Dermatita de scutec

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Încă de la venirea lor pe lume, bebelușii se pot confrunta cu anumite probleme neplăcute, eritemul fesier fiind una dintre ele. Inflamaţia pielii de pe funduleţ ori din zona inghinală îi poate deranja foarte tare pe cei mici. Ceea ce le rămâne părinţilor de făcut este respectarea măsurilor de igienă, recomandate de pediatru.

Scutecul de unic

Dermatita de scutec (1)

Picture 1 of 2

ă folosință protejează pielea sensibilă a bebelușului. În același timp, aplicarea cremelor pentru zonele sensibile vor ține dermatita de scutec la distanță. Însă, atunci când scutecul nu este schimbat la timp, pielea rămânând în contact cu urina ori scaunul, pot apărea numeroase iritații, care, în scurt timp, îl vor deranja pe copil. În același timp, scutecele prea mici ori prea strânse îi vor răni pielea copilului, vătămând-o.

O altă cauză responsabilă de apariția eritemului fesier este diversificarea alimentației bebelușului. Numărul scaunelor va putea fi mai mare, acestea modificându-și compoziția și consistența, fapt care va cauza aceste afecțiuni. Săpunul, șamponul, șervețelele umede cu alcool ori parfum, precum și hăinuțele spălate cu detergenți, pot irita pielea copilului mic. În cazul în care problemele apar, măsurile de igienă sunt cele mai importante pe care părinții trebuie să le aibă în vedere. Spălatul fundulețului bebelușului, uscarea acestuia prin tamponare, aerisirea zonei afectate, dar și aplicarea unor creme și loțiuni potrivite pentru pielea sensibilă a copilului sunt câteva lucruri de care părinții trebuie să țină cont. În același timp, va trebui să eviți să îi oferi copilului alimente acidulate, precum roșiile, deoarece îi vor putea răni pielea.

5 recomandări pentru prevenirea dermatitei de scutec

1. Schimbarea cât mai des a scutecului de unică folosință. În cazul în care pielea este deja vătămată, bebelușul trebuie schimbat de scutec mai des decât de obicei. Cel mic nu trebuie să rămână în contact prea mult timp cu urina ori materiile fecale, care ar putea înrăutăți și mai mult problema.

De asemenea, aveți grijă să nu îi strângeți prea tare scutecul ori să fie de dimensiuni mai mici, fiind împiedicată astfel aerisirea zonei.

De asemenea, după spălare, aplicați cremă pe bază de zinc pentru prevenirea și tratarea iritațiilor de la funduleț, cremă recomandată de medici.

2. După fiecare schimbare de scutec spălați fundulețul bebelușului.

Chiar dacă nu folosiți de fiecare dată săpun, apa călduță va calma iritația și va îndepărta încet, încet dermatita de scutec. În cazul în care nu vă aflați în apropierea unei surse de apă, puteți folosi servețelele umede, însă fără conținut de parfum ori alcool.

Ștergerea pielii bebelușului după spălare nu se va face niciodată prin frecare, ci numai prin tamponare.

Copilul are pielea foarte sensibilă și tocmai de aceea, ștergerea se va face cu prosop moale și cu multă grijă.

3. Aerisiți zona afectată ori de câte ori aveți ocazia, lăsați copilul fără scutec! Aerul va distruge dermatita de scutec, fiind un remediu recomandat de
către medici.

Poți face acest lucru mai ales în timpul verii, atunci când afară este cald și bebelusul va fi ferit de răceli.

Acesta este un remediu recomandat în perioada în care micuțul tău va purta scutecul de unică folosință.

4. Nu folosiți creme, săpunuri și lotiuni care conțin alcool, parabeni ori parfum. Aceste elemente chimice vor afecta pielea sensibilă a bebelușului.

În același timp, nu folosiți decât produse testate dermatologic, potrivite pentru pielea copilului.

Variantele producătorilor de cosmetice te vor ajuta să găsești cea mai bună soluție, gama fiind extrem de variată.

5. Folosiți crema cu zinc – aceasta va calma iritațiile de la funduleț, devenind protectorul pielii bebelușului.

Aplicarea sa pe regiunea inflamată și doar pe pielea curată va reuși să vindece zona afectată de dermatită.

Dermatita de scutec este o afecțiune care poate fi prevenită și tratată.

Pentru a nu se ajunge în această situație, părinții trebuie să fie atenți cu regulile de igienă, spălând zona sensibilă și schimbând scutecul ori de câte ori este nevoie.

În cazul în care dermatita atopică a apărut, se poate vindeca.

Iar secretul constă tot în reguli de igienă, aplicate cu mare strictețe, potrivit recomandărilor specialiștilor.

În cazul în care pielea este mult vătămată, adresați-vă medicului pentru a vă recomanda cele mai potrivite măsuri de tratament.

Pielea fără scutecel

Pielea copilului mic este foarte sensibilă și are nevoie de multă atenţie din partea păriţnilor. Cu toate că scutecele de unică folosinţă sunt cea mai potrivită alegere, nu trebuie să le folosiţi fără încetare, ci, la un anumit interval, este indicat să lăsaţi funduleţul copilului să respire, lăsând pielea liberă, fiind astfel aerisită. Îi va face mult bine, aerul va circula, va usca zona și va contribui la reducerea inflamaţiei.

dr. Viorica Parutta, medic primar pediatru

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

One Response

  1. Fetita mea, Cristina, de 4 anisori a avut o dermatita de care nu mai stiam cum sa scapam, pana cand nasa ei i-a facut cadou o crema ce este folosita ca remediu pentru dermatite si psoriazis de la pure potions. Si e minunata crema. Chiar functioneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *