Scorul Apgar

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tocmai ce a sosit pe lume și micul tău puișor a și primit o notă, însă una destul de importantă ce are rolul de a-i evalua starea de sănătate. Indiferent de situaţie ori de nota primită la naștere, bebelușul tău va fi îngrijit cum se cuvine, prin grija medicilor ce se află în jurul său.

scor Apgar (1).jpg

Scorul Apgar, căci despre acest lucru este vorba, presupune o evaluare care are în vedere starea de sănătate a bebelușului tău, încă din momentul venirii acestuia pe lume. În cazul în care bebelușul va primi o notă mică, medicii se vor preocupa și îi vor acorda primul ajutor, în așa fel încât situația să nu scape de sub control, iar micul pacient să aibă de suferit. Cu alte cuvinte, nota primită de bebeluș în momentul nașterii are rolul de a-i evalua starea generală de sănătate și de a-l ajuta să depășească un moment criză, imediat după naștere.

Dacă nașterea decurge cum se cuvine, iar bebelușul s-a dezvoltat armonios în pântecul mamei, fiind periodic supravegheat medical, mai mult ca sigur va primi o notă mare la naștere – poate chiar 10, cei mai mulți bebeluși fiind astfel fruntași în clasament. Cu toate acestea, nici o notă mai mică nu înseamnă că bebelușul tău este cu ceva mai prejos decât altul care a primit o nota mai mare, ci poate că ar avea nevoie de o mai mare atenție din partea medicilor ori personalului maternității, în așa fel încât starea sa de sănătate sa devină una stabilă și liniștitoare pentru părinți. Mai exact, copilul va primi un tratament de specialitate, va fi supravegheat medical și evaluat periodic, la intervale scurte de timp. Scorul Apgar a fot inventat pentru prima dată în anul 1952, de medicul anestezist Virginia Apgar.

Când și cum primim nota după naștere?

Prima notă de 10 a bebelușului va fi primită chiar în primele cinci minute după naștere, moment în care micuțul tău va fi analizat îndeaproape de către medici, urmărindu-i-se pulsul, ritmul cardiac, respirația, musculatura, răspunsul reflex și culoarea pielii, cinci criterii importante luate în calcul de către medici și punctate individual, în funcție de răspunsul micului pacient. La fel de important este și modul în care bebelușul răspunde evaluării, astfel va primi o nota de la 0 la 2, pentru fiecare criteriu mai sus specificat. În final, se vor însuma toate aceste scoruri și se va obține un procent care de cele mai multe ori este cuprins între 7 și 10, în rare cazuri fiind mai mic, moment în care se va apela la tratament imediat și respirație artificială.

Orice părinte se bucura atunci când află că micul său puișor tocmai a primit cea mai mare notă – 10 la naștere, mai ales că această notă determină exact starea sa de sănătate. În cazul în care acesta primește nota 8 sau 9, nici cele două nu presupun ceva foarte rău, ci mai degrabă că micuțul tocmai ce a trecut printr-o naștere dificilă ori una prematură, fapt care îi va putea scădea acest scor. Însă, cel mic se află în afara oricărui pericol, fiind stabil din punct de vedere clinic și nu prezintă niciun fel de probleme de sănătate. Cu alte cuvinte, totul s-ar putea raporta, în acest caz la tipul nașterii, modul în care bebelușul a venit pe lume și la cât de chinuitoare au fost momentele nașterii.

Primind o notă bună odată cu venirea sa pe lume, acest lucru nu înseamnă ca vor fi lăsați deoparte de către medici și nu vor intra în rutina medicală zilnică de supraveghere. Cu siguranță, vor fi evaluați, îngrijiți și protejați zilnic de cadrele medicale.

În cazul în care bebelușul a primit o notă mai mică la naștere, de exemplu 5-7, atunci acesta va avea nevoie de respirație artificială și de atenta supraveghere a medicilor. De obicei, acești bebeluși vor purta temporar o mască de oxigen, pentru a putea trece peste acest prag, nu întotdeauna critic.

Atunci când starea de sănătate a bebelușilor este una precară, micuțul prezentând probleme de sănătate greu de remediat, va primi o notă mai mică de 5 și va avea nevoie de ajutor medical imediat, putând fi așezați într-un incubator pentru a-și putea reveni la normal.

Nota de la naștere și problemele de sănătate ale copilului

Chiar dacă nota dată la naștere evaluează starea de sănătate a bebelușului, în realitate nu se poate vorbi exact dacă problemele de sănătate ale micuțului din timpul nașterii ar putea să îl urmeze pentru tot restul vieții. Nu întotdeauna aceia care prezintă scoruri mici imediat după naștere ar avea probleme de sănătate și mai târziu. Este posibil ca aceasta să fie o stare care sa poată fi depășită extrem de ușor mai târziu, atunci când cel mic va începe să se adapteze cu mediul exterior, răspunzând favorabil la tratament.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *