5 mituri despre mâncarea bebelușului pe care să nu le crezi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alimentația puiului tău trebuie să fie construită pe o serie clară de aspecte, ce țin de sănătatea și dezvoltarea sa, într-o manieră cât mai armonioasă. Introduse cu responsabilitate în dieta sa, bebelușul se bucură atât de o hrană benefică pentru organism, făcând totodată cunoștință și cu texturi sau arome noi, pe măsură ce crește. Fără niciun fel de dubiu, s-au agățat și mituri de tot acest concept numit “alimentația bebelușului”.

Sursa foto: AICI

Însă noi suntem alături de tine pentru a-ți arăta care sunt acestea, dar și motivele pentru care nu trebuie să le crezi, oricât de problematice ți s-ar părea. Este mai bine să fii informată, pentru a-i oferi celui mic șansa unor mese diversificate, ce au la bază substanțe nutritive esențiale într-un proces de creștere, bazat pe armonie și sănătate. Să începem:

Mit 1: Cerealele din orez – primul aliment solid al bebelușului

Este unul dintre cele mai des auzite mituri ce gravitează în jurul diversificării hranei. Fără niciun fel de dubiu, cerealele din orez reprezintă o sursă foarte bună de fier, garantând și un risc minim de producere a alergiilor. Însă conform unui studiu realizat de experți în nutriție ai Universității Medicale din Colorado, USA, ordinea cereale – legume, fructe – carne nu este neapărat una obligatorie. De fapt, carnea ar trebui introdusă într-o fază incipientă a procesului de diversificare a hranei, începând chiar cu luna a șasea. Avantajele cărnii gravitează în jurul aportului excelent de fier și zinc, negăsite (în aceleași cantități) în laptele matern. Mai mult decât atât, după primele cinci luni de viață, rezervele de fier și zinc din organismul bebelușului încep să scadă, de aceea, carnea poate juca un dublu rol în dieta celui mic.

Mit 2: Laptele de soia îl poate substitui pe cel de vacă

Neadevărat! Nu există o formulă mai potrivită de lapte pentru dieta celui mic decât cea de vacă. Evident, discutăm aici despre alternative pentru laptele matern, cea mai bună sursă de proteine pentru dezvoltarea bebelușului. Este important de menționat faptul că proteinele regăsite în laptele de soia nu oferă aceleași beneficii nutritive precum cele din compoziția laptelui de vacă. Chiar dacă nu le produce bebelușilor aceleași neplăceri (balonare, gaze etc), laptele de soia nu este mai ușor de digerat decât laptele de vacă. Cu toate acestea, soia poate fi o alternativă în cazul bebelușilor ce prezintă o alergie clară la laptele de vacă, însă chiar și în cazul unei alergii, poți recurge la introducerea în dietă a laptelui de vacă pe bază de formulă hidroizolată: prin sinteză, proteinele din lapte sunt descompuse în prealabil.

Mit 3: Laptele bogat în fier poate cauza constipație

Iată încă un mit despre alimentație cât se poate de fals! Organismul celor mici nu poate încă  absorbi fierul la fel ca în cazul organismului unei persoane adulte. De aceea, formulele de lapte pentru bebeluși au un conținut ridicat de fier, însă procentajul regăsit într-o astfel de formulă este insuficient pentru a putea fi o cauză a constipației. Așadar, nu crede acest mit și continuă să îi oferi celui mic lapte bogat în fier, acesta fiind o sursă vitală pentru dezvoltarea fizică și mentală a bebelușului tău. Pentru a-ți face o idee asupra importanței acestei minerale în dieta celui mic, este important de menționat faptul că marii producători mondiali de hrană pentru bebeluși au renunțat la scoaterea pe piață a produselor cu un conținut redus de fier.

Mit 4: Diversificarea timpurie este un adevărat somnifer

Acest mit are la baza preconcepția conform căreia bebelușii se trezesc noaptea pentru că le-ar fi foame. În realitate, motivul pentru care micuții le pot face nopți albe părinților este unul simplu: organismul acestora nu este încă pregătit pentru reprize foarte mari de somn. De aceea, după vârsta de șase luni (prag vital pentru maturizarea sistemului nervos central), micuții încep să adoarmă chiar și câte cinci sau șase ore pe noapte. Așadar, introducerea alimentelor solide înainte de vârsta de 6-7 luni nu reprezintă altceva decât un aport inutil de calorii, ceea ce poate determina creșterea riscului de obezitate.

Mit 5: După începerea diversificării, laptele devine inutil 

Chiar dacă adaugi în dieta celui mic și alte produse, bebelusul nu își poate lua din noile alimente același necesar optim de calorii și nutrienți, la fel ca în cazul laptelui. Chiar dacă dieta celui mic începe să fie una diversificată, laptele matern sau cel pe bază de formulă trebuie să rămână în continuare principala sursă de hrană a bebelușului. Iar acest lucru trebuie menținut până când cel mic împlinește vârsta de 1 an. După acest prag, chiar dacă cel mic va mânca mai multe alimente solide, va avea nevoie în continuare de o cantitate zilnică de aproximativ 600 ml lapte (matern sau formulă). În perioada 9 – 12 luni, cel mic devine din ce în ce mai puțin atras de laptele matern, iar după pragul de 1 an, cel mic descoperă faptul că își poate satisface foamea și cu alte surse de hrană. Însă importanța laptelui pentru dieta celui mic rămâne la fel de crucială, pentru o bună perioadă de timp.

Click pe link și intră în categoria de mancare pentru bebelusi de pe auchan.ro, pentru a-i cumpăra puiului tau cele mai bune alimente, vitale pentru o dezvoltare armonioasă!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *