Căderea dinților de lapte

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când primul dințisor de lapte își face apariția, părinții par să fie extrem de încântați, privindu-l cu atenție, făcând numeroase fotografii, dorindu-și să surprindă cele mai frumoase momente. Oricât de drăgălași ar fi, există o perioadă în care dinții de lapte cad, fiind înlocuiți de dinții definitivi.

Caderea dintilor de lapte (1).jpg

Picture 1 of 2

Căderea dinților de lapte stârnește curiozitatea oricărui părinte, neștiind ce anume este bine și ce nu să facă. Un lucru este sigur – întâlnirea cu medicul stomatolog va trebui să se facă destul de grabnic și ori de câte ori există suspiciunea că poziția dintelui ar afecta cavitatea dentară.

Așadar, imediat după ce dinții de lapte, în număr de 20 cad, își vor face apariția dinții definitivi.

Potrivit specialiștilor, alimentația, dar și stilul de viață și-au pus amprenta până și asupra acestui aspect, grăbind căderea dentiției temporare, astfel că primul dințisor se pierde la vârsta de cinci anișori, puțin mai devreme decât ar fi normal. Ultimul dinte de lapte va cădea abia la vârsta de 12 anișori.

Pe măsură ce vor „părăsi” cavitatea bucală, vor apărea dinții permanenți, făcând excepție dinții molari (măselele), care apar în spatele ultimilor dinți permanenți, neinlocuindu-i pe aceștia. Primul molar permanent va crește la vârsta de 6 ani, perioadă în care părinții vor trebui să fie foarte atenți în așa fel încât acesta să nu se carieze sau să fie extras din greșeală.

[adrotate banner=”33″]

Stop căderii dinților de lapte premature!

Scoaterea ori căderea prematură a dinților de lapte poate provoca o serie întreagă de probleme, conducând către o întârziere a apariției dinților definitivi sau chiar lipsa acestora. În același timp se poate întâmpla ca oasele maxilare să aibă mult de suferit, nedezvoltandu-se corespunzător și creându-se dezechilibre grave ale mușcăturii și înghesuiri dentare.

Dieta bogată în zahăr, hrănirea cu biberonul, dar și lipsa igienei pot provoca astfel de probleme. De asemenea, deficiențele de imunitate ale organismului, bolile metabolice (diabetul, hipofosfataza), bolile hematologice (neutropenia și leucemia), dar și absența unor enzime (de exemplu cea a cathepsinei C) ori copiii ce suferă de boala Papillon a€“ Lefevre pot prezenta astfel de probleme.

Atunci când copilul își pierde un dinte de lapte mai devreme decât ar fi normal, ar trebui să mergeți la stomatolog, în cazul în care pierderea este mult prea devreme se va face implant dentar.

Ori de câte ori căderea prematură a dinților de lapte este cauza unor probleme medicale se recomandă tratarea acestora, stopând efectele pe termen lung.

Indiferent de situație este indicată prevenția, prin curățarea dinților de lapte și controlul medical periodic.

Tocmai de aceea, este bine să respectați câteva reguli de bază:

 1. curățați bine dinții de lapte ai copilului în fiecare seară, fie folosind periuța și pasta de dinți, fie, atunci când e mai mic, folosind o compresă sterilă umezită în ser fiziologic.
 2. nu îi oferiți niciodată băuturi îndulcite înainte de culcare și scurtați perioada în care cel mic primește lapte la biberon.
 3. adresați-vă medicului specialist a€“ vizitele la stomatolog sunt obligatorii chiar și atunci când bebelușul pare să aibă o dentiție perfectă. Consultația stomatologică va identifica modul de formare, dar și sănătatea dinților copilului, corectând problemele mai înainte ca ele să apară.

Extragerea dinților de lapte

Dentiția temporară poate cădea chiar și fără intervenția medicului stomatolog, însă chiar și atunci este indicat să faceți un control medical, în așa fel încât să vă asigurați că totul se desfășoară conform schemei normale.

În cazul în care medicul consideră necesar ca extragerea să fie făcută în interiorul cabinetului, se va folosi un anestezic gel, fără ac, în așa fel încât copilului să nu îi fie teamă. Atunci când se impune se poate folosi inhalosedarea, însă nu este o procedură uzuală la copii.

Când cad dinții de lapte?

Dinții de lapte vor fi înlocuiți cu cei definitivi începând cu vârsta de șase ani și până la vârsta de 12 ani.

Dinții de sus:

 • incisivii centrali – 6-7 ani
 • incisivii laterali – 7-8 ani
 • caninii – 10-12 ani
 • molarii primari – 9-11 ani
 • molarii secundari – 10-12 ani

Dinții de jos:

 • incisivii centrali – 6-7 ani
 • incisivii laterali – 7-8 ani
 • caninii – 9-12 ani
 • molarii primari – 9-11 ani
 • molarii secundari – 10-12 ani

[adrotate banner=”33″]

Dr. Andreea Oana Roșu: „Căderea dinților de lapte reprezintă o etapă normală în viața oricui, nu este o boală, nu este o afecțiune, fiind unul dintre procesele fiziologice prin care am trecut fiecare. Indiferent de situație, vizita la medicul stomatolog va ajuta copilul să aibă o dentiție perfectă, sănătoasă, de care se va putea folosi pe termen lung”.

Andreea Oana Rosu - medic dentist endodontieArticol realizat cu sprijinul:

Doctor Andreea Oana Roșu,

Medic dentist – endodonție

tel: +4 0748 170 701

mobil: +4 0726 195 333

adresă: Str. Elie Carafoli nr. 7, București

mail: oana.rosu@nvdental.ro

web: www.nvdental.ro


Sfaturi pentru căderea dinților de lapte

Dinţii de lapte sau temporari sunt esenţiali pentru o masticaţie corectă în copilărie. Fiecare copil are 20 de astfel de dinţi: patru incisivi centrali, patru incisivi laterali, patru canini și opt molari. Aceștia apar la câteva luni de la naștere, însă, în jurul vârstei de șase – șapte ani, cei de lapte cad și apar dinţii permanenţi.

Sfaturi pentru caderea dintilor de lapteCopilul devine mai stresat, mănâncă mai greu și poate avea probleme atât la căderea dinților temporari, cât și la creșterea celor permanenți. Vă oferim câteva sfaturi pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă mai ușor peste problemele cauzate de căderea dinților de lapte.

Ai grijă de dantura celui mic încă de la început

Chiar dacă are dinți de lapte, este important să îți ajuți copilul să și-i păstreze sănătoși, pentru că vechile probleme dentare pot fi transmise dinților permanenți. Ai grijă să îți duci copilul la stomatolog încă de mic dacă are carii, ajută-l să învețe cum să se spele pe dinți și cumpără-i o pastă specifică vârstei sale!

Pregătește-ți copilul pentru perioada de cădere a dinților

Copilul nu trebuie luat prin surprindere când îi cade primul dinte. De aceea este important să discuți cu el despre schimbările care se produc, despre „dinții vechi” și „dinții noi”. Iar dacă are întrebări la care nu știi să răspunzi cu precizie, programează-ți copilul la un medic dentist care să răspundă tuturor întrebărilor sale.

Zâna Măseluță și dorințele din copilărie

Americanii au obiceiul de a-și pune copiii să așeze sub pernă dinții căzuți pentru a-i lua Zâna Măseluță în schimbul unei dorințe sau al unui bănuț. Aceste tipuri de povești îi vor ajuta pe cei mici să înțeleagă importanța căderii dinților, ea reprezentând o etapă esențială din viața fiecărui om.

Îl doare? Du-l la stomatolog!

Dacă un dinte de lapte este foarte slăbit, se mișcă de foarte mult timp, îngreunând masticația, atunci copilul trebuie să fie văzut de un stomatolog.

Dacă a început procesul de cădere a dinților temporari și copilul nu are spațiul necesar pentru creșterea celor noi, atunci este recomandat să vizitați medicul ortodont.

Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru a vizita un cabinet stomatologic. Important este ca cel mic să se simtă cât mai bine, să treacă ușor peste procesul de schimbare al dinților și să fie ajutat atunci când apar probleme.

[adrotate banner=”33″]

Extracția dinților de lapte se face în puține situații

Nu trebuie să vă grăbiți în a extrage dinții copilului, dacă ei abia au început să se miște. Procesul este unul de durată și răbdarea devine cuvântul-cheie.

La dinții de lapte mobili, extracția se face în momentul în care gradul de mobilitate este foarte mare și jenează masticația. Dinții cu carii complicate, care nu pot fi tratați printr-un tratament corespunzător și care întrețin infecții locale sau generale trebuie extrași, la fel ca și dinții care au suferit leziuni traumatice (fracturi radiculare, luxații dentare complete, care nu pot fi replantați; dinții din focarele de fractură ale maxilarelor care împiedică consolidarea osului).

Mai pot fi extrași dinții temporari care produc tulburări de erupție a dinților permanenți: dinții care rămân pe arcadă după perioada de erupție fiziologică a dinților permanenți, împiedicând erupția acestora.

Atenție la dinții care cad în somn!

Trebuie să monitorizați fiecare dinte căzut al celui mic și, mai ales, pe cei care urmează să cadă. Aceste aspecte sunt esențiale, pentru că riscul de înghițire sau de asfixiere cu un astfel de dinte este mare. Cei mici trebuie atenționați cu privire la pericolele la care se expun atunci când li se mișcă dentiția de lapte și nu spun celor mari.

Explică-i că nu îl va durea deloc căderea dintelui de lapte!

Atât pierderea dinților de lapte, cât și creșterea danturii permanente nu îl vor durea pe copilul tău. Cu toate astea, dinții care se mișcă pot deveni destul de incomozi, creând disconfort. Ai grijă să nu cazi în plasa copilului răsfățat, care cere dulciuri și plânge, pretextul fiind durerea de dinți. Dacă totuși, durerea este într-adevăr prezentă, se recomandă ibuprofen la indicația medicului de familie.

Perioada de schimbare a dinților poate fi destul de dificilă, însă este bine ca amândoi să fiți informați, să ai numărul stomatologului la îndemână și să faci pe Zâna Măseluță atunci când toate soluțiile de liniștire a copilului îndurerat au eșuat!

[adrotate banner=”33″]

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

4 Responses

 1. buna ziua.am un baietel de 7ani si6luni caruia nu i a cazut nici un dinte nici macar nu se misca .am fost cu el de 2 3 ori la stomatolog care mi a spus sa astept ca el nu vede nici o problema.astazi m am uitat dinou la dintisori.cei de jos mi se par tociti si o nuanta usorrrr galbuie ffff pala nuanta.ce sa fac sa astept sau ce sa fac de ce nu se misca macar daca ceilalti vor sa iasa si n au loc.imi pun milioane de intrebari.dr spune ca nu vede nici o problema si totusi mie mi se pare inaintata varsta baiatului adica macar sa se miste dintisori sau macar unu sa i fi cazut.nu stiu ce sa zic de acceeea va cer un sfat o parere va multumesc

 2. Buna ziua! Baiatului meu in varsta de 7 ani i-a cazut dintele de lapte din fata sus pe data de 04 septembrie 2016 si pana in prezent nu se vede crescand dintele permanent. mentionez ca se mista destul de tare dintele de lapte cand a fost scos. Ce se intampla!!!

 3. Băiețelul meu are cinci ani şi cinci luni şi deja i.a căzut un dințişor şi altul se clatină. Nu ştiu dacă are importanțã, este un pic înalt pt vărsta lui(133 cm şi 35 kg).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *