Alergia alimentară – cum să îl fereşti pe cel mic de neplăcerile alergiilor acute sau cronice

Copii dezvoltă adesea alergii la alimente. Atunci când vorbim de bebeluși, pericolul ce pândește din mâncare este şi mai semnificativ. De obicei, micuţii dezvoltă alergii odată cu diversificarea, iar efectele pot fi dramatice. De aceea, e important să recunoști semnele alergiei și să-i asiguri copilaşului cel mai bun tratament, la timp.  

alergii

 

Ce este alergia

Corpul nostru este construit în așa fel încât să ne apere de tot ce ne-ar putea face rău. Numai că, uneori, percepe anumite semnale ca fiind ameninţătoare, deși nu sunt. Exact asta se întâmplă în cazul alergiilor. Acestea apar ca reacție a sistemului imunitar la un aliment perceput ca fiind un pericol. Atunci, eliberează anticorpi pentru a se apăra.

Semnele că bebelușul are alergie     

Simptomele clasice ale alergiei sunt ușor de recunoscut. Apar tulburări respiratorii, iritații pe piele, mâncărimi, iar uneori se umflă buzele și limba. Unii copii au și vărsături, diaree sau constipație. În cazuri grave, se poate instala șocul anafilactic. Acesta poate duce chiar la moarte, dacă nu se intervine de urgență.

La ce fac alergie cei mai mulți copii

Fiecare copil este diferit şi reacţionează diferit la tot ce mâncă şi la tot ce-l înconjoară. Există însă o listă a alimentelor cu potenţial alergenic mare, ce declanşează reacţii alergice la mulţi dintre micuţi. Circa 90% dintre copii au reacţii la: ouă, lapte, grâu, soia, nuci, peşte, fructe de mare. 

Atenţie! Bebelușul poate face alergie și la scutece

Este bine să nu dai imediat vina pe mâncare dacă puiul tău are alergie. Bebeluşul poate avea reacţii alergice şi la ingredientele din scutec (clorul, plasticul, etc). De aceea, e important să analizezi opţiunile înainte de a lua o decizie. Nu-i cumpăra scutecele la întâmplare!

Scutecele hipoalergenice Bambo Nature de la Albena Danemarca îţi vor elimina această grijă. Sunt scutece premium, testate dermatologic, eco-friendly de ultimă generaţie, fără alergeni și fără parfum, perfect sigure pentru bebeluşi.

Pe lângă faptul că sunt hipoalergenice, scutecele Bambo Nature sunt superabsorbante, moi şi plăcute pentru pielea bebeluşului. Totodată, au un sistem unic de aerisire, lasă pielea copilaşului să respire şi o menţin tot timpul uscată. Poți cumpăra scutece eco hipoalergenice Bambo Nature verificând lista partenerilor noştri, vizibilă pe site-ul www.bambonature.ro/de unde cumpar.

Din ce cauză fac copiii alergii

Mulţi copii moştenesc tendinţa de a dezvolta alergii. Aşadar, dacă unul dintre părinţi are o formă de alergie, există riscul să o dezvolte şi micutul. Dacă ambii părinţi au alergii, riscul ca micuţul să fie alergic este de 75%.

Mai trebuie să ştii că, dacă îţi alăptezi bebeluşul şi mănânci un aliment la care el e alergic, laptele tău îi va provoca o reacţie alergică.

Ce ai de făcut dacă bebe are alergie

De la primele semne ale reacţiei alergice, mergi cu micuţul la medicul pediatru! Acesta te poate îndruma către un medic alergolog, care va identifica alergenul şi va recomanda tratamentul potrivit. Tot el va stabili dacă micutul tău are alergie sau intoleranţă la un aliment. Desigur, vei exclude imediat din dieta copilului alimentul la care este alergic.

Cum poți feri copilul de reacțiile alergice

Potrivit specialiştilor, alergiile pot fi prevenite prin prelungirea, pe cât posibil, a perioadei de alăptare.

O altă posibilitate este să introduci gradual alimentele în dieta copilului. Astfel, poţi observa dacă vreunul îi provoacă reacţii alergice sau nu.  

Dacă micuțul tău este alergic, nu te îngrijora. Există tratamente eficiente. În plus, majoritatea alergiilor dezvoltate in primii ani de viata, dispar până spre vârsta de 8 ani.


Lasă un Comentariu...

*