Dințișorii la bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dințișorii la bebeluși sunt urmăriți de fiecare părinte aflat la începutul acestui drum, fiind curioși cum anume se petrece întregul proces. Desigur, deși ne uităm în cavitatea bucală a bebelușilor aproape de când se naște, în speranța că cei doi dințișori își vor face în curând apariția, în realitate lucrurile stau puțin diferit.

dintisorii la bebelusiDințișorii la bebeluși apar în primul an de viață. De obicei, creșterea lor are loc după prima jumătate a anului. Însă, va trebui să cunoaștem că niciun copil nu se comportă la fel, fiecare este diferit în felul său și are ritmul propriu de dezvoltare. Dacă unii dintre ei sunt mai rapizi și astfel dentiția de lapte începe să apară încă de la 3-4 luni de viață, alții nu se grăbesc prea tare și iată că dințișorii le apar undeva după vârsta de 6 luni sau chiar mai târziu. Niciun caz nu este îngrijorător. Singurul lucru de care trebuie să se preocupe orice părinte este acela al menținerii unei zone curate, în conformitate cu regulile de igienă dentară.

Dințișorii la bebeluși își fac apariția brusc, surprinzând de cele mai multe ori părinții. Unii copii pot avea senzația de disconfort, plâng, sunt supărați și resimt puțină durere în zona respectivă. În același timp, simptomele pot fi și mai diverse. Febra, scaunele moi, fără a exista o altă cauză sunt alte lucruri cu care se pot confrunta micuții în această perioadă. Există însă și situația mai fericită, aceea în care dentiția de lapte își face apariția pe nesimțite, astfel că părinții observă că puiul lor și-a îmbogățit fără niciun scâncet dentiția de lapte.

Medicii stomatologi consideră că în cele mai multe cazuri, dinții de lapte moștenesc gena părinților, astfel dacă mamei sau tatălui dinții de lapte le-au apărut mai devreme ori mai târziu, este posibil ca și copilul să îi moștenească.

Ordinea în care apar dințișorii la bebeluși

Un bebeluș are numai 20 de dințișori de lapte, cu 12 mai puțini decât dentiția permanentă. De cele mai multe ori, dinții de lapte cresc complet până la vârsta de doi anișori sau chiar puțin mai târziu, urmând a fi înlocuită odată cu vârsta de șase-șapte anișori.

Primii care își fac apariția sunt incisivii centrali de jos, de obicei în jurul vârstei de 6-10 luni de viață, urmați fiind de cei de sus, care apar în jurul vârstei de 7-12 luni. Incisivii laterali de sus sunt următorii care apar, în jurul vârstei de 9 -14 luni de viață. Incisivii laterali de jos apar după luna a 10-a de viață și chiar mai târziu, până pe la 15 luni. Molarii primari de sus, apoi cei de jos apar în jurul vârstei de 13-19 luni de viață. Caninii apar după 16-23 de luni, fiind urmați de molarii secundari, în jurul vârstei de 23-33 de luni de viață. Așadar, dentiția începe să își facă apariția începând cu vârsta de 6 luni și se definitivează după vârsta de doi anișori. Este un proces extrem de lent și mult diferit de la copil la copil.

Simptomele apariției dințișorilor de lapte

Disconfortul cauzat de inflamarea și străpungerea gingiei îi conferă copilului o stare de neliniște și iritabilitate. În cazul în care observați copilul ca având astfel de simptome este bine să ajungeți la stomatolog în vederea evaluării dentiției și pentru a stabili dacă este cazul să pregătiți periuța pentru primii săi dințișori.

Începând cu vârsta de 3 luni de viață, copilul va saliva destul de mult, un semn că dentiția urmează să își facă apariția. Își va dori să roadă, să își ducă spre gurița diverse obiecte, având o stare de mâncărime și de disconfort. În același timp, copilul își va introduce mânuțele în guriță și va fi extrem de agitat. Astfel de stări pot fi completate cu diaree, febră sau insomnii.

În cazul în care bebelușul nu se simte bine, medicul poate recomanda administrarea unor analgezice ușoare, în dozele potrivite vârstei. Acestea îl vor ajuta să își calmeze durerile și să poată să se simtă mai bine. Masarea gingiei de către părinți este o altă modalitate prin care copilul se va putea simți mai bine, chiar dacă la început nu îi va plăcea mai deloc.

Sfaturi de îngrijire a dentiției de lapte

Pe lângă apropierea față de copil și nerăbdarea apariției primilor dințișori, părinții trebuie să cunoască toate demersurile pentru ca dințișorii de lapte să fie cât mai corect îngrijiți. În acest mod, copilul va fi ferit de carii și va avea o dantură impecabilă.

Igiena orală este necesară pentru ca sănătatea dentară să fie asigurată. Așadar, încă din primele săptămâni de viață, deși poate niciun dințisor nu este pe cale să își facă apariția, părinții trebuie să obișnuiască copilul cu curățarea cavității bucale. Tot în primele luni de viață se va evita excesul de dulciuri, fiind cauzatoare de carii. La fel este și cazul caramelelor, bomboanelor ori băuturilor acidulate.

Odată cu primii dințișori, copilul va fi obișnuit cu periuța potrivită vârstei sale și cu pasta de dinți pentru copii. Nu se va face în niciun caz exces de produs, putând fi dăunător, în cazul în care este consumat în exces.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *