De-a bușilea fără stress

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mersul de-a bușilea este foarte distractiv pentru copil și îi asigură o bună dezvoltare însă țineți minte că în această etapă este necesară multă atenție. Micuții sunt extrem de interesați de lumea înconjurătoare și sunt foarte ingenioși. Vor să încerce tot ce este la îndemâna mânuțelor lor. Sunt dornici să tragă de fața de masă, să verifice toate sertarele dulapurilor și clar nu vor trece indiferenți pe lângă ghivecele cu flori. Așadar, pentru a evita surprize neplăcute, reorganizează casa având ca scop siguranța copilului tău. Iată câteva sfaturi practice:

Fii mereu cu ochii pe el

În primul rând, întotdeauna trebuie să fii cu ochii pe copilul tău. Chiar și într-o casă foarte sigură copilul poate să se rănească, dacă nu este supravegheat. Spune-i copilului ce are voie să facă și ce nu are voie, explică-i despre lumea înconjurătoare. Tu ești ghidul lui, apreciază asta, chiar dacă în unele momente acest rol ți se pare obositor sau plictisitor.

Securizează casa

Copiii nu pot anticipa consecințele faptelor lor, neavând nicio experiență. Ei sunt extrem de curioși despre mediul înconjurător. Trebuie să gândești în locul lor. Securizează tot ce ar putea fi periculos pentru ei. Încuie dulapurile și securizează ușile pentru a nu putea să-și prindă mânuțele. Siguranțele speciale care împiedică închiderea totală a ușilor sau deschiderea sertarelor sunt foarte folositoare. Securizează ferestrele deoarece copilul se poate cățăra pe pervaz pentru a încerca să deschidă geamul. Montează siguranțe-colțuri speciale pentru mobilier. Astfel eviți situațiile în care copilul s-ar putea lovi la cap sau în alte zone ale corpului. Montează protecții de priză. Știm cu toții care este riscul jucatului la priză. iar copiii sunt foarte încântați să introducă în priză orice obiect. Poți chiar să rearanjezi mobila astfel încât să acoperi cu ea prizele pe care le folosești mai rar, evitând astfel accesul micuțului la ele. Poți securiza frigiderul și capacul de WC cu o bandă special care împiedică deschiderea lor de către copil. Folosește o protecție pentru aragaz și plită. Securizează scările cu o poartă specială pentru copii deoarece sigur va dori să le escaladeze și își poate provoca răni severe sau o cădere dureroasă. În viitor copilul va avea numeroase oportunități să urce scările, dar pentru moment trebuie să-l ții departe de ele.

Ordinea este aliatul tău

Pune într-un loc inaccesibil toate obiectele care pot fi periculoase precum detergenți, pahare de sticlă, medicamente, obiecte mici (nasturi, monede, ace, clipsuri pentru hârtii, mărgele, piese de puzzle etc.) și obiectele ascuțite (cuțite, foarfeci etc.). Copilul se poate răni, sau mai rău, le poate înghiți sau îneca cu ele, sau și le poate introduce în urechi sau nas. Pungile de plastic, atât de îndrăgite de cei mici, pot fi foarte periculoase. Copii le pot pune pe cap și se pot sufoca. Scoate-ți cheile de la dulapuri/vitrine. Un copil curios poate lua cheia și o va amesteca printre jucării, iar voi veți pierde o grămadă de timp căutând-o printre jucării, sub covor sau în coșul de gunoi. Înlătură toate obiectele, inclusiv încălțămintea de pe podea sau nivelul rafturilor de jos. Plasează ghivecele cu flori în locuri inaccesibile micuțului, spre exemplu într-o camera închisă. Multe plante ornamentale sunt otrăvitoare (spre exemplu, leandrul, dracaena, ficus, philodendron, anthurium, spatiphyllum). Mai bine renunți la cele toxice iar pe restul le ascunzi. Copilul poate mânca frunzele, florile plantelor sau pământul care conține îngrâșământ.

Renunță la fața de masa. Copilașul poate răsturna pe el vesela și tacâmurile de pe masă dar și cafeaua sau ceaiul fierbinte. Servețelele mici sau simplele suporturi de pahare și farfurii sunt o soluție perfectă. Nu ține farfuriile pe marginea mesei pentru că sigur va încerca să tragă de ele.

Dacă ai un câine, o pisică sau orice alt animal de companie, nu lăsa litiera și castronul lor de apă și mâncare la îndemâna copilului. Copilul nu are voie să mănânce din același castron cu animalul sau să se joace în litiera cu fecale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *