Stimulent de inserție 2018: Câți bani primești și pentru cât timp dacă te întorci mai repede la serviciu din Concediu creștere copil

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Stimulent de inserție 2018: Stimulentul de inserție e o sumă de bani ce se acordă părinților care se întorc mai repede la muncă din concediu creștere a copil. Conform legislației în vigoare, stimulentul nu se cumulează cu indemnizație creștere a copil și trebuie cerut de părintele care se întoarce la muncă, pentru că stimulentul nu se acordă automat, ca înlocuitor pentru indemnizația de creștere.


Nu toată lumea vrea să stea 2 ani în concediul de creștere a copilului. Pentru cei care se întorc la muncă mai repede legislația prevede acordarea unei sume de bani (simultan cu salariul), care se numește stimulent de inserție. Actul care-l tratează e Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010. „Incepand cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserție se stabilește la 650 lei”, scrie în forma actuală a ordonanței menționate.
Plata stimulentului de inserție se face până când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) – e vorba de durată maximă a concediului de creștere. Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se face până când copilul împlinește 3 ani (respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap).
Firește, nu se poate obține și indemnizație de concediu de creștere și stimulent de inserție. Odată ce soliciți stimulentul de inserție, plata indemnizației de creștere a copilului încetează. De altfel, așa cum punctam recent, nu se pot obține alte sume de bani simultan cu indemnizația de creștere (există doar trei excepții stricte în care se poate face asta).

Stimulent de inserție 2018: Stimulentul de inserție se cere și se acordă pentru fiecare copil
Banii nu se vor acordă automat. Acestul lucru inseaman că persoana care își termină concediul de creștere și se întoarce la muncă nu va primi automat banii de stimulent de inserție. Dar oricare dintre părinții copilului îl poate cere, la ieșirea din concediul de creștere (nu tata pentru mamă în concediu sau invers).
Află aici în ce condiții se acordă stimulentul și ce ACTE sunt necesare pentru depunerea DOSARULUI.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *