La ce vârstă merg bebelușii?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Toți părinții se întreabă la ce vârstă merg bebelușii lor, la ce vârstă le va apărea primul dințișor, dar și la ce vârstă vor ajunge să vorbească. Sunt trei întrebări care exprimă nerăbdarea celor ce se află în prima lor experiență de acest gen, la primul lor copil.

La ce varsta merg bebelusiiEști părinte de puțin timp, deja copilul tău s-a ridicat în funduleț, râde, zâmbește, încearcă să se ridice. Câtă răbdare va trebui să mai ai pentru a-i vedea primul său pas, nu știi astfel la ce vârstă merg bebelușii. Ei bine, ori de câte ori copilul capătă încredere în forțele sale proprii, fiind dornic să exploreze, să descopere lumea, atunci acesta va face primul său pas, va alerga către tine și va spune: „gata mami, iată-mă că am crescut! Sunt mare!”

Într-adevăr, atunci când copilul tău este mai energic, mai slăbuț, dar și atunci când copilul seamănă ori cu tine ori cu tatăl său (unul dintre voi doi a mers mai devreme) s-ar putea să ai surpriza ca răspunsul la întrebarea „la ce vârstă merg bebelușii?” să apară mult mai devreme. Astfel, pornind de la vârsta de 9 luni copiii pot merge, își pot susține greutatea corpului, pot începe să învețe lumea și tot ceea ce îi înconjoară.

Potrivit medicilor, bebelușii pot face primii pași începând de la vârsta de 9 luni. Alții, mai leneși, pot merge mult mai târziu, la vârsta de 18 luni, însă totul este perfect normal, nu ai de ce să te sperii.

Indiferent de situație, copiii încep să meargă, urmărindu-și propriul lor stil de dezvoltare. Unii pot încerca mersul de-a bușilea, alții pot merge direct în picioare, iar ceilalți se vor sprijini pe diferite obiecte casnice pentru a-și dobândi independența și de a face primul pas. Oricum ar fi, înțelege că micuțul tău are nevoie de răbdarea și de încrederea ta, că totul este diferit față de tine sau de tatăl lui ori chiar de frățiorul său.

Cum știi la ce vârstă merg bebelușii?

Nu există o vârstă la care toți copiii să se ridice în picioare, totul depinde de dobândirea mai multor coordonate. Atunci când micuții noștri vor fi capabili să își susțină întreaga greutate a corpului, să se sprijine în picioare și să rămână în poziția de mers fără a fi nevoie de niciun alt sprijin, poți fi sigură că va îndrăzni să facă primul său pas. Coordonarea, dobândirea forței fizice, dar și a unei posturi necesare mersului sunt câteva criterii pe care noi toți le-am dobândit atunci când am mers în picioare.

Desigur, noi părinții, putem avea contribuția noastră în dobândirea mersului copilului. Stai așezată lângă el ori de câte ori îl vezi că vrea să se ridice. Ține-l așezat pe picioarele tale. Ridică-te încet, până cel mic va începe să își susțină greutatea pe picioarele sale. Tu îl vei urmări, susținându-i greutatea, aflându-te în spatele său, iar încet-încet, acesta va învăța să se desprindă de tine și să meargă singur.

Ori de câte ori vei așeza copilul în picioare, susținându-l, iar atunci când vei dori să îi dai drumul vei constata că acesta se va împinge înspre spate și își va apleca mâinile în față, împiedicând căderea, atunci este un prim semn că mersul se apropie.

Atunci când vei vedea că micuțul tău merge foarte repede de-a bușilea, se ridică pentru a ajunge în locurile pe care dorește să le exploreze, vei putea fi sigură că face progrese și că mersul se apropie.

Nu forța copilul să meargă în picioare!

Orice copil se dezvoltă în ritmul său propriu, așa că momentul în care acesta va ajunge să se ridice în picioare ține doar de el și nu depinde de cât de mare este, ce greutate are ori de asemănarea cu părinții ori frații mai mici.

În cazul prematurității ori a copiilor cu sindrom Down, mersul ar putea fi întârziat, însă nu vă speriați – copilul va merge în cele din urmă!

A-l pune în premergător, a-l ridica forțat în funduleț ori în picioare îi veți putea vătăma coloana vertebrală.

La medic

Atunci când copilul depășeste vârta de un anișor și jumătate și întârzie să meargă, nu face niciun pas, nu se ridică, atunci puteți să vă îngrijorați. Ori de câte ori constatați că nu își ține echilibrul, merge pe vârfuri, consultați un medic pentru a observa dacă are sau nu probleme neurologice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *