4 moduri prin care vă puteți pregăti copilul pentru grădiniță

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Grădinița este o schimbare majoră atât în viața copiilor, cât și în viața părinților. Practic, grădinița marchează începutul unei rutine mai structurate, dar totodată marchează și separarea de părinți. Majoritatea părinților își fac griji în ceea ce privește adaptarea copilului la o schimbare atât de mare, adresându-și tot felul de întrebări cum ar fi dacă micuțul lor va plânge, dacă își vor plăcea educatoarea sau dacă vor reuși să își facă prieteni.

4 moduri prin care vă puteți pregăti copilul pentru grădiniță

Pentru a facilita această tranziție, iată 4 moduri prin care vă puteți pregăti copilul pentru grădiniță:

  1. Planificați în avans. Probabil că doriți să aveți o dimineață cât mai ușoară și mai plăcută în prima zi de grădiniță a copilului, așa că încercați să puneți la punct cât mai multe lucruri dinainte, astfel încât dimineața să aveți mai puține lucruri de făcut și mai puține decizii de luat. Cu o seară înainte, pregătiți împreună cu cel mic ținuta sa vestimentară și asigurați-vă că are rucsacul pregătit cu toate consumabilele necesare, de la penare, caiete și până la sticluța sa cu apă. Rezolvând în avans tot ceea ce puteți rezolva, veți avea o dimineață mai calmă și mai fericită.
  2. Achiziționați rechizitele potrivite. Există o multitudine de articole pe care va trebui să le achiziționați pentru prima zi de grădiniță a copilului și poate fi copleșitor să încercați să decideți de ce anume va avea nevoie și ce va folosi cu adevărat. Multe grădinițe oferă părinților o listă cu articolele de care vor avea nevoie copiii, așa că respectați această listă. Depinde de grădiniță, dar cel mai probabil, micuțul va avea nevoie de un rucsac, de o sticlă cu apă, de cărți de colorat și creioane, de caiete și un stilou, de un bloc de desen și tempera, dar este posibil să aibă nevoie și de pantofi de interior. Cel mai indicat este să vă implicați copilul în luarea tuturor deciziilor și să mergeți împreună la cumpărături, lăsându-l să își aleagă rucsacul sau alte rechizite. Dacă este încântat de alegerile sale, va fi nerăbdător să meargă la grădiniță și să le folosească.
  3. Practicați o rutină de dimineață. Diminețile pot fi haotice pentru majoritatea familiilor, mai ales atunci când aveți un copil care începe grădinița. În acest caz, rutina va trebui ajustată măcar puțin. Prin urmare, puneți la punct o rutină care să funcționeze în favoarea tuturor membrilor familiei. Decideți ora la care vă veți trezi și începeți să vă treziți la acea oră timp de aproximativ o săptămână înainte de a începe școala, astfel încât să vă puteți obișnui cu asta. Asigurați-vă că veți avea suficient timp pentru a vă îmbrăca și pentru a lua micul dejun. Dacă vă duceți personal copilul la grădiniță, încercați să estimați în cât timp veți ajunge acolo pe jos sau cu mașina pentru a decide la ce oră va trebui să plecați.
  4. Susțineți independența copilului. O modalitate foarte bună prin care vă puteți ajuta copilul să se adapteze la viața de grădiniță presupune să îl ajutați să devină din ce în ce mai independent când vine vorba de efectuarea sarcinilor zilnice. La grădiniță este foarte bine dacă micuțul știe să se îmbrace singur, să își încheie și să își descheie fermoarul,  să își lege șireturile, să folosească baia în mod independent și să aibă grijă de lucrurile sale.

S-ar putea să observați că, după o zi încărcată la grădiniță, copilul va fi ori foarte agitat, ori nu va dori să povestească prea multe despre cum a fost ziua lui. Cel mai probabil, după ce a trebuie să se comporte frumos toată ziua și să acorde atenție educatoarei, el acum își dorește să se relaxeze, să se joace și să scape de toată încordarea. Susțineți copilul să se relaxeze și nu vă faceți griji dacă nu va dori să vorbească prea mult despre cum a fost prima sa zi la grădiniță. După ce se va simți mai relaxat, cu siguranță se va deschide și va povesti cu lux de amănunte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com