Înfășatul nou născutului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pe marginea acestui subiect tot timpul vor exista controverse. În timp ce unele mămici optează să nu-și înfeșe bebelușii, altele nu vor renunţa nici în ruptul capului la această practică.

Înfășatul nou născutului (1).jpg

Înfășatul nou născutului – Argumente Pro

Poate faci parte din categoria adversă și îți este greu să accepți această idee. Ceea ce probabil nu știai este că înfășatul nou născutului a revenit la modă, însă acesta nu este un argument care trebuie să te convingă. În calitate de proaspătă mămică, cu toate că nu ai încă experiență suficientă, este bine să asculți sfaturile specialiștilor, dar în același timp ar trebui să fii mai atentă și la instinctul tău și la mesajele pe care acesta ți le transmite.

Revenind la înfășat, nu tot timpul reprezintă un pericol. Bebelușul tău, în urma vieții intrauterine, a deprins un obicei, dacă-l putem numi așa. Timp de 9 luni s-a simțit protejat, în siguranță, în burtica ta, ori aici nu a beneficiat de prea mulți metri pătrați :). Lipit de pereții uterului, la căldurică, el a fost fericit, ori acum, odată ajuns pe lume, constată că acea protecție îi lipsește. De multe ori, episoadele de plâns din timpul nopții au la bază această absență. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă învelirea bebelușului cu o păturică din finet sau muselină moale și călduroasă. Însă bebe nu trebuie să fie încorsetat de acest material. Păturica îi va urmări forma corpului fără a-l strânge, îi va proteja piciorușele și mânuțele, oferindu-i în același timp un confort termic sporit care îi va permite să se odihnească pe parcursul întregii nopți. Mai mult, înfășatul nou născutului reprezintă o soluție temporară, de maxim o lună de zile, până când micuțul tău se va obișnui cu mediul. În timp, își va dori să descopere obiectele din jur, iar mânuțele acoperite îl vor împiedica, provocându-l să treacă de la starea de relaxare la cea de agitație și supărare.

În momentul de față, specialiștii au găsit o soluție optimă pentru înfășat astfel încât această practică să se facă corect.

Înfășatul nou născutului – Argumente Contra

Primul dintre argumentele Contra constă în preferința bebelușului tău. Dacă el nu acceptă sub nicio formă să fie înfășurat într-un scutec, pled sau păturică, atunci nu are sens să mai insiști. El știe mai bine de ce anume are nevoie, luptându-te cu dorința lui nu faci decât să-ți pierzi liniștea și să-l superi pe el.

Un alt motiv pentru care înfășatul nou născutului nu este recomandat, cu atât mai mult cu cât nu este realizat corect – bebe arată ca un cornuleț, este învelit din cap până-n picioare, și mai este și legat cu un cordon sau panglică – face trimitere la dezvoltarea sa armonioasă.

Bebe, imobilizat într-o singură poziție, drept ca o liniuță, nu numai ca va duce lipsă de confort, dar acest lucru îl va împiedica să-și dezvolte musculatura și articulațiile. În plus, zvonul conform căruia picioarele sale vor fi mai drepte este doar un mit. Înfășatul necorespunzător poate avea efecte devastatoare, micuțul alegându-se cu o displazie de șold. Dacă insiști să-l înfeși, atunci ai grijă ca partea superioară să fie mai bine legată, dar nu strânsă, în timp ce zona inferioară, de la bazin în jos, să fie mai lejeră pentru a-i permite copilului să-și flexeze piciorușele. Mai mult, ai putea încerca varianta în care, bebe fie are mânuțele în apropierea fețișoarei, fie sunt libere în totalitate. Înfășatul ar trebui să înceapă din zona umerilor și să nu-i acopere capul.

Același ritual practicat din bătrâni, al cărui scop nu era musai de îndreptat picioarele, ci mai de grabă din lipsa hăinuțelor potrivite pentru cei mici, ar putea conduce, din păcate și la deces. Rostogolindu-se pe burtă, el s-ar putea asfixia, imobilizarea nepermițându-i să se întoarcă la loc, pe spate.

Când se recomandă înfăşarea?

Simona Pecec - medic pediatruÎnfășatul nou născutului poate fi necesar în primele luni de viaţă, făcând mai ușoară adaptarea la noul mediu de viaţă. Ea are rolul de a liniști bebelușul, limitând mișcările din timpul nopţii, (nou-născuţii au reflexul de tresărire), și-i împiedică să se rănească cu unghiuţele. De asemenea, prin înfăşare se asigură o temperatură constantă, ajutând termoreglarea.

Simona Pecec, Medic Pediatru, Klinica Doamna Ghica

www.klinica.ro; telefon: 021.240.01.01

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *