Așezarea bebelușului pe burtică

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Așezarea bebelușului pe burtică, în contact direct cu pielea ta, reprezintă unul dintre cele mai intime momente. O astfel de poziţie are beneficii multiple, atât în planul dezvoltării psiho-emoţionale, cât și în cel al dezvoltării fizice a nou-născutului.

Problemele cauzate de statul pe spate timp îndelungat

Asezarea bebelusului pe burticaPotrivit specialiștilor pediatri, dormitul pe spate este cea mai sigură poziție de somn pentru bebeluș, reducându-se astfel considerabil cazurile apariției sindromului morții subite la sugar. Cum în primele luni de viață somnul reprezintă principala activitate a copilului tău, este important ca poziția lui să fie schimbată în momentele când este treaz, consecințele menținerii îndelungate a unei singure poziții fiind multiple și complexe.

Capul nou-născutului este format din segmente osoase interconectate prin suturi, care mai târziu se vor închide. În primele luni de viață însă, craniul este moale și maleabil. Așadar, menținerea unei singure poziții, atât în timpul somnului, cât și în timpul activităților zilnice, determină apariția deformărilor craniene.

Instalarea contracturilor musculare și a asimetriilor reprezintă alte consecințe ale statului pe spate timp îndelungat. Torticolisul este o astfel de scurtare asimetrică, a mușchiului sternocleidomastoidian, care apare atunci când copilul stă culcat pe spate cu capul orientat întotdeauna într-o singură direcție. Poziționarea copilului în scaunul de mașină sau în scaune special concepute pentru bebeluși, fără a-i susține capul, va determina ca acesta să se încline în aceeași parte, facilitând scurtarea musculaturii. Torticolisul este însoțit de plagiocefalie deoarece contractura musculară întreține poziția capului pe partea turtit. De asemenea, contractura musculară se poate instala la nivelul membrelor superioare și inferioare, determinând o poziție în formă de „W” a brațelor și sub formă de „broscuță” a coapselor.

Întârzierile în dezvoltarea motorie pot apărea după o poziționare pe spate prelungită, deoarece scurtarea asimetrică a musculaturii se instalează rapid. Bebelușul cu contracturi musculare ale brațelor, așezat pe burtică, va resimți un disconfort, ceea ce va determina apariția iritabilității și, în final, a plânsului. Când copilul plânge, de obicei, părinții îl reașează pe spate ceea ce va face ca bebelușul să petreacă un timp mai scurt pe burtică, musculatura spatelui fiind astfel mai puțin stimulată, făcând dificilă parcurgerea următoarelor etape de dezvoltare motorie.

Manevrarea și poziționarea bebelușului în timpul somnului

Manevrarea bebelușului din ambele părți atunci când este hrănit cu biberonul, îngrijit, schimbat și îmbrăcat, facilitează și stimulează mișcările de rotație active ale gâtului, în ambele direcții. Acest lucru este important pentru prevenirea contracturilor musculare asimetrice și a pozițiilor preferențiale care conduc frecvent la apariția deformărilor craniene (plagiocefalia pozițională).

Pentru a preveni presiunile constante ce pot acționa asupra unei anumite părți a capului, înoarce-i capul în ambele părți atunci când copilul doarme pe spate. Îl poți așeza înainte de culcare în partea opusă a patului, încurajându-l astfel să privească în ambele direcții.

Limitează timpul petrecut de bebeluș în scaunul de mașină, cărucior sau alte dispozitive, suprafețele rigide sunt cele responsabile de apariția sindromului capului turtit.

Avantajele timpului petrecut de bebeluș pe burtică

Poziționarea sugarului în decubit ventral (pe burtică), sub atenta supraveghere a adultului, nu numai că previne apariția sindromului capului turtit, dar are și o serie de beneficii asupra dezvoltării fizice și psihologice a bebelușului:

  • așezarea pe burtică tonifică musculatura trunchiului, bebelușul beneficiind astfel de o dezvoltare musculoscheletală normală;
  • reușind să privească din alte poziții, bebelușul este încurajat să cunoască și să descopere mediul în care trăiește;
  • pe burtică, copilul tău este expus acțiunii unor multipli stimuli tactili asupra feței, gurii și altor părți ale corpului, fiind astfel stimulate învățarea și auto-explorarea;
  • timpul petrecut pe burtică determină copilul să se întindă spre obiecte și să se răsucească, aptitudini precursoare târârii, o altă etapă în dezvoltarea motorie a puiului tău;

Descoperind noi mișcări ale propriului corp, copilul câștigă mai multă încredere în sine și va încerca noi scheme de mișcare pe măsură ce crește și coordonarea i se îmbunătățește.

Joaca pe burtică

Rezervă-ți, în fiecare zi, aproximativ 30 de minute pentru tine și puiul tău. Așează-l pe burtica ta și bucură-te de fiecare clipă. Cu cât petreci mai mult timp cu el, în această poziție, cu atât mai bine. Încă din primele zile ale nou-născutului așază-l pe burtică, pe pieptul tău sau peste coapsele tale, pentru câteva minute, astfel încât să se obișnuiască cu poziția. Poți prelungi treptat poziționarea, după fiecare schimbare a scutecului. Distractiv pentru el, relaxant pentru tine, contactul față în față, în timp ce stai întinsă pe spate scoțând sunete amuzante și schimbându-ți mimica feței, îl va determina cu siguranță pe cel mic să nu opună rezistență față de statul pe burtică.

Poziționează bebelușul pe burtică, schimbă-i poziția capului când este culcat pe spate, alternează pozițiile când îl îngrijești. Incluzând tehnicile de poziționare în rutina zilnică, vei asigura o creștere și dezvoltare sănătoasă, armonioasă celui mic.

Simona Velea - kinetoterapeutSimona Velea, kinetoterapeut:

Deformarea capului bebelușului poate fi determinată de absenţa unei posturi variate. Plagiocefalia este cea mai frecventă deformare craniană întâlnită la bebeluși, caracterizându-se printr-o aplatizare oblică a capului. Brahicefalia (cap aplatizat posterior simetric sau asimetric) și scafocefalia (cap aplatizat parietal bilateral) reprezintă alte forme de deformare a capului.

www.ortoprotetica.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *