4 moduri prin care vă puteți feri bebelușul de gripă și răceală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bebelușii sunt predispuși la diverse infecții, întrucât imunitatea lor se află în curs de dezvoltare în primii ani de viață. Mulți părinți observă că bebelușul tinde să se îmbolnăvească odată cu schimbarea anotimpului sau cu schimbarea locului. Imunitatea bebelușului nu este pregătită încă să facă față unor astfel de schimbări bruște, iar corpul său nu este capabil să lupte împotriva infecțiilor și bolilor care se află în mediu.

Una dintre infecțiile majore cu care se confruntă majoritatea bebelușilor este răceala sau gripa. Schimbarea bruscă a climei și poluarea intensifică tendința celor mici de a contracta cu ușurință răceală sau gripă. Părinții care își plimbă copiii în zone foarte poluate trebuie să știe că riscul ca bebelușul să răcească este foarte mare din cauza poluanților prezenți în atmosferă. Iar dacă ne gândim la nou-născuți, ei cu atât sunt mai predispuși la răceală, gripă și alte boli minore și comune, deoarece răspunsurile lor imune nu sunt încă dezvoltate.

Pentru a reduce riscul ca bebelușul să sufere de răceală sau gripă este necesar să țineți germenii la distanță, folosindu-vă de două instrumente vitale, și anume o bună igienă și un vaccin antigripal. Pentru a vă proteja nou-născutul împotriva germenilor prezenți în mediu, mai ales dacă bebelușul a venit pe lume în perioada de răceală și gripă, iată măsurile preventive pe care este recomandat să le respectați:

  1. Țineți copilul departe de persoanele  bolnave. Așa cum s-a menționat în rândurile anterioare, pentru că bebelușul are un sistem imunitar slab, el este foarte predispus la răceală și gripă. Așadar, dacă bunica, bona, rudele, prietenii sau orice alt membru al familiei este răcit sau prezintă simptome de răceală sau gripă precum febră, dureri în gât, tuse uscată sau umedă, dureri musculare sau congestie nazală, atunci încercați să țineți bebelușul la distanță până când persoana bolnavă se însănătoșește pe deplin. În general, este indicat să faceți tot posibilul să evitați persoanele bolnave și locurile aglomerate. În cazul în care nu puteți evita o astfel de situație, cereți politicos persoanei bolnave să nu atingă bebelușul și să își acopere gura atunci când tușește sau strănută.
  2. Alăptați. Alăptarea este cea mai bună modalitate prin care puteți oferi protecție bebelușului după naștere. Laptele matern conține anticorpi care contribuie la construirea sistemului imunitar al bebelușului și care îl protejează de tot felul de boli. În situația în care nu puteți alăpta bebelușul sau doriți să îl înțărcați timpuriu, discutați cu medicul pediatru despre formulele de lapte și despre cum să alegeți cea mai potrivită formulă. În mod ideal, formula de lapte trebuie să fie îmbogățită cu vitamina C, cu fier și cu acizi grași Omega-3. De asemenea, discutați cu medicul pediatru ce măsuri preventive puteți adopta pentru a lupta împotriva infecțiilor și bolilor.
  3. Mențineți o bună igienă. Menținerea igienei și a curățeniei este unul dintre cele mai importante aspecte pentru a vă feri copilul de răceală și gripă. Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a lua bebelușul în brațe sau de a-l alăpta. Insistați că vizitatorii să se spele pe mâini înainte de a atinge bebelușul. Camera și pătuțul ar trebuie să fie întotdeauna curate, lipsite de praf și aerisite. Cu toții avem germeni pe mâini, așa că spălatul pe mâini este cea mai bună metodă de protecție. Minimizarea numărului de germeni cu care bebelușul interacționează în primii ani de viață va construi o bază solidă pentru o sănătate de fier și îl va proteja până când sistemul imunitar se va dezvolta mai bine.
  4. Evitați locurile publice. După nașterea bebelușului este chiar indicat să ieșiți la aer curat, dar cel mai bine evitați locurile publice care sunt aglomerate, întrucât astfel de locuri sunt predispuse la viruși.

În cele din urmă, aveți grijă ca bebelușul să fie vaccinat la timp și să i se administreze toate vaccinurile importante. Poate fi util să aveți la îndemână o schemă de vaccinuri pe care să o respectați cu strictețe. O bună igienă, o îngrijire pe măsură și cât mai multă vigilență vor feri copilul de răceală, gripă și alte boli care stau la pândă și vor contribui totodată la dezvoltarea sistemului imunitar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *