Metoda Sultana

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Încă din primele zile de viaţă, fiecare nou-născut are nevoie de cea mai bună îngrijire pentru o dezvoltare armonioasă atât din punct de vedere fizic, cât şi în plan psihologic, pentru a-i asigura în felul acesta cel mai bun start în viaţă.

Metoda SultanaPerioada cuprinsă între 0 – 1 an presupune modificări substanţiale în viaţa nou-născutului. Mediul extern este dominat de o multitudine de stimuli la care copilul este nevoit să se adapteze imediat după naştere. În întâmpinarea nevoilor de dezvoltare, se recomandă această metodă concepută în România şi înregistrată la OSIM în 2001, cu drept de autor şi validată de experienţa în neonatologie de peste 37 ani a autoarei, Georgeta Sultana.

Ce este Metoda Sultana?

Metoda Sultana, interferența unică dintre masaj, gimnastică şi hidroterapie înseamnă dezvoltare, evoluţie şi profilaxie, reprezentând o metodă alternativă celei tradiţionale de îngrijire a nou-născutului şi copilului mic cu vârsta între 0-3 ani.

Aplicabilitate

Metoda Sultana este utilizată în principal ca program educaţional de călire şi/sau fortificare a organismului, fiind o metodă alternativă de creştere a copilului, cu nenumărate beneficii la nivel fizic şi psihic. Până la vârsta de 2 ani, copilul cunoaşte lumea prin acţiunile sale asupra mediului, perioadă numită şi stadiul senzoriomotor al dezvoltării cognitive. Simţurile sunt în permanenţă în alertă pentru a prelua cât mai multe informaţii, creierul copilului comportându-se ca un burete, absorbind şi reţinând totul. Pe copilul normoponderal, născut fără nicio problemă îl poate face un campion printre copiii de vârsta lui, iar pentru cei cu probleme, este o mană cerească.

Tehnicile şi procedeele de lucru pot fi folosite cu rezultate foarte bune şi în următoarele situaţii: nou-născut prematur cu risc neuro-motor, greutate mică la naştere (dismatur), deformări de poziţie ale membrelor inferioare sau superioare, deformări ale cutiei craniene, asimetrii faciale, hernii inghinale, hernii ombilicale, cefalohematoame, elongaţii de plex branhial, torticolis, Sindrom Down şi altele.

Achiziţii

Metoda Sultana se aplică la domiciliul copilului și se adresează atât nou-născutului eutrofic, cât şi copilului cu probleme de sănătate, din momentul în care acesta este echilibrat cardiorespirator şi ajunge acasă din maternitate.

Printre achiziţii pot fi enumerate: imunitate crescută, dezvoltarea armonioasă a unui sistem muscular fortificat care susţine un sistem osos puternic şi corect dezvoltat, un aparat respirator cu o capacitate mărită, care oferă o oxigenare generală foarte bună, legături neuronale puternice, rezolvarea unor deficienţe poziţionale, dezvoltarea normală a prematurilor şi a copiilor cu risc neuromotor la naştere sau îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei cu diagnistice grave.

Un studiu statistic efectuat la Clubul Micii Campioni, care a avut la bază o cercetare pe un lot de 80 copii, a demonstrat cu baterii de teste psihologice că subiecţii testaţi au un grad crescut al inteligenţei emoţionale, stimei de sine şi sociabilităţii, în funcţie de frecvenţa cu care au participat la sesiuni şi de vârsta la care au început programul.

În mediile de specialitate

Valoarea metodei Sultana este evidenţiată prin rezultatele deosebite obţinute până acum asupra copiilor care au beneficiat de ea şi este certificată prin solicitările venite din partea Federaţiei Franceze de Activităţi Acvatice şi Loisir de a prezenta metoda şi beneficiile ei şi în Franţa la congrese internaţionale.

Beneficiile au fost demonstrate şi prin medicina bazată pe dovezi, prin participarea la numeroase conferinţe şi congrese medicale în România, oportunitate de a arăta importanța terapiilor alternative în prevenţia şi tratarea anumitor afecţiuni ale copilului.

În anul 2012, Georgeta Sultana a obţinut un Brevet de Invenţie de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci pentru aparat şi metodă, destinate să ghideze părinţii şi cadrele medicale în efectuarea în mod corect a masajului bebeluşilor.

În 2009 apare şi cartea Metoda Sultana- Ghid practic pentru părinţi şi cadre medicale, însoţită de DVD, iar în momentul de față se încearcă implementarea acesteia şi în cadrul maternităţilor, pentru ca mai mulţi nou-născuţi sănătoşi sau cu probleme de sănătate să beneficieze de pe urma ei.

Etapele programului Metoda Sultana

Faza de pregătire – masaj – se adresează tuturor grupelor de muşchi, masajul având rolul de a oxigena şi fortifica musculatura; asigură o dezvoltare armonioasă a sistemului osos, pregătind astfel copilul pentru efectuarea în condiţii optime a elementelor de hidroterapie.

Faza de gimnastică are ca scop fortificarea reflexelor de coordonare, mişcare şi echilibru.

Faza de hidroterapie, prin exerciţiile specifice, are ca scop transformarea reflexului de “scafandru” pe care nou-născutul l-a avut în mediul intrauterin, într-un automatism, abilitate ce-i va fi de folos pe tot parcursul vieţii.

Bine de ştiut:

  • este obligatorie evaluarea iniţială a copilului înainte de sesiunea de stimulare psihomotorie.
  • în timpul masajului, recomandăm evitarea zonelor ganglionare (gât, axilă, inghinal) şi a zonelor erogene, iar în cazul spasticității, masajul este contraindicat.
  • durata unei sesiuni de stimulare psihomotorie nu trebuie să fie mai mult de
    35-40 minute.
  • este esenţial ca terapeutul/părintele să fie foarte bine informat şi pregătit înainte de a efectua această metodă.

Primii paşi în îngrijirea nou-născutului

Mediul acvatic are un efect relaxant pentru copii, stimulând curiozitatea şi canalizându-le energia, permiţându-le să culeagă neîncetat informaţii. Tentativele de a stăpâni acest mediu îl ajută pe copil să descopere, să acţioneze asupra mediului, dar să şi primească acţiunea acestuia asupra propriului corp, conducându-l spre cunoaşterea de sine. Masajul, gimnastica şi hidroterapia constituie astfel, o formă de comunicare cu copilul.

Micul Campion

“Avantajul păstrării reflexelor primare, exersarea, dezvoltarea şi transformarea lor în automatisme conduc la o evoluţie psihomotorie armonioasă şi precoce a copilului. Realizarea interferenţei dintre masaj, gimnastică, hidroterapie şi comunicare afectivă cu nou-născutul duce la achiziţii psihomotorii care evidenţiază inteligenţă emoţională ca factor important în dezvoltarea ulterioară a individului. Pentru că fiecare nou-născut are dreptul să ştie că poate fi un campion!”

Psiholog Georgeta Sultana
Preşedinte Clubul Micii Campioni, formator federal francez educaţie acvatică

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *