3 lucruri de care are nevoie bebelușul în primul an de viață și care îl poate face să plângă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un bebeluș care plânge este un bebeluș care are nevoie de mama sa, de îngrijire, dar și de foarte multă atenție. Nimic nu este mai neplăcut decât să îți vezi bebelușul cum plânge și aproape că nu poate fi deloc calmat. Și nu există părinte care să nu fi trecut prin aceste perioade, bebelușul comunicându-le astfel un anumit lucru.

Nu trebuie întotdeauna să te sperii atunci când vezi că bebelușul tău plânge, dar nici nu trebuie să stai indiferent.

Până învaţă să vorbească, plânsul este singura modalitate prin care nou-născutul poate comunica cu restul lumii. Este unicul și cel mai eficient mecanism de supravieţuire pe care îl are la dispoziţie. Mai multe studii ale gamei sonore emise de copiii mici şi puii diferitelor specii de animale au demonstrat că toate se încadrează în acelaşi nivel de decibeli, provocând o stare de nelinişte adulţilor, făcându-i să intervină pe loc.

Nu există încă modalităţi de a identifica diferenţele dintre plânsul bebeluşului căruia îi este foame şi al celui care are scutecul ud. Însă fiecare mamă învaţă instinctiv care este nevoia stringentă pe care i-o comunică copilul prin plâns. Ideal este ca acest semnal de alarmă să vină cât mai rar din partea copilului şi în niciun caz să nu fie ignorat pe motiv că devine răsfăţat.

 Și pentru a ști de ce plânge un bebeluș, iată mai jos 3 lucruri de care are nevoie în primul an de viață:

  1. Nevoia de a fi iubit

Afecţiunea manifestată prin îmbrăţişări, vorbe, cântecele, mângâiat este esenţială pentru bebeluş. Ieşit din micul său univers uterin unde era în siguranţă, hrănit şi protejat, nou-născutul nu este echipat cu armele emoţionale şi intelectuale de a înţelege noua lume în care trăieşte. Numai prin dragoste poate căpăta încrederea şi siguranţa că acesta nu este un mediu ostil şi i se va trezi curiozitatea să-l exploreze.

Nevoile emoţionale ale bebeluşului sunt la fel de importante ca şi cele de hrană. De aceea, petreceţi fiecare clipă în care bebeluşul e treaz ţinându-l în braţe, jucându-vă cu el, vorbindu-i şi arătându-i prin gesturi cât de mult îl iubiţi. Uneori, cu ajutorul zgomotului alb, de care puteți citi mai multe aici, vă puteți liniști destul de repede bebelușul, făcându-l să adoarmă prin reducerea nivelului de stres.

  1. Nevoia de hrană, curăţenie și mediu prietenos

Pe lângă afecțiune, bebelușul are nevoie de hrană, cerând să fie pus la sân din 3 în 3 ore sau chiar mai devreme. Va plânge ori de câte ori i se va face foame și nu trebuie să te sperii deloc atunci când face acest lucru. De asemenea, bebelușul are nevoie de curățenie, va simți ori de câte ori scutecul este plin și își va atenționa mama prin plâns. Nu în ultimul rând, bebelușul dorește să beneficieze de un mediu prietenos. De aceea, dacă urmează să aduci pe lume un bebeluș sau deja cel mic a făcut cunoștință cu noua sa casă, poate că ar fi bine să folosești o cameră cu termoviziune, cu ajutorul căreia să observi atât nivelul de umiditate, eficiența izolației casei, dar și pierderile de aer cald sau rece.  Despre beneficiile utilizării unei camere cu termoviziune poți vedea mai multe aici.

  1. Nevoia de joacă

Bebeluşii plâng pentru că vor să înţeleagă lumea în care au ajuns pe nepregătite. Prin joc și interacțiune, părinții vor fi aceia care le vor deschide calea spre cunoaștere, îi vor ajuta să se adapteze mult mai bine. Dedică-i bebelușului tău în fiecare zi o mare parte din timpul tău, fie pentru a-i face cunoștință cu poveștile, fie pentru a vă juca împreună cu jucăriile preferate, fie pentru a vorbi pur și simplu. Și nu uitați – bebelușul are nevoie de îmbrățișări constante!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *