Îngrijirea dințișorilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De ce este importantă îngrijirea dinților de lapte?

Deși într-o bună zi dinții de lapte vor fi înlocuiți cu dinți permanenți, este important să ai grijă de ei din momentul în care încep să apară. Vor rămâne acolo mult timp – vor cădea doar între șase și doisprezece ani. Îngrijirea adecvată a dinților de lapte garantează sănătatea dinților permanenți în viitor. Aspectul primilor dințișori este foarte important, deoarece permit mușcarea și mestecarea, precum și vorbirea corectă. Dacă aceștia cad prea repede, copilul poate avea probleme alimentare și ar putea fi nevoit să poarte aparat dentar pentru a-și putea regla mușcătura dinților permanenți. Inflamarea dinților de lapte are un efect negativ asupra stării dinților permanenți.

Cum să îngrijești dinții bebelușului?

Înainte de apariția dinților de lapte, trebuie să cureți gingiile copilului cu tifon steril umezit cu apă fiartă. Este de asemenea bine să-ți obișnuiești bebelușul cu o periuță de dinți, lăsându-l să se joace cu ea un timp și să o bage în gură. Începe să-i cureți imediat ce erupe primul dințișor. Fă acest lucru regulat dimineața și seara. Poți încuraja un copil mai mare să participe la curățarea dinților săi, dar tu trebuie să fii cel care se asigură că dinții sunt curați. Mai întâi, cumpără un dispozitiv de masare a gingiilor și o periuță de dinți care se pune pe deget (prima periuță de dinți a bebelușului). Când copilul crește, poți începe să folosești o periuță de dinți potrivită pentru faza de dezvoltare actuală a acestuia. Folosește doar pastă de dinți specială pentru copii – pasta de dinți pentru adulți poate irita stomacul bebelușului atunci când este înghițită. Nu apăsa prea tare pe periuță atunci când cureți dinții micuțului. Se poate deteriora smalțul sau se poate măcina. Aplică o presiune ușoară și fermă pe periuță. Începe de la suprafața exterioară a dinților de sus din spate. Periază-i cu o mișcare circulară către partea din față. Apoi treci la suprafața interioară a dinților de sus, ținând periuța în poziție verticală; curăță și spațiile dintre dinți. Apoi, fă același lucru cu dinții de jos. Nu peria niciodată dinții bebelușului cu o mișcare de la stânga la dreapta – se distruge smalțul. Nu uita să periezi întotdeauna dinții bebelușului fără a desprinde buzunarele gingivale de pe dinte (gingia) – trebuie să periezi întotdeauna cu mișcări ce pleacă de la gingie către dinte. Pentru a preveni problemele și cariile, redu cantitatea de zahăr din meniul copilului tău. În loc să cumperi tablete de ciocolată, dă-i un măr și înlocuiește băuturile pline cu zahăr cu apă sau suc de fructe diluat, fără zahăr adăugat. Bebelușii cărora le apar dințișorii sunt adesea iritați din cauza durerii de gingii încât nu lasă pe nimeni să le curețe dinții cu o periuță. În aceste situații, recomandăm utilizarea unui tifon steril umezit cu apă fiartă.
Cum încurajez copilul să-și perieze dinții?
La început, copilul tău se poate opune cu vehemență spălatului pe dinți. Pentru a evita acest lucru, încearcă metode dovedite că funcționează:
– Ia copilul cu tine la magazin și lasă-l să-și aleagă periuța de dinți. Este primul pas către succes.
– Copiilor le place să-și imite părinții. Când mergi la baie, spune-i: “și acum ne vom spăla pe dinți”. Spală-te mai întâi tu pe dinți, strâmbându-te și amuzându-te cu copilul. Acest lucru îl va încuraja să se spele pe dinți mai târziu.
– Dacă bebelușul este agitat în timpul periatului dinților, repetă întruna “încă mai este multă mâncare de curățat” în timp ce te uiți în gura copilului.
– Copiilor le plac experimentele, în special atunci când pot participa la ele. Tratează spălatul pe dinți ca pe un experiment: pune o oglindă astfel încât să-și vadă fața atunci când se spală pe dinți.
– Nu uita să-l lauzi după fiecare spălare pe dinți pentru că a fost atât de răbdător și s-a purtat atât de bine. Complimentează-l pentru că are dinții atât de albi și de strălucitori. Complimentele funcționează mult mai bine decât forțarea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *