intermediul periajului dentar profesional, care prin efectul pozitiv asupra sănătății orale, determină și o respirație proaspătă, favorizând relațiile sociale.

Mergând periodic la igienizare dentară, medicul stomatolog poate descoperi precoce anumite afecțiuni și astfel ele sunt tratate timpuriu, fără a evolua spre stadii mai avansate, ducând  la consecințe grave, cum ar fi pierderea dinților. În timpul efectuarii manoperei de igienizare, medicul poate descoperi o carie în stadiu incipent care este tratată, fără a evolua spre afectarea nervului și în final acoperirea dintelui cu o coroană. Și boala parodontală, prin igienizări regulate și o bună igienă orală, poate fi ținută sub control și împiedicată să evolueze spre pierderea dinților. Totodată medicul stomatolog poate oferi sfaturi personalizate despre igiena orală în funcție de situația fiecărui pacient, cum ar fi ce tip de periuță să folosească, ce tip de mijloace auxiliare să utilizeze, recomandând chiar anumite produse destinate nevoilor fiecarui pacient. O igienă orală personalizată contribuie în mod semnificativ la menținerea sănătății orale, punând accent cu precădere pe nevoile pacienților.

Rezultate obținute în urma igienizării profesionale sunt vizibile și satisfăcătoare, senzația de dinți curați și netezi fiind descrisă cel mai frecvent de către pacient. Pentru menținerea rezultatelor este necesar efectuarea igienei orale zilnic de către pacient acasă, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos implicând reducerea/renunțarea la fumat, evitarea alimentelor zaharoase și carbogazoase, consumarea unor alimente bogate în vitaminte, nutrienți, fibre.

Pentru o bună sănătate orală și păstrarea unui zambet sănătos, strălucitor, este esențial să se acorde atenție igienei dentare și vizitelor regulate la medic pentru detartraj, periaj profesional și airflow dentar, care pe lângă îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului și a colorațiilor,inclusiv din locurile greu accesibile prin periajul dentar, oferă o respirație proaspătă și contribuie pozitiv la sănătatea generală a organismului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com