De ce să meargă copiii cu tălpile goale?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Îți place să alergi în tălpile goale pe o plajă cu nisip sau pe o iarbă proaspăt tunsă? Îți place senzația din timpul mersului și de după aceea? Copiii adoră să stea desculți (mulți protestează vehement atunci când vrem să îi încălțăm).

Desculț pe pământ, iarba și nisip este recomandarea medicilor și kinetoterapeuților pentru stimularea plantară a bebelușilor și copiilor. Din ce în ce mai des auziți și citiți despre acest aspect. Copilul are nevoie de această stimulare de la primii pași.

kinetobebe-cu-talpile-goale-micLa ce îi ajuta pe cei mici:

 • tonifierea musculaturii plantare (talpa) și a gambei. Exersându-și mușchii, se îmbunătățește tonusul muscular, atât la nivelul piciorului, cât și al gambei, dar efectele pozitive sunt resimțite de tot organismul.
 • contactul direct cu suprafața de sprijin, astfel că, la primii pași învață cum să își așeze piciorul pentru un echilibru mai bun.
 • simte altfel mersul prin faptul că are talpa direct pe pământ sau nisip și își reglează singur sprijinul în timpul pășirii.
 • cunoaște prin intermediul tălpilor diferite texturi și denivelări, îmbunătățindu-și permenent felul de a călca și adaptându-se mediului înconjurător;
 • își formează bolta plantară, care este în continuă dezvoltare până la 6-7 ani;
 • le place senzația, simțind mersul desculț ca pe un masaj la nivelul tălpilor.
 • se bucură prin faptul că nu sunt constrânși de încălțăminte;
 • au libertate de mișcare;
 • învață să desfacă degetele de la picioare, deoarece mulți copii au tendința de a ține degetele în flexie.
 • învață să se ferească astfel și se vor împiedica mai rar. Deși inițial experimentează orice denivelare și pietricică apărută în cale, cu timpul știu ce suprafețe preferă, așa că învață, fără prea mult efort să se ferească de eventualele pericole.
 • învață să meargă mai ușor pe vârfuri, călcâie, să alerge, să sară.

logo_kb_pngÎncălțămintea specială este recomandată doar de către medicul specialist!

Este important să fim precauți unde lăsăm copiii să meargă desculți, pentru a nu exista posibilitatea unui accident.

Curiozitatea copilului trebuie satisfăcută pe toate planurile.

Inițial ei cunosc mediul înconjurător prin atingere, atât cu mânuțele, cât și cu picioarele. Lăsați-i liberi să experimenteze și să alerge cât vor ei de mult, vor veni vremuri când vor sta numai la birou.

Centrul de Recuperare Pediatrica KinetoBebe

www.kinetobebe.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com