Ortodonția Interceptivă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un zâmbet atractiv, cu o poziționare corectă a dinților, este foarte important pentru bunăstarea psihologică. Sunt un număr de obiective care ar trebui țintite când analizăm atractivitatea dentară, spre exemplu simetria dințilior, alinierea, linia mediană, linia arcului dentar și conturul gingival, dar și calitatea și morfologia țesutului în sine. Managementul ortodontic al dezvoltării dentiției este important pentru a te asigura că dinții vor fi în cea mai sănatoasă și estetică poziție. Ortodonția cere o bună înțelegere a dezvoltării feței și a dinților cât și a efectelor nedorite ale unei mușcături incorecte.

ortodontieMaterial realizat cu sprijinul  dr. Anca Pandele, Medic Dentist – specialist ortodont 
www.pianocabinet.ro
Str. Monetăriei 12, ap. 03, Sec. 1, București

 

ortodontia interceptiva (1).JPG

Picture 1 of 3

În trecut era o practică comună pentru pacienți să meargă la ortodont abia după ce erupeau toți dinții permanenți. Această practică permitea agravarea problemelor de dezvoltare și îngreuna tratamentul ortodontic. În multe cazuri, aceste probleme pot fi gestionate în timp ce se dezvoltă dinții iar intervenția timpurie elimină unele probleme ocluzale complexe care ar fi putut dura 24 de luni ori mai mult în cazul în care s-ar trata la o vârstă mai avansată.

Ortodonția interceptivă timpurie permite dinților permanenți să se stabilească de la sine într-o poziție estetică corectă, aliniată de-a lungul arcadelor dentare. Probleme ca discrepanțele scheletice sunt gestionate în limitele potențialului genetic al fiecărui pacient iar intervenția timpurie ar trebui stabilită nu doar în funcție de severitatea discrepanței, dar și de nevoile estetice și emoționale ale pacientului. În acest context, părinții trebuie avertizați de implicațiile neînceperii tratamentului.

Din aceste motive, medicii dentiști generaliști, ar trebui să recomande consultul ortodontic la un medic specialist ortodont tuturor pacienților pentru a se asigura că dinții cresc în poziția corectă și sănătoasă. Vârsta de 7 ani permite oricărei probleme în curs de dezvoltare să fie abordată într-o manieră strategică și planificată, prin tratament ortodontic, pentru a nu întâmpina dificultăți în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a dinților și oaselor feței.

Ce știm despre creștere?

În timp ce pacientul este în perioada de creștere, există posibilitatea tratării problemelor ortodontice cu aparate dentare pentru a modifica creșterea facială. Cu toate acestea, problema ortodontică clinică este creșterea facială care continuă din naștere până în adolescență iar creșterea genetică nu poate fi prezisă cu acuratețe. Știm totuși rata medie și direcția de creștere, dar suntem conștienți de diferențele relațiilor scheletale în cele trei planuri ale spațiului și de tendințele de creștere care conduc la diferențe în forma feței. Avem, de asemenea, unele informații despre rolul mușchilor faciali și influența factorilor de mediu în dentiție. Cu toate acestea, nu putem prezice exact creșterea pentru orice pacient până când acesta nu este aproape de finalul tratamentului, chiar dacă tehnicile analitice, cum ar fi evaluările la nivelul coloanei cervicale sau radiografia la nivelul încheieturii mâinii, sunt de un real ajutor.

În completare, deși se cunoaște faptul că țesuturile moi sunt în echilibru (limba, buzele și obrajii) și influențează poziția dinților și forma arcadei dentare, nu putem cuantifica aceste influențe de-a lungul timpului sau să prezicem cu exactitate efectele pe care acestea le pot avea asupra arcadei dentare.

Prin urmare, chiar și în cazul în care copilul dumneavoastră a urmat un tratament interceptiv, acesta va fi urmărit de către ortodont până la definitivarea dezvoltării dentare și scheletale.

  1. Referinte: Joseph Noar – ortodontie interceptiva
  2. Bjork A. – dezvoltarea craniana, cresterea maxilarului in trei planuri
  3. Brown T, Barret MJ, Grave KC – dezvoltarea faciala si scheletala la adolescenta
  4. Enlow DH, Bang S – dezvoltarea si remodelarea maxilarului uman

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *