Află în ce situații se poate amâna începerea tratamentului ortodontic la copii!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Poate că aţi auzit de beneficiile tratamentului timpuriu în ortodonție, dar cât de importantă este ortodonția la copii?

Kidodent

Picture 1 of 2

Specialiştii şi asociaţiile de ortodonție recomandă ca un copil să fie evaluat de către un ortodont nu mai târziu de vârsta de 7 ani, însă în multe situaţii tratamentul nu începe de la această vârstă. Scopul ortodonției la acesta vârstă este interceptarea problemelor ortodontice care se instalează înainte ca ele să devină mai grave şi mai greu de tratat.

Anumite situaţii clinice cum ar fi ocluzia încrucişată sau inversă, muşcătura adâncă acoperită, sau dinții care cresc în poziţii incorecte trebuiesc tratate cât mai devreme.

În general, tratamentul ortodontic este în două faze: prima faza în jurul vârstei de 7-8 ani, atunci când apar primii dinţi permanenţi şi a doua fază la 11-12 ani când avem dentiţie permanentă. Purtarea unui dispozitiv ortodontic în prima faza poate scurta şi uşura mult tratamentul în cea de-a doua fază când se folosesc aparate fixe. Acestea vor perfecta poziţia dinţilor permanenţi, deoarece cu ajutorul primei faze se face ortopedie dento-facială şi tratamente de reeducare funcţională. În prima fază se rezolvă discrepanţele maxilare cu ajutorul unor aparate mobile sau fixe, iar în faza a doua se folosesc aparate fixe sau alignere transparente care se scot în timpul mesei şi al periajului.

Calitatea vieţii şi trendul momentului

În ultimii ani, în România numărul de copii cu tratamente ortodontice a crescut şi cu toate că foarte mulţi copii ar trebui să beneficieze de tratamente, mulţi nu ajung la ortodont, fie din lipsa de informare a părinţilor, fie din cauze financiare datorită faptului că întregul cost al tratamentului este suportat de către părinţi, neexistând rambursări sau asigurări sociale cum au alte ţări. La fel ca la chirurgia plastică tratamentul este la alegerea pacientului.

„Pentru oameni, cel mai important este aspectul estetic al zâmbetului, iar pentru ortodonți alinierea dinţilor înseamnă îmbunătăţirea calităţii vieţii şi păstrarea dinţilor naturali în gură a la long.

Ortodonția este de fapt divizia de stomatologie preventivă, spune dr. Marinela Bănică deoarece dinții cu probleme, dinții înghesuiţi pot cauza probleme de sănătate orală, afecţiuni gingivale, dar şi probleme de masticaţie şi vorbire.”, adaugă dr. Marinela Bănică.

Cosmetică şi aparenţă

„Pentru cei mai mulţi oameni percepţia celorlalţi este decisivă şi asta îi determină în primul rând să vină la cabinet, importanța esteticii, însă principalul motiv pentru care le recomand aparat dentar nu este estetica, ci funcţionalitatea danturii, a mușcăturii. Dinții drepţi au multe avantaje, igiena orală va fi îmbunătăţită prevenind afecţiunile gingivale, parodontale, dar şi mestecarea alimentelor şi articularea corectă “, menționează dr. Marinela Bănică.

Imaginea şi stima de sine este foarte importantă în cazul adolescenţilor. Dacă copilul vostru nu are nici o problemă cu modul în care arată dinții lui şi nu există probleme funcţionale, ci doar o înghesuire moderată nu trebuie să vă simţiţi vinovat că nu acceptă aparatul dentar în această perioadă….eventual i se pot propune variante invizibile, iar dacă nu acceptă nici această soluţie va decide mai târziu dacă va urma sau nu un tratament ortodontic deoarece dinții se pot îndrepta la orice vârstă.

„Ortodonţii ştiu că tratamentul la vârste tinere, înainte să se termine creşterea are multiple avantaje. Puteţi să faceţi tratament ortodontic şi la vârsta adultă, însă este de preferat să fie făcut cât mai devreme. La vârsta adultă oasele sunt mai dure, iar dinții se deplasează mai dificil şi cu oarecare grad de disconfort”.

Cereţi cât mai multe explicaţii!

Întrebaţi care este costul total al tratamentului de la momentul montajului până când se scoate, inclusiv contenţia.

În general, tratamentul cu aparat fix durează în medie doi ani şi în multe cazuri copiii au nevoie de două faze de tratament.

Dacă consideraţi că un tratament ortodontic este necesar copilului dvs. întrebaţi specialistul ortodont care variantă ar fi mai economică din punct de vedere financiar şi eventual dacă mai puteţi amâna o perioadă până să înceapă tratamentul. Este important să fiţi informaţi despre consecinţele întârzierii tratamentului, iar de multe ori vi se va spune că da, puteţi să mai aşteptaţi.

Cu toate că între 50 şi 75 % dintre oameni au probleme ortodontice care ar putea fi rezolvate, nu toţi apelează la ortodonție, însă alegerea este evident a voastră.

Text și foto:

kidOdent

 

  • Adresa: Str. Roma nr. 42A, Sector 1, 011775, Bucuresti
  • Telefon: +4 021 230 8660 / +4 0722 884 433
  • E-mail: contact@kidodent.ro

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *