5 simptome care indica probleme de vedere la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sursa foto: Freepik 

 Simptomele problemelor de vedere la copii pot fi uneori destul de evidente. Alteori, sunt subtile si usor de trecut cu vederea sau de pus pe seama altor cauze. Cunoasterea potentialelor semne de alarma este insa importanta – copilaria este o perioada cruciala pentru dezvoltarea unei vederi sanatoase, iar daca aceste probleme nu sunt depistate si tratate la timp, consecintele pot fi severe. Continua sa citesti pentru a descoperi cateva dintre simptomele ce pot indica o problema de vedere la copii.  

1. Dureri de cap frecvente

Durerile de cap la copii pot avea diverse cauze, iar problemele de vedere se numara printre ele. Miopia, de exemplu, se manifesta prin dificultatea de a vedea clar obiecte aflate la distanta, iar persoanele afectate pot compensa prin incordarea ochilor, ceea ce poate duce la dureri de cap. Acelasi lucru se poate spune si despre astigmatism (vederea neclara la orice distanta) si alte vicii de refractie.[3]

Daca micutul tau se plange adesea de dureri de cap, este indicat sa te adresezi unui medic pentru identificarea cauzei exacte a acestora. 

2. Clipitul sau frecarea excesiva a ochilor

Clipitul sau frecarea excesiva a ochilor este un semn frecvent de disconfort ocular si poate avea diferite cauze. Oboseala oculara este una dintre cele mai comune cauze si este destul de des intalnita si la copiii care petrec mult timp in fata ecranelor. Aceste simptome mai pot indica si un viciu de refractie, pentru corectarea caruia poate fi nevoie de ochelari de vedere. In acelasi timp, clipitul sau frecarea excesiva a ochilor mai pot fi simptome ale unei alergii sau pot indica prezenta unui corp strain in ochi.[1]

Daca observi aceste simptome la cel mic, programeaza-l la consultatie optometrica pentru copii in Bucuresti

3. Alinierea incorecta a ochilor

Alinierea incorecta a ochilor sau devierea unui ochi spre interior, spre exterior, in sus ori in jos este un semn clar de strabism, in special daca se manifesta la copii cu varsta peste 6 luni. Ai putea observa ca aceasta aliniere incorecta a ochilor devine mai pronuntata atunci cand copilul este obosit.

Strabismul este o afectiune care poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii vederii. Lasat netratat, poate duce la ambliopie, cunoscuta si sub numele de „ochi lenes”, o afectiune in care ochiul nealiniat are o vedere mai slaba. Este deci esentiala diagnosticarea si tratarea timpurie a strabismului pentru a preveni ambliopia si potentialele probleme de vedere pe termen lung.[1][2]

4. Tendinta de a inclina capul intr-o parte sau de a acoperi un ochi

Tendinta de a inclina capul sau de a acoperi un ochi este un alt simptom care poate indica faptul ca un copil are probleme de vedere deoarece poate reprezenta o modalitate prin care cei mici incearca sa compenseze deficientele de vedere sau sa minimizeze disconfortul. 

De exemplu, un copil poate inclina capul pentru a incerca sa focalizeze mai bine sau poate acoperi un ochi pentru a reduce vederea dubla sau a ameliora durerea. Acest simptom nu trebuie ignorat, deoarece poate indica probleme de vedere care necesita un tratament adecvat.[1]

O vizita in magazinul Lensa AFI Cotroceni Kids pentru un consult optometric gratuit te poate ajuta sa afli care este motivul acestui simptom si daca cel mic are nevoie de ochelari de vedere. 

5. Nevoia de a tine obiectele cat mai aproape de ochi 

Nevoia de a tine obiectele aproape de ochi este adesea un semnal de alarma pentru problemele de vedere. Printre cauzele comune se numara miopia si astigmatismul, vicii de refractie care pot influenta calitatea perceptiei vizuale si pot determina copilul sa aduca obiectele mai aproape de ochi pentru a le vedea mai clar.[2]

Ai putea observa, de exemplu, ca micutul tau tinde sa tina cartile sau jucariile foarte aproape de ochi ori ca are obiceiul sa stea prea aproape de televizor.  

Daca observi simptome precum cele mentionate mai sus sau orice alt semn de alarma, programeaza-ti copilul la un consult optometric sau oftalmologic. Vederea micutului tau este pretioasa, iar pentru a o proteja este important ca orice potentiala problema sa fie depistata si tratata cat mai repede posibil. 

Bibliografie: 

  1. „10 Child Eye Problems Parents Should Never Ignore”, American Academy of Ophthalmology, 2 July 2022, www.aao.org/eye-health/tips-prevention/child-eye-problems-parents-should-never-ignore. Accessed 15 Dec. 2023.
  2. „How to Know If Your Child Needs Glasses”, Verywell Family, 2022, www.verywellfamily.com/how-to-know-if-your-child-needs-glasses-6455908. Accessed 15 Dec. 2023.
  3. „Refractive Errors”, National Eye Institute, 2023, www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/refractive-errors. Accessed 15 Dec. 2023.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com