5 lucruri de care să ții cont în diversificare

Diversificarea alimentației bebelușului reprezintă o etapă nouă din viața acestuia, dar și din viața părinților săi. Mai mult ca sigur, mama nu va cunoaște care sunt regulile de bază ale diversificării și totul i se va părea destul de greu, din teama de a nu greși. De aceea, sfaturile medicului vor fi ascultate cu mare atenție odată cu introducerea diversificării alimentației.

Pe de o parte, este de la sine înțeles că bebelușul nu trebuie forțat să mănânce un anumit aliment și pentru a-l feri de alergiile alimentare este nevoie ca mâncărica solidă să fie introdusă pe rând în dieta sa zilnică.

Iată mai jos 5 lucruri de care să ții cont în diversificare:

  1. Nu renunța la alăptare – introducerea meselor solide nu determină și oprirea alăptării. Mama va trebui în continuare să îi dea sân bebelușului, mesele de lapte fiind foarte importante pentru creșterea și dezvoltarea acestuia. De asemenea, dacă mama nu poate fi în preajma micuțului său este bine să folosească o pompă de sân, precum este aceasta, cu ajutorul căreia să poată să extragă o anumită cantitate de lapte necesară pentru masa bebelușului său. Organizația Mondială a Sănătății recomandă continuarea alăptării, în paralel cu mesele de solide, până la vârsta de doi anișori, fiind foarte sănătos pentru bebeluș.
  2. La masa de seară poți încerca cerealele pe care le poți regăsi aici. Acestea sunt foarte hrănitoare, iar bebelușul va putea dormi mult mai bine aproape întreaga noapte. Ca atare, mesele de cereale pot avea o influență și asupra somnului, micuțul simțindu-se hrănit, mai mult ca sigur nu se va mai trezi atât de des noaptea.
  3. Nu începe diversificarea decât după ce ai îndrumarea medicului – bebelușul trebuie să fie observat medical de către specialist. Acesta va evalua starea de sănătate a bebelușului și mai mult ca sigur va concluziona dacă este sau nu bine să înceapă diversificarea alimentației. Acesta trebuie să fie perfect sănătos atunci când va trece la perioada diversificării, trebuie să știe să înghită, să stea în funduleț. Toate aceste lucruri vor fi evaluate de către medic.
  4. Respectă regula de trei zile – pentru a-l feri de alergii este bine să respecți regula de trei zile. Ca atare, nu introduce decât un singur aliment în cele trei zile și mai apoi observă-i reacțiile micuțului. Dacă după cele trei zile totul este în regulă poți trece la următorul aliment pe care medicul ți l-a recomandat, micuțul fiind în afara oricărui pericol.
  5. Nu îi oferi bebelușului lapte de vacă și nici alimente care conțin gluten. Acestea pot fi extrem de periculoase, bebelușul putând dezvolta alergii destul de grave. La fel de bine de știut este de evitat alimentele care conțin sare, zahăr sau miere. Acestea nu sunt recomandate copiilor atât de mici.

Lasă un Comentariu...

*