Sfatul medicului pentru tinerele mămici – Cum să faci alegerile optime pentru creșterea bebelușului tău.

Orice femeie care și-a dorit un copil încearcă să facă totul pentru a-i asigura acestuia un start bun în viață, iar dezvoltarea sa să fie una armonioasă, atât pe plan fizic, emoțional, cât și intelectual. Alegerile pe care le faci sunt esenţiale.

Iată câteva dintre recomandările medicilor, uşor de urmat şi cu eficienţa maximă.

Nu fumați în timpul sarcinii!

Fumatul în sarcină este contraindicat, inclusiv fumatul pasiv. Regula nu se schimbă nici in timpul naşterii, nici după, deoarece substanțele chimice dăunătoare conținute în fumul de țigară sunt nocive pentru dezvoltarea creierului micuțului. Numeroase studii au confirmat faptul că fumatul în timpul sarcinii da naştere la tulburări de comportament, nivel scăzut al IQ-ului și chiar boli mintale.

Alăptatul crește inteligența

Auzim peste tot de beneficiile laptelui matern, despre faptul că ajută la imunitatea celui mic. Grăsimile și colesterolul bun din laptele matern sunt foarte importante pentru creierul bebelușului. Unele studii în domeniu au demonstrat că acei copii care au fost alăptați la sân au funcțiile cognitive mai dezvoltate decât cei hrăniți artificial. De asemenea, bebelușii născuți prematur, alăptați în prima lună de viață, au un IQ mai ridicat și o memorie mai bună.

„Alăptatul trebuie să continue dincolo de vârsta de șase luni de viață. Și acest lucru pentru că laptele matern este extrem de valoros. Poți diversifica hrana bebelușului fără să fie nevoie de înțărcare, continuând cu mesele de lapte matern chiar și până la vârsta de doi anișori”, spune dr. Elena Dan, medic primar pediatru, doctor în științe medicale, Bambino Medical Center.

Muzica ajută la dezvoltarea vorbirii

Muzica ajută în creșterea nivelului de dopamină din corp, hormonul care este responsabil de producerea plăcerii. De asemenea, muzica poate ajuta foarte mult la dezvoltarea creierului copilului. S-a demonstrat că bebelușul reacționează la muzică încă din perioada intrauterină. Ba, mai mult, muzica îi poate ajuta pe copii să învețe să vorbească.

Televizor, computer, telefon, tabletă?  Întotdeauna cu măsură.

În încercarea a avea parte de câteva clipe de liniște pentru a se ocupa de treburile zilnice, multe mame se folosesc de tehnologie pentru a-l ține ocupat pe cel mic. ”Salvarea” vine de la televizor, tabletă, telefon sau computer. Nimic mai greșit, iar medicii interzic orice fel de ecran sub ochii copiilor până la vârsta de doi ani. În cazul celor mai mari, timpul trebuie limitat la câteva ore pe zi. Prea mult timp petrecut în fața ecranului scade funcțiile cognitive ale celor mici, iar aceștia se mai pot confrunta și cu probleme precum obezitatea, agresivitatea, tulburări de comportament și somn agitat. Totodată, se pare că timpul îndelungat petrecut la calculator sau televizor încep să vorbească mai târziu.

„Este foarte util ca timpul petrecut în fața calculatorului sau tabletei să fie redus. Și acest lucru pentru că mulți copii pot căpăta probleme de comportament destul de grave. Se poate ajunge, desigur în situații extreme, chiar și la afecțiuni fără leac, probleme de învățare și depresii”, a mai spus dr. Elena Dan.

Cine are carte, are parte

Copiii trebuie să fie atrași către lectură, iar cea mai eficientă modalitate în acest sens este citirea poveștilor înainte de culcare. Pentru a avea succes, începe încă din primele zile petrecute cu bebelușul tău. Nu te gândi că este prea mic și nu va înțelege nimic, bebelușul este atras de tonul folosit și treptat își va dezvolta mai repede funcțiile cognitive, ca să nu mai spunem că va vorbi mult mai repede.

Mișcarea face minuni

În cazul micuților, mișcarea este bună nu numai pentru o creștere armonioasă, ci și pentru o bună dezvoltare cognitivă. Nu ne-am referit aici la practicarea unui sport de performanță, ci chiar la banala plimbare în aer liber, ce ajută la buna circulație a sângelui si care, în timp, dezvoltă memoria și îi motivează pe micuţi să învețe mai bine. Atunci când copilul crește mai mare este bine să îl îndreptați către un sport, chiar dacă nu de performanță, un sport pe care să îl facă din plăcere.

Alimentația corectă și îngrijire perfectă

Dacă vrem ca, la maturitate, micuțul să facă alegeri sănătoase privind alimentația lui, atunci începe cu educarea în acest sens încă din copilărie. Evită mâncarea procesată și fast-food-ul, băuturile carbogazoase sau prea multe dulciuri din comerț. Lasă-l pe cel mic să exploreze gusturi, să apuce alimentele cu mâna pentru a-și dezvolta funcțiile motrice, pentru a simți texturile. Încearcă să mâncați și voi la fel, și niciodată în fața televizorului sau calculatorului.

„Îngrijirea bebelușului se va face cu multă atenție și încă din primele clipe de viață, de la prima băiță și până mai târziu. Toate loțiunile, unguentele, medicamentele, produsele de îngrijire, toate sunt foarte importante. Cu ajutorul unor produse de calitate, sigure pentru bebelușul tău, poți preveni dermatitele, dar și alte afecțiuni ale pielii. Este bine ca părinții să se îndrepte către produsele eco, cu numeroase avantaje atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari și acest lucru din momentul alegerii scutecului de unică folosință și până la la alegerea loțiunii de spălare”, a mai spus dr. Elena Dan.

Copiii nu au nevoie de cafeină

Aceasta se găsește în cafea, dar și într-o mulțime de băuturi carbogazoase sau chiar gume de mestecat. Cafeina împiedică formarea conexiunilor neuronale, afectează comportamentul celui mic și îi poate provoca acestuia tulburări la nivelul creierului.

O joacă mai creativă

În prezent, rafturile magazinelor par să se prăbușească sub povara mulțimii jucăriilor. Alegerea jucăriilor trebuie făcută cu mare responsabilitate. Alege pentru copilul tău o jucărie care îl poate ajuta să descopere lumea, să cunoască lucruri noi și să devină mai creativ. Jucăriile potrivite îi vor dezvolta abilitățile verbale, memoria i se va îmbunătăți, și va învăța să-și exprime emoțiile.

Petrece timp cu copilul tău

Un copil se va dezvolta armonios dacă  părinții îl vor înconjura pe acesta cu atenție. Chiar dacă lucrați mult, iar timpul petrecut cu cel mic este limitat, faceți ca acesta să fie de calitate. Mâncați împreună, jucați-vă, ieșiți la plimbare, cântați și citiți cărți. De asemenea, nu uitați să comunicați cu acesta, chiar din prima zi. Arătați-i obiectele din jur, povestiți-i despre fenomenele naturii, iar după ce începe perioada ”de ce-urilor” înarmați-vă cu răbdare pentru a-i răspunde aplicat la toate întrebările.

Veţi fi surprinşi sa constataţi faptul ca procesul de învatare este chiar plăcut şi în ambele sensuri. Profesori va cunoaşte când va creşte. Fiţi parinţii şi prietenii lor in primii ani de viaţa şi veţi aduna amintirile cele mai emoţionante şi trainice.  

 

Lasă un Comentariu...

*