4 modalități prin care poți avea grijă de igiena orală a copilului tău

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

O dantură sănătoasă este vitală pentru dezvoltarea abilităților de vorbire și mestecare ale copilului. Lipsa unei bune rutine de igienă orală poate conduce la infecții, boli și probleme structurale ale dinților. Vestea bună este că poți preveni toate aceste neplăceri oferind copilului tău cunoștințele și accesoriile de care are nevoie pentru ca rutina sa de îngrijire orală să fie ușoară, rapidă și plăcută.

În rândurile care urmează, îți prezentăm informațiile esențiale, inclusiv despre o alimentație sănătoasă, care susțin sănătatea orală în rândul copiilor.

  1. Curățarea dinților. Este important să începeți o rutină zilnică de îngrijire orală a copilului înainte de apariția primului dinte. După fiecare sesiune de alăptare și după fiecare masă, ștergeți gingiile bebelușului cu o batistă caldă și umedă pentru a îndepărta excesul de alimente și bacterii. De îndată ce apare primul dinte, periați cu o perie mică cu peri moi, utilizând apă caldă. Este recomandat ca părinții să verifice întotdeauna dinții copiilor lor pentru a observa eventualele probleme sau infecții. Când copilul este deja în pat și se pregătește pentru culcare, puteți să îi verificați dinții, deoarece este mult mai ușor să verificați dinții superiori din poziția culcat. De asemenea, părinții ar trebui să își educe copiii referitor la igiena dentară adecvată începând cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani. Achiziționați o periuță de dinți pentru copii și învățați-i cum să își curețe dinții și cum să își clătească gura după spălare. Nu uitați că este indicat să vă supravegheați copilul când se spală pe dinți până când va împlini vârsta de 7 sau 8 ani. În primii ani de viață, va trebui să înlocuiți periuța copilului la fiecare trei luni, dar pe măsură ce crește și se dezvoltă, puteți opta pentru o periuță pentru copii mai performantă, așa cum sunt cele de aici. Nu uitați nici de ața dentară, care este atât de necesară pentru curățarea locurilor mai greu accesibile.
  2. Fluorul. O cantitate mare de fluor poate fi în detrimentul sănătății copilului și poate provoca pete pe dinți, dar o mică cantitate de flour este de fapt benefică. Consumul de fluor previne apariția cariilor atât în cazul copiilor, cât și al adulților. De asemenea, fluorul întărește smalțul dinților. Doar în cantități mari, fluorul poate îngălbeni dinții, iar mai multe informații despre albirea dinților aflați aici. Atunci când se spală pe dinți, copii nu trebuie să înghită niciodată apă de gură cu fluor sau pastă de dinți cu fluor, deoarece aceste produse conțin fluor în cantități destul de mari.
  3. Regim alimentar adecvat. O dietă echilibrată este esențială pentru dezvoltarea copiilor. Dinții, oasele și țesuturile moi ale gurii vor beneficia în urma unei alimentații sănătoase. Băuturile și alimentele zaharoase se pot transforma în acid și pot deteriora dinții, facându-i vulnerabili la carii. Este foarte important să faceți alegeri alimentare sănătoase și să evitați zahărul. Limitați consumul de sucuri, inclusiv sucuri de fructe, de ceaiuri îndulcite și de gustări dulci. De preferat este ca după fiecare masă sau gustare copilul să își clătească gura cu apă. Legumele crude, brânzeturile, carnea, fructele proaspete, iaurtul și ovăzul sunt doar câteva exemple de alimente care nu provoacă carii. În schimb, bomboanele, sucurile, ciocolata și biscuții determină rapid apariția cariilor. Unii copii sunt predispuși să dezvolte carii dacă au probleme de sănătate, s-au născut prematur sau au o greutate scăzută la naștere. Cariile apar sub formă de goluri minuscule pe suprafața dinților atunci când bacteriile și germenii se acumulează în gură. Limitarea consumului de zaharuri poate preveni apariția cariilor. Fructele și legumele proaspete reprezintă o alternativă excelentă la produsele dulci.
  4. Protecție orală. Purtarea unei gutiere este obligatorie dacă copilul este implicat în sporturi sau jocuri de impact. Cele mai multe modele de protecții bucale sunt realizate din plastic pentru a proteja dantura și buzele jucătorului.

În cele din urmă, mersul la stomatolog este indicat de la cea mai fragedă vârstă. Prima vizită la stomatolog ar trebui să fie una distractivă. Cu cât copilul se acomodează mai repede și devine mai confortabil cu mediul stomatologic, cu atât mai puțin stresante vor fi vizitele viitoare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *