Diversificare cu cereale pentru bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ai ajuns în acest moment în care trebuie să introduci în dieta micuţului tău diverse alimente, iar acest lucru te sperie puţin și pe bună dreptate, este un pas important pe care trebuie să-l faci corect, încă de la început.

Cereale pentru bebelusi (1).jpg

Diversificarea bebelușului poate începe încă de la vârsta de 4 luni, asta și dacă medicul pediatru îți recomandă acest lucru. Până în acest moment laptele matern este suficient pentru a asigura aportul de nutrienți necesari creșterii și dezvoltării micuțului.

Este contraindicat să integrezi în dietă alimente solide din două motive:

  1. puiul tău încă nu știe să mestece, în acest moment el obișnuiește să împingă mâncarea afară, pentru că nu are cunoștințe despre procesarea mâncării, nu știe cum să plimbe îmbucătura dintr-o parte într-alta și nici nu se descurcă să o împingă de la vârful limbii spre baza acesteia. De asemenea, pentru faptul că nu-și poate susține de unul singur capul, reprezintă un motiv în plus pentru a amâna acest pas, diversificarea.
  2. integrarea altor ingrediente în dieta sa, mult prea timpuriu, poate conduce la apariția alergiilor alimentare.

Cu toate că poate ai impresia că bebelușul tău rămâne în urmă, nu evoluează la fel ca ceilalți copilași nu te impacienta. În primul rând, fiecare se dezvoltă în propriul ritm, fiecare dintre ei sunt diferiți. Este o prostie să consideri toată această etapă o competiție. Chiar dacă nu ai experiență, încearcă să fii atentă la semnele pe care micul pui de om ți le transmite. De multe ori, răspunsurile la întrebări ni le dau chiar ei. Dacă începe să devină interesat de mâncare, întinde chiar mănuța după ea, este mult mai stabil și mai coordonat în mișcări sunt semne că este pregătit să treacă la următorul pas, diversificarea.

De altfel, cea mai potrivită vârstă este cea de 6 luni, conform specialiștilor și primele alimente cu care diversificarea debutează sunt fructele și legumele sub forma piureurilor. Fiind urmate la scurtă vreme de cerealele. Aceste trei grupe de alimente: fructele, legumele și cerealele sunt esențiale, mai ales în prima copilărie, ele reprezentând baza dietei, mulțumită conținutului bogat de elemente nutritive.

Cerealele pentru bebeluși sunt de două feluri, cu gluten și fără.

Din lista celor cu gluten fac parte cerealele din ovăz, grâu, orz și secară, în timp din categoria cerealelor non glutenice fac parte hrișca, orezul și mălaiul.

Diversificare300Pentru început specialiștii le recomandă pe cele din urmă, iar motivul este cât se poate de simplu, prevenirea alergiilor față de gluten. Glutenul este o proteină de origine vegetală care oferă elasticitate cerealelor. Datorită acestui element, aluatul produselor noastre de patiserie, de exemplu, crește, se umflă. S-a demonstrat că 1 din 133 de persoane prezintă intoleranță la gluten. Tocmai din această cauză, pentru că vorbim despre un bebeluș, cerealele care au în componență gluten nu sunt recomandate pentru cei mici.

Astfel, varianta cea mai la îndemână o constituie cerealele fără gluten, mai cu seamă cele din orez care au un gust discret, putând fi asociate cu ușurință cu alte alimente, fiind mai greu de depistat de prichindei.

Cerealele din orez mai prezintă câteva avantaje:

  1. sunt bogate în vitamina B1 a cărui rol este esențial, de a produce energie și de a asigura buna funcționare a creierului și digestiei;
  2. prezintă risc redus în ceea ce privește alergia;
  3. sunt ușor de asimilat;
  4. sunt bogate în fibre, asigură un tranzit intestinal optim.

Cerealele pentru bebeluși pot fi integrate treptat, pornind de la o măsură diluată, echivalentul unei linguri, ajungând ulterior la cantitățile recomandate pe ambalaje.

Pentru că laptele este un aliment complet care nu necesită adaosuri, ba mai mult, pentru simplu fapt că necesită mai multă energie din partea organismului ce-l procesează, sfatul specialiștilor este ca cerealele să fie înmuiate în apă caldă, combinate eventual cu fructe dulci pentru a-l cuceri pe micuțul necunoscător. După vârsta de 6 luni pot fi integrate și cerealele cu gluten.

Pentru a preveni eventualele alergii, ar fi potrivit să-i introduci pe rând cerealele, să folosești cantități mici la intervale de 3-4 zile. În acest fel vei descoperi cu ușurință intoleranța bebelușului la una dintre ele.

Gustul nou îl va intriga, este posibil ca în primă fază, textura ciudată pe care o simte pentru prima dată să nu-i fie pe plac. Nu te da bătută și insistă, va accepta în cele din urmă, iar ca procesul de trecere la acest preparat să fie mai simplu, combină cerealele cu fructe precum citrice, banane, măr dat pe răzătoare. De asemenea, cereale pot fi preparate și cu supă de legume. Gustul și densitatea lor va fi pe placul celor mici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *