5 pași către o diversificare corectă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Diversificarea alimentației bebelușului se face începând cu vârsta de șase luni a acestuia. Încă de la naștere și până atunci, bebelușul consumă lapte matern, așa după cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, fiind cel mai sigur aliment pentru o creștere și o dezvoltare cât se poate de sănătoasă.

Diversificarea alimentației bebelușului înseamnă trecerea către hrana solidă a acestuia, atunci când medicul specialist constată că bebelușul este pe deplin pregătit pentru acest lucru. Nu trebuie sub nicio formă să grăbești acest proces și să îi oferi copilului mai devreme de vârsta de șase luni alimente solide, singurul aliment permis fiind laptele matern, putându-l îmbolnăvi.

Sistemul digestiv al bebelușului este încă într-o continuă formare și dezvoltare și de aceea are nevoie de multă atenție. Sfaturile medicului specialist pediatru sunt potrivite pentru părinții care știu că urmează perioada diversificării. Atunci când bebelușul este perfect sănătos, i-au apărut primii dințișori, poate să stea în funduleț și își dorește să guste anumite alimente – toate acestea sunt semne clare că se poate trece la diversificare fără probleme.

Iată mai jos 5 pași către o diversificare corectă:

1. Nu întrerupe alăptarea! Hrana solidă trebuie oferită bebelușului în paralel cu porția de lapte primită de la mamă. Înțărcarea nu trebuie să se producă la vârsta de șase luni, ci alăptarea trebuie continuată până la vârsta de doi anișori ai copilului, influențându-i starea de sănătate. Dacă ești nevoită să mergi la serviciu, ai putea folosi o pompă de sân precum este aceasta, cu ajutorul căruia să poți extrage lapte și să îl oferi bebelușului tău atunci când ești plecată.

2. Fibrele, esențiale și pentru burtica lui bebe! Într-adevăr, sistemul digestiv al bebelușului are nevoie de fibre alimentare. Cerealele pentru bebeluși, pe care le poți regăsi aici sunt foarte hrănitoare pentru cel mic și mai ales foarte sănătoase. Îi poți oferi o porție de cereale mai înainte de culcare și mai mult ca sigur nu se va mai trezi la trei ore pentru că i se face foame, ci va dormi întreaga noapte.

3. Respectă regula de trei zile! Așa cum aminteam, nu este cazul să grăbești diversificarea și să încerci să îi oferi bebelușului mai repede anumite alimente. Introdu pe rând, conform indicațiilor medicului specialist, alimentele solide, lasă-i timp să se obișnuiască cu ele și mai apoi poți trece la următoarele. Regula de trei zile este valabilă pentru a cunoaște dacă bebelușul prezintă sau nu vreo alergie la un anumit aliment. Dacă i-ai oferi totul deodată, mai mult ca sigur nu ar fi cea mai bună soluție întrucât nu poți identifica la ce anume este alergic, dacă acest lucru se întâmplă.

4. Ai în vedere recomandările medicului pediatru și respectă schema de diversificare. Nu trebuie să îi introduci din prima zi carne de porc sau vită, așa cum nu este indicat ca bebelușul să facă cunoștință cu dulciurile. Cel mai bine este să încerci să respecți schema de diversificare pe care medicul pediatru ți-o recomandă, dar și perioada indicată de acesta.

5. Evită sarea și dulciurile! Iată un mesaj ce vine din partea medicilor pediatri și a Organizației Mondiale a Sănătății. Este indicat să eviți sarea și dulciurile atunci când vine vorba despre masa lui bebe, acestea fiindu-i dăunătoare. În plus, nu are sens să îi faci cunoștință cu ceva ce nu are cu adevărat nevoie.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *