Reconversia profesională după concediul de maternitate: 5 aspecte de știut

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Maternitatea reprezintă, pentru cele mai multe dintre femei, o adevărată bornă transformațională. Sistemul de valori al mamelor poate fi cu totul diferit decât cel dinaintea aducerii pe lume a unui copil, unele dintre ele fiind dispuse spre schimbări care să le îmbunătățească simțitor calitatea vieții. O dorință uriașă este necesitatea găsirii echilibrului între viața personală și cea profesională.

Acomodarea la noile condiții nu este deloc simplă, iar calitatea timpului devine tot mai importantă. Dacă petreci ore întregi la un serviciu care nu ți se potrivește, relația cu copilul tău s-ar putea să fie afectată. Așadar, reconversia profesională reprezintă o soluție excelentă după concediul de maternitate. Iată ce trebuie să ai în vedere dacă intenționezi și tu să iei o decizie constructivă pentru tine și familia ta:

Identifică o profesie potrivită abilităților tale

Primul pas pe care îl presupune procesul de reconversie profesională ține de corelarea abilităților cu pasiunile tale și oportunitățile de pe piață. Stabilește care sunt trăsăturile tale de personalitate și interesele referitoare la un potențial domeniu de activitate ca să identifici o profesie potrivită pentru tine.

Poate că locul de muncă actual nu te mai motivează suficient sau  îți doreai de mult să te lansezi în antreprenoriat, să-ți deschizi, de exemplu, o spălătorie profesională, o gelaterie ori un laborator de cofetărie. Găsești aici echipamente fiabile și rezistente, așa că-ți mai rămâne doar să stabilești planul de afaceri.

Realizează-ți un plan de carieră cu obiective

Îți dorești un job mai bine plătit, cu un program de lucru flexibil sau tot felul de beneficii wow? Atunci gândește-te să pui aceste lucruri pe hârtie. Mai exact, realizează-ți un plan de carieră, cu obiective profesionale concrete, atât pe termen scurt, cât și mediu și lung. Chiar dacă te gândeai la concediul de maternitate ca fiind o eternitate, timpul zboară fără să-ți dai seama. Cu un bebeluș prin preajmă, aproape în totalitate dependent de tine, reîntoarcerea în câmpul muncii nu va fi ușoară. Prin urmare, ar fi grozav să-ți reamintești care sunt visurile tale și, în funcție de acestea, să stabilești țintele pentru perioada următoare.

Pregătește-te în avans pentru această schimbare

Odată ce ai devenit mamă, întregul tău univers este cu totul altul. Pe lângă faptul că prioritățile ți s-au schimbat radical, programul tău va fi diferit odată cu revenirea la job. Și dacă ți se pare că acasă, cu copilul, nu ai timp suficient pentru toate, imaginează-ți cum va fi și în momentul în care o să lucrezi din nou.

Ca să nu fii luată prin surprindere, mai ales și prin prisma reconversiei profesionale, pregătește-te în avans pentru reîntoarcerea la serviciu. Cu câteva săptămâni înainte, începe să lucrezi două ore consecutiv câteva zile, apoi crește intervalul până ajungi la opt ore. Ba chiar poți profita de acest timp și ca să descoperi mai multe despre noul domeniu de activitate.

Participă la cursuri de specialitate

Odată cu dorința reconversiei profesionale s-ar putea să-ți dai seama că ai nevoie să înveți unele lucruri ca să faci față noilor oportunități și provocări. Pregătește-te pentru asta prin înscrierea la workshop-uri, training-uri de specialitate ori chiar programe de formare de lungă durată. Chiar dacă nu poți merge fizic la cursuri, ai posibilitatea de a participa online la sesiunile dorite.

Ai grijă ce așteptări îți setezi

Concediul de maternitate vine cu o suită de noi priorități și experiențe. Nu este indicat să te blochezi într-o postură care nu-ți oferă șanse de dezvoltare profesională doar pentru că ai un copil, însă nu trebuie să ai nici așteptări foarte mari. Se poate ca lucrurile să nu-ți iasă din prima și să îți trebuiască mai mult timp până ajungi la un echilibru. Dar, cu răbdare, motivație și perseverență, vei reuși să crești frumos, personal și profesional.

Reconversia profesională este un demers ce necesită foarte mult curaj și înțelegerea că drumul nu va fi ușor, mai ales atunci când ai devenit și mamă. Însă, concediul de maternitate ar putea fi exact prilejul de care aveai nevoie ca să analizezi dacă pasiunea ta poate fi transformată într-un job sau activitatea profesională precedentă nu mai rezonează cu interesele tale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com