Beneficiile jocului de șah pentru copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Șahul, pe lângă faptul că este un joc extrem de captivant, oferă beneficii care întrec simpla funcție de divertisment, fiind practic un antrenor pentru un creier puternic. Studii după studii arată că avantajele jocului de șah sunt din ce în ce mai abundente, existând corelații strânse între joc și o serie de atribute cum ar fi concentrarea, memoria, logica, gândirea critică, rezolvarea problemelor și multe altele. Toate aceste abilități sunt esențiale în toate domeniile vieții, însă sunt extrem de importante și pentru dezvoltarea unui copil. Mulți istorici consideră că șahul a fost inventat ca fiii conducătorilor indieni să devină gânditori strategici și generali capabili. Multe dintre aceste atribute sunt esențiale pentru o minte pozitivă și sănătoasă, alături de alte beneficii la fel de semnificative.

Munca asiduă oferă rezultate bune

Șahul este o modalitate prin care copiii află una dintre regulile de aur ale vieții, și anume, prin practică devenim mai buni. Dacă îl veți înscrie pe cel mic la cursuri de șah pentru copii, este posibil ca primele câteva jocuri să i se pară destul de dificile și complicate, dar continuând să joace, regulile vor deveni mult mai naturale. Chiar dacă va trece o perioadă până cel mic va fi un veritabil adversar, prin practică se va perfecționa. Mulți copii jucători de șah nu reușesc să își învingă tatăl vreme de mulți ani, tatăl reprezentând acea figură mai în vârstă care nu poate fi înfrântă nicicum. Șahul este totuși un joc de memorie și de recunoaștere, iar cu cât copilul joacă mai multe jocuri, cu atât creierul va deveni mai confortabil și mai agil în recunoașterea pozițiilor și a strategiilor. Ziua în care copilul își învinge tatăl la jocul de șah reprezintă pentru mulți jucători celebri o recompensă fabuloasă pentru nenumărații ani în care au tot jucat și au tot învățat. Prin urmare, se poate spune că șahul îi învață pe copii că munca grea va fi răsplătită până la urmă. Cu cât copilul investește mai mult timp și mai mult efort în jocul de șah, cu atât mai bine pentru creierul său, pentru dezvoltarea sa și pentru succesul său în prezent și în viitor. Pe de altă parte, jocul de șah contribuie la dezvoltarea obiceiurilor pozitive de învățare și antrenează copilul să aplice o mentalitate diligentă în alte domenii ale vieții, atât în prezent, cât și în viitor.

Cursuri de șah pentru copii învață ce înseamnă răbdarea

Un alt motiv pentru a opta pentru cursuri de șah pentru copii este învățarea unei lecții extrem de valoroase, și anume ce înseamnă răbdarea. Adesea, în timpul experiențelor de șah, frustrarea și eșecul pierderii pot face mulți jucători de vârste diferite să simtă că vor să renunțe. Poate apărea și inevitabila întrebare – de ce să continui să joc dacă mereu pierd? În cele din urmă, prin răbdare, abilitățile solicitate de șah se îmbunătățesc treptat, până când se înregistrează mari succese. Ca în cazul multor altor activități, este nevoie de o perioadă semnificativă de timp pentru a obține competențe în șah. Având ca obiective abilități de șah grozave și succese uriașe, copilul va învăța prin șah să fie răbdător. Pe de o parte, copilul va înțelege că trebuie să aibă răbdare și să joace cât mai des pentru a se perfecționa și că abilitățile de joc nu se dezvoltă peste noapte, iar pe de altă parte va învăța că însuși jocul de șah necesită multă răbdare pentru ca toate strategiile și stilurile de joc să ofere un rezultat reușit. Oricărui copil i se poate părea grozav să se arunce în joc și să lupte pentru a captura o anumită piesă ispititoare, dar răbdarea și gândirea atentă pot duce la schimbări de strategii și la rezultate fantastice. Odată învățată lecția răbdarii, copilul o va putea aplica și în alte situații de viață, indiferent că este vorba despre studierea unei materii școlare sau despre dobândirea unei noi abilități în sportul său preferat.

O mai bună concentrare prin cursuri de șah pentru copii

Cu toate că suntem tentați să descriem perioada de copilărie ca fiind caracterizată de libertate și de lipsa responsabilităților, viața unui copil este, în realitate, destul de ocupată. Imaginați-vă că un copil are în fața ochilor o lume întreagă pe care trebuie să o exploreze, mai apoi trebuie să participe la nenumărate activități, iar atenția sa poate fi distrasă foarte ușor, astfel încât poate fi destul de dificil pentru un copil să se concentreze pe o anumită sarcină pe perioade lungi de timp. Șahul este un joc magnific care îl ajută pe copil să se concentreze, obiectivul direct și recompensa de a captura regele fiind o motivație puternică pentru ca cel mic să dea la o parte toate celelalte distracții și să își concentreze întreaga sa atenție asupra jocului. Succesul în șah este strâns legat de nivelul de atenție al copilului pe tot parcursul jocului și, pe măsură ce obiectivul victoriei devine mai atrăgător, concentrarea sa se va îmbunătăți considerabil.

Cursuri de șah pentru copii instruiesc memoria

Abilitatea de concentrare în șah se îmbunătățește în același ritm cu memoria copilului. Unii copii ajung la niveluri foarte ridicate de competență în șah astel încât sunt capabili să stocheze în mintea lor multe dintre jocurile anterioare, dezlănțuindu-se mai târziu asupra adversarilor. În șah, concentrarea este strâns legată de memorie. Pe măsură ce un copil beneficiază de concentrare sporită, va reuși să memoreze numeroase mișcări reușite, precum și greșeli. Când nivelul jocului devine mai avansat, crește necesitatea memorării strategiilor și mișcărilor, motiv pentru care se consideră că șahul are puterea de a instrui memoria copilului.

În cursuri de șah pentru copii, acțiunile au consecințe rapide

Șahul este un joc relativ unic, având în vedere abilitatea sa de a oferi imediat consecințe pentru fiecare mișcare greșită sau corectă. Altfel spus, după fiecare mișcare făcută, copilul se află direct în fața acțiunii sale. Poate că oponentul a capturat una dintre piesele sale sau poate că a căzut în capcana sa, cert este că toți copiii care joacă șah înțeleg rapid că acțiunile au consecințe, lucru pe care foarte mulți copii nu îl cunosc sau îl ignoră. Această conștientizare și înțelegere a consecințelor dezvoltă o altă abilitate foarte valoroasă, și anume maturitatea de a lua decizii, completată de capacitatea de a evalua toate posibilele opțiuni și de a prevedea care ar putea fi potențialele repercursiuni sau beneficii. Este o abilitate de o mare valoare pe viitor, deoarece copilul va ști să gândească de două ori înainte de a lua o decizie sau înainte de a acționa în vreun anume fel.

Prin cursuri de șah pentru copii, copilul devine responsabil

Responsabilitatea poate fi un aspect dificil al vieții pentru copiii mai mici, iar o tablă de șah cu 16 piese poate ajuta copiii să înțeleagă exact acest lucru. Jocurile de șah sunt câștigate, de obicei, cu avantajele pieselor. Prin urmare, fiecare piesă de pe tablă este importantă, motiv pentru care copilul trebuie să protejeze și să aibă grijă de toate piesele. Altfel spus, fiecare jucător de șah este unicul responsabil pentru rezultatul jocului. Nu există nimeni altcineva care poate fi învinuit pentru o greșeală, așa cum nu pot exista doi câștigători. Este minunat ca toți copiii să fie conștienți de acest lucru atât de valoros care le acordă independență totală în luarea deciziilor. Atunci când un copil înțelege că orice acțiune determină anumite consecințe și că trebuie să își asume responsabilitatea pentru propriile sale acțiuni, va face alegeri înțelepte. Prin șah, copilul înțelege că este singurul care își poate controla propriul destin și astfel devine mai perspicace atât în jocul de șah, cât și în multe aspecte din viața sa. În plus, asumarea responsabilității crește aptitudinile de management și de planificare meticuloasă.

Importanța planului de acțiune la cursuri de șah pentru copii

Pentru a se bucura de succes la jocul de șah, copilul trebuie să aibă, în general, un plan înainte de a trece la acțiune. Formându-și în prealabil câteva idei despre strategii de început, de mijloc și de final de joc, copilul va modela stilul de joc într-un mod cât mai eficient. Pe măsură ce un copil devine mai experimentat în șah, va beneficia de o bază de date mentală cât mai amplă cu tot felul de mișcări, mutări și strategii. Prin șah, copilul înțelege cât de importantă este planificarea pentru a se bucura de victorie și succes. Planificarea în șah poate duce la îmbunătățirea comportamentului copilului și în ceea ce privește abilitățile sale de organizare. Întocmirea unui plan este similară cu o hartă, iar în șah această hartă poate ajuta copilul să identifice unde să mute fiecare piesă pentru a-și consolida poziția. În viață, această hartă permite stabilirea unor obiective clare și determinarea modului de a le atinge. Chiar dacă obiectivul jocului de șah este capturarea regelui, copilul înțelege importanța planificării, fiind capabil să descopere care sunt obiectivele pe care dorește să le atingă și în alte aspecte ale vieții, indiferent că este vorba de intrarea sa într-o echipă sportivă sau de a cânta la un anumit instrument. Planificarea, stabilirea obiectivelor și cartografierea unei căi de realizare a acestora permit creșterea eficienței și reduc semnificativ stresul.

Acceptarea înfrângerii la cursuri de șah pentru copii

Atunci când încep să joace șah, majoritatea jocurilor se încheie cu înfrângeri. Indiferent de joc sau de nivelul de joc, pierderea este o realitate cu care copilul trebuie să se confrunte. Cu doar doi jucători în joc, unul va fi pierzător, în timp ce celălalt va fi învingător. Chiar dacă unii copiii pot înregistra mai multe pierderi, abilitatea de a accepta pierderea este deosebit de importantă. Pierderea este frustrantă și mulți copiii își vor dori să renunțe la acest joc, dar prin umilință și maturitate, se acceptă înfrângerea și așa copiii vor învăța din propriile lor greșeli și își vor recăpăta încrederea și forța de a continua. Pierderea unui joc de șah este o ocazie de a analiza întregul joc, de a înțelege ce strategii au funcționat și ce mișcări au fost greșite. Copiii care joacă șah de la o vârstă fragedă vor învăța cum să facă față unei înfrângeri și cum să se comporte atunci când ceva nu funcționează. E drept că indiferent cât de norocoși sau capabili suntem, la un moment dat viața nu se dovedește așa cum ne-am dorit sau ne-am așteptat. În acel moment, este extrem de important să acceptăm ceea ce s-a întâmplat, să examinăm cauzele și să vedem ce putem face pe viitor. Șahul poate învăța copiii de la o vârstă fragedă cum să facă față unei înfrângeri fără reacții emoționale puternice și cum să profite de oportunitățile de învățare astfel ivite. Aceste lecții învățate timpuriu pot preveni stresul și anxietatea semnificativă în viitor, încurajând pozitivitatea în gândire.

De-a lungul anilor, cercetările științifice extinse efectuate asupra jocului de șah au dovedit existența unei multitudini de beneficii asociate cu funcțiile cognitive și cu performanțele academice. Indiferent că un copil visează să fie următorul campion mondial la șah sau pur și simplu se bucură de jocul ocazional, este cert că jocul oferă mai mult decât divertisment. În timpul anilor de dezvoltare din copilărie, este foarte important ca toți copiii să aibă posibilitatea de a-și dezvolta obiceiuri sănătoase și pozitive, într-un mod cât mai plăcut. În timp ce șahul este un joc puternic, cu avantaje semnificative, este, de asemenea, extrem de provocator.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com