Totul despre bruxismul la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Oricărui părinte îi place să îşi privească puiul dormind. O imagine mai angelică, mai pură şi mai frumoasă nu le este dată să vadă. Somnul unui copil, indiferent cât de mare este acesta, trebuie să scoată la iveală latura relaxată a copilului, fiindcă majoritatea prichindeilor sunt mai toată ziua agitaţi. Ce ne facem însă când respiraţiile uşoare şi figura angelică se transformă în scrâşnete de dinţi şi expresii ale feţei incontrolabile? Această afecţiune poartă denumirea de bruxism şi poate apărea la copiii de toate vârstele.

bruxismCe este bruxismul?

Bruxismul este termenul medical ce reprezintă fenomenul prin care copiii îşi scrâşnesc dinţii în timpul somnului, încleştându-şi maxilarul și mandibula. Bruxismul se manifestă la două, poate chiar trei cazuri de copii din zece, potrivit specialiştilor, atunci când copilul doarme sau este foarte stresat.

Cauze ale bruxismului

Cu siguranţă, cunoaşteţi cel puţin un caz de bruxism la copii, fie că este vorba de copilul dvs., al vecinei, al prietenei, sau chiar al unei rude care v-a povestit acest lucru. Specialiştii nu au reuşit încă să stabilească concret cauzele bruxismului. Se pare că unii copii scrâşnesc din dinţi din cauză că cei de sus nu sunt aliniaţi în mod corect. Alţi copii scrâşnesc din dinţi atunci când simt durere, îndeosebi când este vorba de durerile de ureche sau de cele ale erupţiilor dentare. Copiii însă scrâşnesc din dinţi şi atunci când sunt stresaţi, tensionaţi sau emoţionaţi, supăraţi sau enervaţi. În acest caz, chiar şi un examen la şcoală poate determina copilul să scrâşnească din dinţi. Nu în ultimul rând, unii copii hiperactivi sau care prezintă alte afecţiuni medicale pot manifesta bruxism.

Care sunt efectele bruxismului?

Consecinţele scrâşnitului din dinţi nu sunt prea plăcute. Bruxismul este una din principalele cauze ale durerilor de cap sau de urechi la copii, şi sunetul este extrem de neplăcut pentru ceilalţi membri ai familiei. În plus, scrâşnitul din dinţi poate conduce şi la măcinarea dintelui până la momentul în care copilul va avea probleme la masticaţie.

Diagnosticarea bruxismului

Copiii nu îşi dau seama de afecţiunea de care suferă, ci ceilalţi membri ai familiei ajung la concluzia aceasta. Bruxismul se diagnostichează foarte simplu – părinţii trebuie să fie atenţi la sunetele pe care copilul le scoate atunci când doarme, şi dacă se aude scrâşnit din dinţi. De asemenea, dacă cel mic se plânge de dureri de maxilar sau de faţă dimineaţa, ori are probleme la masticaţie, trebuie neapărat programat un control la medicul dentist. Acesta va analiza situaţia dinţişorilor celui mic şi îi va pune câteva întrebări ajutătoare în stabilirea unui diagnostic clar. Totodată, același consult poate aduce și concluzia dacă sunt cauze anatomice sau psihologice ale acestei afecţiuni.

Tratamentul specific bruxismului

Pentru bruxism nu există încă un tratament specific. Vizitele la medicul dentist sunt obligatorii, şi, dacă dinţii încep să se macine în mod alarmant, acesta îi va măsura intensitatea contracturilor musculare timp de o săptămână cu un dispozitiv special care se poartă noaptea, iar după aceea se va trece la o terapie GrindCare print-un mecanism de bio feed-back cu ajutorul unui mic patch, dispozitiv care se atașează pe parcursul nopții la nivelul tâmplei.

Cum ajuţi un copil ce suferă de bruxism?

Indiferent de natura cauzei bruxismului – psihologică sau fiziologică – încercaţi să ajutaţi copiii să se relaxeze înainte de culcare cu o baie caldă, câteva minute de muzică relaxantă sau citirea unei poveşti. Copiii ce suferă de bruxism pe bază de stres trebuie ajutaţi eliminând complet ceea ce le cauzează îngrijorare.

Cât durează bruxismul?

Majoritatea copiilor scapă de bruxism în momentul în care încep să îşi piardă dinţii de lapte. Dacă aceste simptome continuă, şi bruxismul este cauzat de stres, sau de tulburari de somn atunci acesta va continua să se manifeste până va fi eliminată cauza stresului.

Putem preveni bruxismul?

În cele mai multe dintre cazuri, bruxismul nu poate fi prevenit sau evitat. Acesta este modul natural al copilului de a reacţiona la anumiţi factori. Aţi putea preveni bruxismul pe bază de stres, vorbind frumos cu copilul, cerându-i să vă spună sentimentele prin care trece ori de câte ori este pus în faţa unei situaţii. Desigur, şi vizitele regulate la medicul dentist previn bruxismul!

Prelevanța bruxismului în general este de:

– 15 – 20% copii

– 10 % adulți

– 5% la persoanele de vârsta a treia.

Prescrierea unei gutiere de bruxism este doar o soluție de “bandajare” și poate chiar să înrăutățească problema.

„Personal, ca ortodont am decis că nu aplicarea unor gutiere rezolvă problemele pacienților, așa că:

  • Primul pas: în prima faza fac o anamneză amănunțită și un screening în care verific ocluzia (mușcătura) pacientului, căile aeriene și măsor intensitatea contacțiilor timp de o săptămână (pe parcursul nopții) cu ajutorul unui dispozitiv special.
  • Al doilea pas este să îndrum pacientul către un specialist în medicina somnului care să-i verifice statusul și abilitățile respiratorii. Această evaluare va determina dacă aveți o apnee lejeră, moderată sau severă.
  • Al treilea pas recomand dispozitive speciale de tratament: în cazurile lejere și moderate purtarea unui dispozitiv oral special conceput, sau a unui dispozitiv de feed-back va diminua bruxismul. În cazurile severe se folosesc mașinile CPAP care ajută pacientul să respire noaptea.

Noi închiriem aparatul pacienților la fel cum se face cu un Holter EKG până la terminarea tratamentului”.
Dr. MARINELA BANICĂ CIOCOTISAN

Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

Stomatologie Preventivă

CONTACT:

Adresa: Str. Roma nr. 42A, Sector 1, 011775, București
Telefon: +4 021 230 8660 / +4 0722 884 433
E-mail: contact@kidodent.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com