5 motive ca să alegi jocuri educative pentru copilul tău

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Oricărui copil îi place să se joace și de aceea, în magazinele de jucării își dorește aproape orice. De la păpuși, seturi de bucătărie și până la mașinuțe viu colorate, ursuleți de pluș sau roboți, toate acestea sunt așteptate de cei mici cu mare nerăbdare. Cu toate acestea, jocul poate fi înțeles de părinți ca o modalitate de a-și învăța copilul anumite lucruri, de a le stârni imaginația și creativitatea și de a le modela astfel copilăria.

Și cu toate că majoritatea dintre noi tindem să determinăm copilul să învețe în joacă, psihologii ne îndeamnă să le oferim copiilor jucării, aproape de orice tip și să îi ținem astfel departe de orice tehnologie, care este mai mult decât dăunătoare.

Iată mai jos 5 motive ca să alegi jocuri educative pentru copilul tău:

1. Dezvoltarea cognitivă a copiilor – acesta este un prim motiv pe care trebuie să îl ai în vedere. Cu ajutorul jocurilor educative, pe care le poți regăsi aici, copii vor realiza numeroase conexiuni cerebrale și astfel vor deprinde mai multe abilități, iar creierul lor va funcționa cât mai corect. Cu toate acestea, jucăriile sau jocurile trebuiesc oferite în funcție de vârsta copilului – la început este bine să îi comunici cât mai mult, iar mai apoi să îi oferi jocuri de nivelul său.

2. Ajută la stimularea creativității – orice copil este creativ și de aceea, jocuri precum sunt acestea, îi ajută și mai mult să dezvolte această latură a imaginației și de aici inteligența creativă. De aceea, cu cât vei înțelege cât de importante sunt aceste jocuri pentru copilul tău, cu atât îl vei ajuta să dezvolte această parte sensibilă a vieții sale.

3. Jocurile educative stimulează memoria – sunt numeroase exemple de jocuri care îi ajută pe copii să le fie stimulată memoria și de aceea părinții sunt sfătuiți să le încerce încă de la cele mai mici vârste. Ne vine sau nu să credem, acestea vor face adevărate minuni.

4. Contribuie la dezvoltarea puterii de concentrare – acesta este un alt atu al jocurilor educative. De exemplu, un joc lego sau un puzzle le va pune la încercare puterea de concentrare, așa încât rezultatul să fie cel indicat în imaginile jocului. În cazul puzzle-urilor vor trebui să adune piesă lângă piesă, să le așeze frumos și astfel să construiască imaginea dorită. Nimic nu îi impresionează mai mult pe copii decât să ajungă la final și să observe imaginea realizată de ei.

5. Copiii învață în joacă – ce poate fi mai frumos decât să încerci să înveți în joacă anumite lucruri. Încă din primele luni de viață, jocurile pentru copii au acest rol. Vor putea învăța culorile, animalele, vor învăța să numere, ba chiar vor iubi limbile străine și nici măcar nu vor simți vreun efort ca să le învețe. Totul vine foarte natural, iar ideea de studiu nu îi constrânge aproape deloc pe copii, indiferent de vârstă.

Ca atare, toate aceste motive probabil vor fi suficiente pentru ca de acum înainte să analizezi cu multă atenție caracteristicile fiecărui joc sau jucării pe care o vei oferi copilului tău, reușind astfel să contribui la dezvoltarea sa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *