Sfaturi îngrijirea bebelușului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mai jos găsești câteva sfaturi de îngrijire a bebelușului, de la alegerea hainelor, somnul bebelușului și modul prin care îl hrănești.

Hăinuțe mai proaspete și mai curate

Hăinuțele bebelușului se murdăresc rapid și tocmai de aceea ele trebuiesc a fi spălate mult mai repede decât ți-ai imagina, folosind detergenți de cea mai bună calitate care, pe de o parte să protejeze țesăturile, să scoată petele și să îngrijească pielea sensibilă a bebelușului.

Ei bine, sunt o serie întreagă de criterii pe care trebuie să le ai în vedere, însă dintre toate cel mai important criteriu este cel al protecției pielii. Încearcă să folosești detergenți organici ori pentru piele sensibilă, nu folosi înălbitori și nu amesteca rufele tale cu cele ale bebelușului. În același timp, spală hainuțele cu mâna, nu folosi mașina de spălat întrucât sunt foarte sensibile și se pot degrada repede. Odată uscate, hainele vor fi călcate la temperaturi înalte, îndepărtându-se în acest fel bacteriile ori microbii care ar putea persista în țesătură.

Somn dulce alături de mami

A îngriji bebelușul înseamnă să te gândești să îi oferi și un somn odihnitor. Pregătește-i pătuțul, fă-i un culcuș cald, stai lângă el până adoarme, cântă-i un cântec de leagăn și vei vedea cât de ușor va ațipi. În cazul în care puiul tău se odihnește mai ușor la sânul tău, încearcă să îl ții în brațe până adoarme și abia apoi așează-l în pătuț. Nu îți crea un obicei din dormitul în același pat cu micuțul tău întrucât nu este nici confortabil și nicio deprindere sănătoasă.

Hrănește-l cu grijă!

Alăptează-l indiferent de moment și fii bucuroasă că îi poți face un astfel de cadou. Spală-ți sânul, mănâncă ceea ce trebuie și oferă-i cea mai sănătoasă masă din lume. Însă, atunci când tu nu poți să îl alăptezi din motive independente de tine, folosește întotdeauna lapte formulă, ce poate fi găsit în farmacii și numai cu recomandarea medicului pediatru. Nu îi oferi niciodată lapte de vacă, mai ales în primele luni. În cazul în care ești forțată să îi oferi lapte praf, alege biberonul și tetina potrivită pentru puiul tău.

Biberoanele pot fi confecționate din sticlă sau din plastic. Ideal ar fi ca materialul din care sunt confecționate să nu conțină parabeni. Tetinele trebuie să aibă formă anatomică, care să imite cât mai fidel forma sânului.

În primele luni de viață, tetinele trebuie să asigure un flux lent al laptelui asemănător cu cel în cazul alăptrii. Pe măsură ce copilul crește, aceste tetine trebuie înlocuite cu altele corespunzătoare vârstei, în acest sens ele fiind inscripționate 0 – 3 luni, peste 6 luni etc.

sfaturi ingrijirea bebelusuluiTrebuie știut că un flux al laptelui prea mic obosește copilul și creșterea nu va fi corespunzătoare, iar un flux prea mare pentru vârsta sa va determina dificultăți în alimentare (copilul se îneacă cu laptele, tușește).

Atât tetinele, cât și biberoanele trebuie sterilizate înainte de fiecare utilizare, iar înainte de sterilizare se spală cu apă și detergent de vase, folosind o perie specială pentru a fi siguri că au fost bine curățate.

Biberoanele sunt prevăzute cu sisteme anti-colici care reduc cantitatea de aer ce pătrunde în stomacul copilului împreună cu laptele și astfel ne ajută în lupta împotriva colicilor.


Bebeluş în scutecel – sfaturi de îngrijire!

Nimic nu poate fi mai frumos decât venirea pe lume a copilului tău! Dacă ai trecut cu bine de a-l aduce pe lume, nu înseamnă că ai terminat cu greul! De-abia de acum înainte îşi va face simţită prezenţa noul membru al familiei.

Ingrijirea bebelusuluiChiar dacă nu vrei, cu siguranță vei avea nevoie de ajutor, cel puțin în perioada imediat următoare. Noi îţi oferim câteva sfaturi pentru a-ţi fi mai uşor în îngrijirea celui mic.

Idei pentru o alăptare uşoară

Alăptarea copilului este un proces esenţial în dezvoltare, ajutând la realizarea unui sistem imunitar puternic, gata să facă faţă tuturor „duşmanilor”, precum viruşii sau microbii. Însă primele zile de alăptare pot fi stresante, solicitante, ba chiar copleşitoare.

De aceea, este foarte bine să ceri ajutorul, atunci când simţi că ai ajuns la capătul puterilor. Întreabă un pediatru tehnicile de alăptare corecte, vorbeşte cu o prietenă „mai experimentată” din acest punct de vedere sau cere sfatul mamei tale. Doar aşa nu vei întâmpina greutăţi pe parcursul alăptării şi vei avea un copil hrănit corect.

„Ia lecţii” încă de când eşti în spital. O moaşă sau o asistentă poate face minuni în astfel de situaţii. Trebuie să ai temele făcute înainte de a te externa şi înainte de a ajunge cu cel mic acasă.

Pregăteşte-te! Nu trebuie să dai fuga în camera copilului dacă el începe să plângă. Bea lichide înainte, pentru a fi hidratată, du-te la toaletă (alăptarea poate dura) sau ia-ţi o carte pentru a citi.

Pune-ţi comprese cu apă caldă pe sâni dacă aceştia sunt tari şi există ducte blocate. Aceste comprese te pot scăpa de durerile cauzate de alăptare. Căldura compresei poate ajuta la fluidizarea laptelui, însă dacă sânul este inflamat după alăptare, s-ar putea să ai nevoie de comprese uşor reci.

Cum îl faci să doarmă?

Dacă cel mic nu mai mănâncă, probabil a adormit. Nou-născuţii pot dormi până la 16 ore pe zi, dar în reprize. Rezultatul: tu devii din ce în ce mai obosită. Însă, nu trebuie să faci din lipsa de somn capătul pământului. Trebuie să te gândeşti că ai un singur scop: să îţi creşti copilul aşa cum trebuie. Nu mai dormi toată noaptea, însă nu poţi nici să te plângi, nici să te enervezi.

Încearcă să îl pui şi pe tată la treabă. Faceţi cu rândul noaptea: mama linişteşte o dată copilul, tata – a doua oară.

Dormi atunci când doarme copilul tău! Acesta este cel mai bun sfat dintre toate. Trage un pui de somn odată cu cel mic şi du-te la culcare devreme, doar aşa te vei simţi puţin mai bine, mai odihnită.

Ce te faci când cel mic are probleme cu somnul? Fă tot ceea ce este necesar ca el să adoarmă. Lasă-l să doarmă pe pieptul tău, în maşină sau atunci când îl plimbi prin parc.

Ajută-l să se liniştească!

Este foarte greu să îţi dai seama de ce copilul tău se supără, în primele săptămâni de viaţă. De aceea, trebuie să îl ajuţi să fie îmbrăcat cât mai confortabil, să nu îi lipsească nimic, să fie mereu schimbat, uscat şi fericit. De asemenea, poţi să îl ajuţi să se relaxeze punându-i muzică sau cântându-i chiar tu.

Ai să observi ce îi place şi poţi face acel lucru pentru a-l linişti. Îl poţi ţine în braţe sau plimba în aer liber.

Dacă toate aceste trucuri au dat greş, încearcă să îi faci o baie caldă. Așa, sigur vă veţi relaxa amândoi şi probabil cel mic va adormi.

Păstrează-ţi calmul!

Poate vor fi momente când vei intra în panică, nu vei şti ce să faci, vei simţi că eşti la capătul puterilor, însă nu trebuie să îţi pierzi calmul. Fă-ţi timp doar pentru tine, deconectează-te de la cel mic şi ai să vezi că va fi mai bine, iar tu vei avea forţe proaspete pentru a-ţi îndeplini rolul aşa cum se cuvine.

Uită de treburile casei pentru câteva luni. Trebuie să te concentrezi pe bebeluşul tău. Dacă cineva va comenta cu privire la praful depus pe televizor, dă-i o cârpă de şters, orice mână de ajutor e binevenită!

Pe de altă parte, nu fi încăpăţânată şi acceptă ajutorul celorlalţi, în primul rând al tatălui, apoi al părinţilor voştri. Tu trebuie să te ocupi de bebe, iar ceilalţi, să se ocupe de treburile casei. De asemenea, trebuie să spui ceea ce ai nevoie. De la scutece, până la sfaturi, oamenii din jurul tău sunt acolo pentru a-ţi da o mână de ajutor.

Ce faci când ieşi la plimbare cu cel mic?

Ia pe cineva cu tine: o soră, o mamă; aşa, vei avea timp să socializezi, vei încerca să te relaxezi. Dacă ieşi cu micuțul singură, atunci du-l în cofetării sau în locuri în care bebele să fie binevenit şi cumva integrat.

Ia cu tine „trusa de prim-ajutor”, care conţine: scutece curate, hăinuţe pentru cazul în care îi e frig sau trebuie să îl schimbi, dar şi nişe lapte „ de urgenţă”, în cazul în care i se face foame şi nu vrea de la sân.

Faceţi plimbări scurte care să vă bucure pe amândoi şi care să nu te extenueze.

Şi nu uita! Implică-l pe tatăl copilului în toate activităţile: de la hrănire, la schimbatul scutecelor. Doar aşa, vei/veți reuşi să menții/mențineți un control asupra încercărilor zilnice. Curând vei fi răsplătită cu primul zâmbet al bebelușului tău și asta te va face să uiți de tot stresul și de toată nebunia prin care ai trecut.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *