7 tipuri de alimente care pătează dinții și sfaturi pentru a le “păcăli”

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Oricine își dorește dinți albi, imaculați. Cu toate acestea, există alimente care pătează dinții. Iată mai jos câteva dintre ele și află ce poți face pentru a evita aceste probleme!

albire dentarăCeaiul

Ceaiul este o băutură sănătoasă dar nu este și cea mai bună opțiune pentru a-ți păstra dinții albi. Specialiștii spun că ceaiul tare, obținut prin fierbere- în special cel negru- poate provoca mai multe pete decât cafeaua. Ceaiurile pe bază de plante sau ceaiurile albe pot afecta și ele învelișul exterior al dinților (smalțul), îndepărtându-l sau provocând  deasemenea pigmentări.

Sosurile

Sosurile sunt foarte gustoase dar cele mai colorate (ex. soia, roșii, curry), sigur vor păta dinții. Încercați să le schimbați cu sosuri albe, sau mai puțin colorate și nu uitați să periați și să clătiți gura la scurt timp după masă.

Băuturile pentru sport

Dacă alimentele sau băuturile sunt acide, sigur vor afecta dinții. Băuturile pentru sport și energizantele erodează smalțul și pregătesc inevitabil terenul pentru pete. Apa potabilă este cea mai bună soluție în timpul antrenamentelor.

Vinul

Dacă un produs alimentar sau o băutură pătează o față de masă, sigur va păta și dinții. Nu e de mirare că vinul roșu – băutură acidă cunoscută pentru culoarea sa închisă și bogată- se numără  printre cei mai cunoscuți inamici ai dinților albi. Surpriza este că și vinul alb, care este mai acid decât cel roșu, provoacă de asemenea pete.

Fructele

Afinele, murele, cireșele, rodiile și alte fructe delicioase pot păta dinții și bineînțeles, la fel vor face și sucurile sau tartele preparate din acestea.  Strugurii albi sau afinele albe nu pigmentează foarte rău dar sunt acide și afectează smalțul asa că, spălați dinții și folosiți ața dentară după ce le mâncați.

Cola și alte băuturi carbogazoase

Aveți nevoie de încă un motiv bun pentru a renunța la ele? Din cauza acizilor și coloranților – chiar și cele mai deschise la culoare- pot duce la colorații grave și mai mult decât atât, substanțele chimice care se adaugă pentru a oferi arome acestor băuturi, atacă foarte agresiv smalțul dinților.

Bomboane și alte dulciuri

Dacă dulciurile pe care le consumați- cum ar fi bomboane, gumă de mestecat, acadele- colorează limba atunci vor colora și dinții. Vestea bună e că răul provocat de dulciuri este direct proporțional cu frecvența și cantitatea consuării acestora așa că, cel mai bine ar fi să le mâncați rar…spre deloc .

Sfaturi:

Cel mai probabil nu veți putea elimina din dietă toate alimentele sau băuturile menționate mai sus.

Unele dintre ele- cum ar fi afinele, murele, sucul de roșii- sunt bogate în antioxidanți și deci, foarte sănătoase.  Așa că le puteți consuma, dar cu moderație și din când în când alternați-le cu alte surse (conopida, mere, grapefruit, pepene galben, etc.).

Altă sugestie ar fi să folosiți un pai atunci când consumați băuturi care pot favoriza apariția petelor. Folosirea paiului ar trebui să țină lichidul departe de dinți.

De asemenea, alimentele sau băuturile care pigmentează  nu trebuie ținute în gură mai mult decât este cazul. Lichidele pot fi înghițite direct iar alimentele, imediat după masticație.

După masă, mai întâi clătiți și apoi periați.  Clătiți gura cu apă imediat după ce ați mâncat sau ați băut ceva care ar putea păta dinții.  Așteptați o oră până la periaj în cazul în care ați consumat ceva acid- dacă o faceți mai devreme, veți afecta smalțul dinților. Dacă nu aveți periuța de dinți la îndemână, mestecați o gumă fără zahăr.

Mai multe despre albirea dentară, găsiți aici!

Contact Clinica Orthoexclusive:

Adresa:
Str. Roma nr. 42A Sector 1 011775 Bucuresti

Telefon:
+4 021 230 8660
+4 0722 884 433

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *