Ortodonție copii – ortodonție miofuncțională

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Terapia miofuncțională este „tehnica restructurarii” limbii, buzelor, maxilarului, și mușchilor faciali printr-o serie de exerciții specializate și tehnici de modificare a comportamentului.

kidodentScopul este de a corecta si elimina simptomele datorate obiceiurilor disfuncționale orale, care pot afecta creșterea normală, dezvoltarea și funcția feței, maxilarului și a articulațiilor temporo-mandibulare.

Aceste simptome includ respiratia orala (pe gura), deglutitia de tip infantil (limba care se interpune intre arcade in zona anteriaora), scurtarea frenului limbii, postura cu capul înainte, scrasnitul dintilor (bruxismul), mastecația unilaterală, modele sau pozitii de dormit incorecte, suptul degetelor și roaderea unghiilor. Eliminarea acestor obiceiuri poate reduce foarte mult și îmbunătăți problemele afiliate cu disfuncții ale ATM (articulatii temporo-mandibulare) sau cele legate de mușchi, ADD/ADHD, alergii, si tulburari de somn si respiratie .

Prin terapie miofuncțională, obiceiurile pozitive sunt învățate și consolidate. Aceste obiceiuri includ învățarea pozitiei corecte de repaus a limbii, păstrând buzele sigilate, inchise în orice moment (eliminarea respiratiei orale, pe gura), învățând cum să ridice și să utilizeze limba în mod corespunzător pentru băut, mestecat, inghitit, si vorbit. Limba, buzele, și mușchii faciali trebuie sa fie intr-un echilibru reciproc, iar când exista un dezechilibru dezvoltarea normala a arcadelor dentare si a pozitiei dintilor este perturbata.

Timing-ul este foarte important in ortodontie. Poate ca ati auzit deja, cate ceva despre aparatele ortodontice miofunctionale in ultimii ani, iar daca nu va ajutam noi.

Ortodontia miofunctionala cunoscuta si ca re-educare neuro-musculara (a musculaturii oro-faciale) este o modalitate de a promova stabilitatea sistemului stomatognatic. Studiile efectuate de-a lungul anilor au demonstrat relatia dintre formă și funcție.

“Când limba ia contact cu bolta palatină se creeză stabilitate în articulațiile temporo-madibulare (ATM). Dacă acest lucru nu se întamplă, limba ramâne poziționată în arcul mandibular ( fie ca urmare a unor probleme ale căilor respiratorii fie ca urmare a folosirii îndelungate a biberonului, a suptului degetelor sau unui fren sublingual scurtat) relația dintre functie și formă va fi destabilizată. În timp ce principala funcție a limbii este să protejeze căile respiratorii, poziția de repaus incorectă a limbii va avea o influență negativă asupra dezvoltării cavității orale.

In plus dieta modernă bazată pe alimente super-procesate ( alimentele moi duc la diminuarea frecvenței și intensității masticației) și un volum mai mic al cavității orale nu va susține bine căile aeriene superioare iar stabilitatea ATM-urilor și dezvolatrea optimală a aracadelor dentare va fi afectată.”

Specialiștii ortodonți ajută pacienții și părinții să devină conștienți de problemele existente și să elimine obiceiurile vicioase cum ar fi respirația nazală, inchiderea gurii și a buzelor, corectarea masticației. De asemenea lucreazaă cu pacienții și familia pentru stabilirea unei bune colaborări pe tot parcursul tratamnetului pentru a se minimiza disconfortul muscular creat de dispozitivele ortodontice miofunctionale.

“Frenul lingual scurtat contribuie la instalarea unor disfuncții orofaciale și de accea recomand ca limba si caviatea orală a nou născutului să fie examinată imediat dupa naștere ca să fiți asigurați că hranirea, suptul la sân se poate face cu ușurință.

Probabil din cauza proliferării și acceptării universale a biberonului, un frenum lingual scurat nu este doar trecut cu vederea de către profesioniștii din domeniul sănătății, dar efectele sale negative nu sunt pe deplin înțelese din păcate.

Scurtarea sau inserarea joasă a frenului lingual are un impact critic asupra funcției normale și a unei dezvoltări corecte a complexului orofacial. Aceasta nu numai că afectează postura de repaus a limbii, dar perturbă și mușchii limbii, atât intrinseci cât și extrinseci și funcția lor normală.

În cazul în care frenul este scurtat, mușchiul genioglos poate să nu funcționeze în mod normal, și poate avea impact asupra permeabilizii căilor respiratorii iar aceasta contribuie la instalarea tulburarilor de somn. Mai mult decât atât, se poate limita creșterea și dezvoltarea mandibulei înspre anterior cu consecințe nefavorabile certe.”

 

kidodent Frenectomia linguală (dezinserarea chirurgicală a frenului este o operațiune foarte simplă, care se efectuează cu anestezie locală) este esențiala în cazul în care limba este restricționată pentru a realiza toata gamă completă de mobilitate. Și chiar mai importantă decât atăt este monitorizarea realizată de către un specialist ortodont, astfel încât pacientul care tocmai a trecut printr-o frenectomie linguală să aibă un rezultat de succes. Specialistul va lucra cu pacientul pentru a remodela mușchii, pentru a asigura o gama completă de mișcari ale limbii, și pentru a se asigura că țesuturile nu se reatașeza după intervenția chirurgicală.

“Este ideal ca frenul să fie eliberat cât mai curând posibil, chiar de la nastere deoarece limba va putea realiza funcția optimă pentru activarea alăptării. Alăptatul promoveaza contactul limba-bolta palatinală și folosește partea din spate a limbii pentru a realiza un “sigiliu de aspirare”. Aceste acțiuni promovează o funcționalitate musculară optimă a întregului complex orofacial.”

DR. MARINELA BANICA

Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială KIDODENT

Adresa: Str. Roma nr. 42A, Sector 1, 011775, Bucuresti
Telefon: +4 021 230 8660 / +4 0722 884 433
E-mail: contact@kidodent.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *