Începerea diversificării

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Toate femeile cunosc faptul că alăptarea este un factor esențial pentru dezvoltarea copiilor și nu numai. Avantajele alăptării înseamnă mai mult de atât: pe lângă timpul pe care îl economisiți nesterilizând constant biberoane și tetine sau măsurând și pregătind laptele formulă, alăptarea aduce apropiere, importantă pentru cei doi actori implicați – mama și copilul. În același timp, alăptarea atrage scăderea riscului de a dezvolta probleme de sănătate, cum sunt diabet tip 2, cancer de sân, cancer ovarian, depresie postpartum.

Diversificarea incepe cu (1).jpg

Picture 1 of 2

Așadar, alăptatul este ceva unic și deosebit, dar ce ne facem când bebelușii cresc? Cu ce începem diversificarea?

Alimentația primelor luni din viața bebelușilor constă doar în lapte: fie el matern, fie formulă. Ușor, ușor, va trebui să începem diversificarea, să le introducem și alimente solide, însă numai când copilul este pregătit. Și cum nu toți funcționăm la fel, trebuie să ținem cont de acest aspect și să „fim pe fază”.

Cum ne dăm seama că bebelușii noștri sunt pregătiți pentru a începe diversificarea? Dublarea greutății pe care o avea la naștere, interesul pe care îl manifestă pentru mâncarea pe care o gustă, consumul de mai mult de 960 de ml de la sân (sau formulă de lapte) în fiecare zi, întoarcerea capului și faptul că se poate ridica singur sunt numai câteva dintre elementele care ne transmit în mod clar că putem trece la etapa următoare în hrana micuțului.

Acum, că putem introduce și alte alimente în afară de lapte, nu trebuie totuși să trecem direct la alimente solide, e mult prea devreme. De ce? Fiind pus în astfel de situații, riscul copilului de a dezvolta alergie la mâncare va fi mult mai ridicat.

Diversificare300Un alt lucru important de care trebuie să ținem cont este că introducerea alimentelor solide presupune și dezvoltarea sistemului digestiv întocmai. Sistemul digestiv al bebelușilor trebuie să se fi maturizat într-o măsură mai mare sau mai mică pentru a face față noilor alimente. Pentru a nu-l suprasolicita, putem începe prin a-i oferi cantități mici de cereale măcinate, cu lapte sau suc de fructe cu apă.

Acum că deja cunosc gustul cerealelor, putem să avansăm la fructe și legume, desigur, tot pasate. Pe măsură ce bebelușul se familiarizează cu gustul lor, poți să mărești doza, dar pentru început, o linguriță este suficientă.

Odată ce bebelușul are opt luni, proteinele pot fi adăugate fără teamă în hrana lui. Când spunem proteine ne referim la carne pasată, brânză de vaci, gălbenuș de ou, iaurt și boabe uscate. De menționat și de luat aminte în momentul introducerii noilor alimente este faptul că ele nu trebuie să fie mai dese de 2-4 zile, nu mai mult de o linguriță pe zi. Cantitatea va crește treptat.

Mâncăruri cum sunt piureul, carnea moale și supele sunt ideale pentru acomodarea noii alimentații a bebelușului. De altfel, pe măsură ce dințișorii își fac apariția, vei putea adăuga și mai multe alimente în dieta sa.

Și după cum ne dorim ca pruncii noștri să aibă parte de o evoluție cât mai armonioasă, trebuie să ținem cont de câteva lucruri în momentul diversificării alimentației lui (și nu numai): bebelușii nu trebuie să consume alimente care conțin sare, zahăr, desert, dulciuri. O discuție cu medicul este indicată pentru a ști cu exactitate momentul introducerii acestora. Mâncărurile tari sau crunchy cum sunt semințele, nucile, floricelele de porumb sau morcovii trebuie să fie excluse în totalitate din alimentația bebelușilor întrucât se pot îneca extrem de ușor și le pot provoca disconfort în momentul înghițirii acestora.

Există o varietate de alimente pe piață pentru bebeluși. Cel mai indicat este să folosim acest avantaj și în cadrul formării obiceiurilor sănătoase pentru copilul tău, încă de mic. Copilul trebuie să fie liber în „exprimare”, chiar dacă această exprimare presupune momentan murdărie la un nivel foarte înalt… 🙂 Este un pas important în vederea dezvoltării abiltăților motorii, dar și a independenței copilului.

Receptivitatea noastră la reacțiile pe care copilul le manifestă în momentul în care gustă alimente noi este crucială. Nu toți copiii preferă aceleași lucruri, pe parcurs formându-și deja preferințe alimentare. Este necesar să cunoaștem aceste lucruri pentru a le asigura tot confortul și pentru a ști care sunt felurile de mâncare preferate și care sunt cele pe care le refuză.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *