Desfundarea corectă a nasului la bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nasul înfundat poate apărea la bebeluși ca simptom al unor afecțiuni ale căilor respiratorii (infecții respiratorii, răceală comună, gripă) sau în urma unor modificări de temperatură. Desfundarea corectă a nasului este foarte importantă, deoarece secrețiile acumulate în spatele foselor nazale pot duce la dezvoltarea unei complicații – adenoidita cronică la copii (mărirea polipilor) – care necesită tratament chirurgical de îndepărtare a polipilor. Află care sunt metodele de desfundare a nasului la bebeluși și cum le efectuezi într-un mod corect.

Soluție salină

Soluția salină subțiază mucusul nazal, ceea ce favorizează eliminarea acestuia. Aceasta este cea mai blândă metodă pentru desfundarea nasului. Se găsește atât sub formă de picături, cât și sub formă de spray.

Cum se utilizează: Așază copilul pe spate și ține-i capul ușor înclinat spre spate. Pulverizează spray cu soluție salină în fiecare nară sau introdu în fiecare nară câte 2-3 picături de soluție salină. Așteaptă 30-40 de secunde, apoi întoarce copilul pe partea laterală sau pe burtă. Șterge cu o batistă moale mucusul care se scurge din nas, apoi curăță eventualele resturi.

Pompiță nazală

Pompița nazală este un dispozitiv de silicon care aspiră conținutul de mucus din nas.  Aceasta se utilizează în cazul în care soluția salină nu a desfundat complet nasul.

Cum se utilizează: Sprijină copilul de o pernă, într-o poziție ușor înclinată, cu capul la un nivel superior față de corp. Apasă pe pompiță pentru a evacua aerul dinăuntrul acesteia. În timp ce menții apăsată pompița, inseră cu atenție vârful acesteia în nara copilului. Ai grijă să nu îl introduci prea adânc. Eliberează strânsoarea ușor, iar mucusul va fi astfel aspirat. Curăță pompița, apoi repetă procedura pentru cealaltă nară.

Pompița trebuie să fie mereu curățată și dezinfectată înainte și după de utilizare. Nu utiliza excesiv pompița, ci doar de maxim 2-3 ori pe zi. Alege o pompiță potrivită ca mărime pentru nasul micuțului și folosește-o cu atenție, pentru a nu provoca leziuni bebelușului.

Aspirator nazal

Dacă soluția salină nu este suficientă pentru desfundarea nasului, poți utiliza un aspirator nazal. Aspiratorul nazal poate fi manual sau electric. Aspiratorul nazal manual este compus dintr-un recipient prevăzut cu un vârf care se introduce în nasul copilului, un tub moale și un muștiuc prin care se aspiră. Aspiratorul nazal electric este pe bază de baterii și aspiră automat mucusul.

Cum se utilizează aspiratorul nazal manual: Verifică modul de funcționare al aspiratorului la nivelul propriilor degete. Curăță și dezinfectează dispozitivul înainte de utilizare.

Așază copilul pe spate, apoi introdu vârful aspiratorului într-o nară și plasează muștiucul acesuia între buzele tale. Aspiră ușor cu gura, iar mucusul se va aduna în recipientul aspiratorului. Repetă procedura pentru nara opusă, apoi scoate recipientul în care s-a adunat mucusul și curăță aspiratorul.

Nu-ți face griji, tubul este prevăzut cu un filtru care nu lasă bacteriile și mucusul să ajungă la gura ta. Nu aspira într-un mod agresiv, deoarece poți produce leziuni bebelușului. De asemenea, nu utiliza excesiv aspiratorul nazal, deoarece acest lucru poate provoca răni copilului – maxim de 2-3 ori pe zi.

Aspirația nazo-faringiană

Dacă nu reușești să desfunzi acasă nasul copilului, iar copilul continuă să respire anormal, personalul medical te poate ajuta.

Aspirația nazo-faringiană este o procedură medicală care presupune utilizarea unei soluții saline și a unui tub care se introduce în fiecare nară a copilului. Tubul introdus este avansat până în spatele gâtului, ceea ce provoacă reflexul de tuse și revenirea mucusului în această zonă. Ulterior, se aspiră mucusul și se extrage tubul. Se repetă procedura, dacă este nevoie.

Metode de ameliorare și prevenție

Iată câteva trucuri care vor ajuta copilul să respire mai bine:

  • Utilizează un umidificator – aerul umed ameliorează congestia nazală.
  • Lasă să curgă apă fierbinte în duș, astfel încât să se formeze aburi în baie. Apoi, intră cu copilul în baie pentru câteva minute. Acest lucru va favoriza desfundarea nasului.
  • Atunci când îl îmbăiezi, ai grijă să îi cureți delicat zona din jurul nărilor. Însă NU introduce nimic în nas cu scopul de a curăța narile.

Așadar, ai grijă să desfunzi corect nasul copilului, pentru a evita complicațiile provocate de congestia nazală.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Mu6RjGUzrQA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *