Dinții copiilor și cele 8 griji ale părinților!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice părinte își face griji multe atunci când vine vorba de sănătatea viitorului său copil. Despre sănătatea dentară și cum anume să alungăm problemele am discutat cu specialiștii zâmbetului – Kidodent care ne-au transmis cele mai bune sfaturi.

kidodentCaria de biberon

Poți preveni apariția sau să stopezi caria de biberon în curs de dezvoltare dacă incepeți o rutină de igină orală încă din primele zile după naștere. La început poți curăța gingiile cu o bucată de tifon curat. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene ce poate afecta dinții care vor erupe . Când dinții copilului încep să erupă, trebuie să-i cureți blând cu ajutorul unei periuțe și o cantitate mică de pastă de dinți- ambele produse trebuie să fie adaptate vârstei (mai multe detalii aici: http://www.kidodent.ro/eruptia-dentara/ ). Pentru mesele „servite” din biberon trebuie să vă rezumați strict la lapte, evitând sucurile de orice fel sau ceaiurile îndulcite.

Urgențele dentare

Accidentele se întâmplă oricând și oriunde – de aceea se cheamă accidente :).  A ști să faci față unei astfel ­de situații poate face diferența dintre a păstra sau a pierde definitiv dintele permanent al copilului. Pentru toate tipurile de urgențe din acestă categorie este extrem de important să se ajungă cu copilul la un dentist sau o cameră de gardă cât mai rapid cu putință.

Iată câteva sfaturi în eventualitatea în care se  întâmplă:

În cazul în care dintele este smuls în urma incidentului, țineți-l umed în permanență. Dacă ai suficient sânge rece, încearcă să repoziționezi dintele pe canal fără să atingi rădăcina, sau în cazul în care cel mic colaborează și nu există pericol de înghițire, îl poți convinge să-l țină în gură între gingie și obraz… dacă nu, pune dintele într-un pahar cu lapte. Oricum, sună medicul dentist cât mai repede cu putință.

Pentru un dinte fisurat, clătiți gura cu apă caldă pentru a curăța zona și puneți comprese reci pentru a preveni umflarea zonei. În cazul în care copilul și-a muscat și buza sau limba, curățați zona ușor și aplicați deasemenea comprese reci … și mergeți la medicul dentist.

Pentru dureri acute de dinți clătiți gura cu apă caldă pentru curățare și cu blândețe, folosiți ața dentară pentru a îndepărta orice resturi de mâncare. NU puneți aspirină sau alte substanțe  pe dintele care doare sau pe gingie… și mergeți la medicul dentist :D.

Dacă există obiecte blocate între dinți, încearcă să le elimini cu ață dentară și în niciun caz cu obiecte ascuțite sau tăioase.

Obiceiuri vicioase- Suptul degetului

Suptul este un reflex natural iar sugarii și copiii mici pot suge degetele, suzetele sau alte obiecte. Acest obicei îi poate relaxa, le conferă siguranță sau pur și simplu îi face să se simtă fericiți. Cei mai mulți dintre ei se opresc cam pe la 4 ani. În cazul în care copilul continuă să sugă degetul și după ce erupt primii dinți permanenți, acest lucru poate provoca probleme în alinierea dinților, cauzând inevitabil o mușcătură incorectă. În cazul acestor deprinderi, frecvența, durata și intensitatea stabilesc dacă vor exista sau nu probleme dentare. De exemplu, în cazul copiilor care-și „odihnesc” degetul pasiv în gură, e mai puțin probabil să dezvolte probleme  față de cei care-și sug degetul intens. Dacă ești îngrijorat în această privință consultă pedodontul sau medicul pediatru.

Menținătoarele de spațiu (retainere)

Menținătoarele de spațiu ajută la „păstrarea de loc” pentru dinții permanenți. Copilul tău poate avea nevoie de unul în cazul în care el sau ea pierde un dinte de lapte prematur, înainte ca dintele permanent să fia gata să erupă. În cazul în care dintele de lapte este pierdut prea devreme, unul dintre dinții permanenți poate erupe în locul liber, în loc să apară acolo unde ar trebui iar atunci când mai mulți dinți permanenți vor vrea să apară, s-ar putea să nu mai aibă loc din cauza spațiului pierdut. Petru a preveni această situație, medicul ortodont poate recomanda un retainer pentru a menține deschis spațiul lăsat de lipsa dintelui.

Sigilările dentare

Sigilările dentare reprezintă un mod rapid și ușor de a proteja dinții copiilor acționând ca bariere pentru cavitățile predispuse la carii. Se aplică de obicei pe suprafețele de mestecat ale dinților din spate, folosindu-se deasemenea pentru a acoperi caneluri sau fisuri mai adânci la nivelul dinților. Procedeul este extrem de rapid și nu există niciun disconfort. Atâta timp cât materialul de etanșare rămâne intact, suprafața dintelui va fi protejată de carii. Sigilările rezistă bine în timp la fortele normale în timpul masticației dar există și situații în care este poate fi necesară reaplicarea. Sigilările se pot aplica atât pe dinții de lapte cât și pe cei permanenți. Întreabă medicul dentist dacă în cazul tău sau al copilului tău e nevoie de sigilări (mai multe detalii aici: http://www.kidodent.ro/stomatologie-pediatrica/preventie-wellness-dentistry/ ).

Protecția dentară

Protecția dentară îți poate proteja copilul de o urgență dentară. Acest tip de gutieră ar trebui purtată ori de câte ori copilul participă la activități sportive si de agrement. Protecția atenuează lovituri care ar putea cauza fracturarea dinților, leziuni ale buzelor sau ale feței sau chiar fracturi de maxilare. În cazul în care copilul tău participă la astfel de activități întreabă-ți medicul dentist despre gutierele protectoare individualizate.

Malocluzia

Malocluzia sau „mușcătura greșită” apare atunci când dinții sunt aglomerați, strâmbi sau nu sunt aliniați corect iar dinții superiori și inferiori nu se întâlnesc corespunzător. Situatia devine evidentă, între 6 și 12 ani, perioada de erupere a dinților permanenți. Dacă nu se intervine la timp, malocluzia va face dificilă curățarea dinților și a gingiilor în mod corect, mai ales atunci când dinții sunt strâmbi și aglomerați iar acest luclu va cauza invariabil afectiuni carioase sau gingivale (mai multe detalii aici: http://www.kidodent.ro/tratamentul-ortodontic-la-copii-interventia-timpurie/ ).

Alte urmari ale malocluziilor netratate:

  • afecteaza buna dezvoltare a maxilarelor;
  • dinții vor fi proeminenți ceea ce-i va predispune la fracturi sau alte tipuri de leziuni;
  • afectează masticația (implicit digestia) și vorbire;
  • dinții nealiniați corect sunt mult mai susceptibili la uzură față de cei aflați în poziția noarmală;
  • ANESTEZIA GENERALĂ sau sedarea.

Kidodent:

  • Str. Roma nr. 42A, Sector 1, 011775, Bucuresti
  • 4 021 230 8660 / 0722 884 433
  • contact@kidodent.ro
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *