Prima baie a bebelușului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Să speli un bebeluș care alunecă, plânge fără încetare în mâinile tale, pare să fie o mare aventură pentru orice mămică aflată la acest început de drum. Cu toate acestea, lucrurile se vor așeza de la sine, micuţul iubind în scurt timp să se bălăcească.

Prima baie a bebelusului (1).jpg

Prima băiță a bebelușului devine pentru orice mămică o adevărată provocare, neștiind cum, când și mai ales ce anume să folosească pentru ca micuțul său să se simtă cât mai plăcut și confortabil.

Momentul potrivit pentru băiță

Bineînțeles, nicio mămică nu cunoaște când anume trebuie să îi facă baie, care este momentul potrivit din cursul unei zile și nici dacă bebelușul are nevoie de baie în fiecare zi de viață. Imediat după naștere, un nou-născut nu are nevoie de îmbăiere în fiecare zi, de două-trei ori pe săptămână fiind suficient. Acest lucru se explică prin faptul că micuțul nu se murdărește atât de tare, neputând explora colțurile încăperii. Nu se târăște, nu merge, nu are de ce să se murdărească. Condiția este ca mama să aibă grijă să îi păstreze zona scutecului perfect curată, să îi spele fața și mânuțele de mai multe ori pe zi. Atunci când va crește, bebelușul va trebui spălat mai des, în fiecare zi, fiind un bun explorator a tot ceea ce îl înconjoară, băgând în guriță diverse obiecte, factori de microbi.

Seara, înainte de culcare, baia poate fi considerată un moment de relaxare, comunicare și regăsire cu bebelușul tău. Se poate crea o rutină – băița, povestea de dinainte de culcare și apoi programul de somn. Cu toate acestea, evită să îi faci baie bebelușului cu stomacul plin întrucât este posibil ca acesta să vomite, nefiindu-i confortabilă bălăceala.

Înainte și după căderea buricului

Căderea buricului face trecerea către baia adevărată. Dacă în primele săptămâni, până la căderea bontului ombilical, va trebui să îi umezești cu grijă pielea, fără a-l introduce în cădiță, ferindu-l de umezeală în zona ombilicală, după căderea bontului ombilical, în maxim trei săptămâni de la naștere vei putea să îl introduci în cădiță în care să așezi un prosopel, în așa fel încât să nu îi fie frig și să nu alunece. 5 centimetri de apă este o cantitate suficientă pentru ca micuțul tău să fie îmbăiat. În cazul în care observi că i se face frig îi poți așeza pe burtică prosopelul deja încălzit de temperatura apei.

Cum pregătești baia cea mare?

Odată ce ai hotărât să faci prima baie a bebelușului, va trebui să pregătești cu grijă atât lucrurile de care are nevoie, cât și apa și temperatura din încăpere.

Pentru ca lucrurile să fie bine puse la punct, iar tu să fii ferită de a alerga de colo colo va trebui să ai la îndemână:

 • hăinuțe moi și calzi;
 • prosop pufos;
 • comprese sterile și ser fiziologic;
 • șampon pentru păr delicat;
 • perie de păr;
 • săpun.

Așează-ți bebelușul cu fermitate pe brațele tale, curăță-i cu grijă organele genitale, mâinile și degețelele, înlătură cojițele de pe zona capului și verifică murdăria ascunsă în spatele genunchilor, urechilor, subrațului.

Deși podoaba capilară a bebelușului nu este întotdeauna cea mai bogată va trebui să îl șamponezi bine, aplicând un strat de șampon fără lacrimi, apoi clătește-l cu grijă în așa fel încât apa să nu îi intre în ochi și astfel să se sperie. Nu îi spăla niciodată părul prima dată întrucât nu este indicat să ții prea mult timp bebelușul cu capul umed întrucât poate răci.

Nu uita niciodată două lucruri importante: ai grijă la apa de baie și nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat. Atunci când ești singură, ia-l cu tine!

Viorica Parutta - medic primar pediatru5 criterii de îmbăiere

 1. Prima baie nu trebuie să dureze mai mult de 5 minute. Apa din cădiţă va fi un sfert din capacitatea sa, trebuind a fi fiartă și răcită la 37 grade C.
 2. Mai înainte de baie se pregătesc toate cele necesare: săpun, șampon, prosop mare din material călduros și bine absorbant, ulei după baie, comprese sterile pentru ochi și urechi, hăinuţele curate și încălzite pentru a fi îmbrăcate după spălare.
 3. Chiar dacă bonţul ombilical încă nu a căzut, baia tot trebuie făcută, pielea nou-născutului ce este în schimbare, trebuind a fi spălată, insistând la nivelul plicilor mari (retroarticular, plica gâtului, axile și inghinal). Apoi se va face și toaleta bonţului ombilical, așa cum mama a fost învăţată la ieșirea din maternitate.
 4. Locul unde se va face baia trebuie să fie un microclimat mai cald, la adăpost de variaţii de temperatură.
 5. Este bine ca la prima băiţă să participe mama și o persoană cu experienţă din familie sau cunoscuţi. Acest moment va fi unul plăcut și așteptat mereu de micuţ, de preferat a fi efectuat la aceeași oră.

dr. Viorica Parutta, medic primar pediatru

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *