Colici la bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Durerile chinuitoare de burtică îţi fac bebelușul să plângă în primele luni de viaţă. Care sunt remediile, ce tratamente să folosim și mai ales când anume dispar aceste colici la bebeluși – sunt câteva dintre cele mai mari preocupări ale părinţilor, aflaţi în această situaţie.

Colici la bebelusi (1).jpg

Picture 1 of 2

Majoritatea sugarilor prezintă în primele luni de viață așa numitele colici abdominale.

Colica reprezintă plânsetul puternic și persistent, care apare la sugarii cu vârstă între 3 săptămâni și 3 luni. Cât de mult plânge bebelușul, într-un mod excesiv sau extrem, este un lucru subiectiv și diferă în funcție de percepția celui care îl îngrijește. În orice caz, medicii pun diagnosticul de colici la bebeluși în plină stare de sănătate, care, de mai mult de 3 săptămâni, plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, cu o intensitate mare, tipică vârstei. Este foarte greu de consolat un bebeluș cu un episod de colică din moment ce aceasta a debutat.

Bebelușul care are colici este agitat, are reprize de plâns însoțite de frecarea piciorușelor, care apar, de obicei, în a doua parte a zilei și spre seară. Ele cedează de la sine, însă există câteva remedii care îl pot ajuta pe micuț să le suporte mai ușor. Află cum să faci diferența între colică și o problemă medicală mai gravă!

Ce sunt colicile la bebeluși și care sunt cauzele apariției lor?

Colicile sunt dureri sau crampe abdominale care afectează starea generală a micuțului. Nu se cunosc cauzele exacte, dar se crede că dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv ar determina apariția lor. Se pare că acesta nu produce cantitatea necesară de fermenți, care sunt implicați în digestia normală.

Bebelușul are nevoie de mai mult timp pentru a-și dezvolta sistemul digestiv. Până la maturizarea lui, acesta va experimenta și alte neplăceri asociate colicilor, precum problemele cu scaunele.

Alte teorii cu privire la originea acestor colici la bebeluși sunt:

 • intoleranța la lapte;
 • subnutriția;
 • dezechilibru hormonal temporar;
 • sistem nervos hipersensibil la mediul exterior;
 • temperament intens al copilului.

Cum recunoști colicile la bebeluși?

Ele apar cam la 2-3 săptămâni de viață și încep să dispară începând cu luna a treia. Ele se recunosc astfel:

 • imediat după ce mănâncă începe să plângă puternic – plânsul poate dura în jur de 2 ore;
 • își răsucește sau freacă constant picioarele când plânge;
 • strânge piciorușele spre abdomen;
 • își încovoaie corpul;
 • crizele de plâns apar de mai multe ori pe zi.

Există vreun tratament pentru colici la bebeluși?

Nu există un tratament care să facă colicile să dispară definitiv. Dar există măsuri pe care mămicile le pot lua pentru a ameliora durerile chinuitoare pe care micuțul le trăiește în acele momente. Însă ele nu sunt 100% sigure și nu funcționează de fiecare dată. Poți constata că în unele dăți un anumit remediu își face efectul, în timp ce în altele este inutil.

Măsuri pentru ameliorarea colicilor la bebeluși:

 • dă-i o jucărie să se joace între mese;
 • fii calmă și rațională, nu te panica pentru că îi creezi o stare și mai tensionată copilului;
 • înfășoară copilul bine într-o păturică;
 • pune-l la pieptul tău, pe burtică, pentru a simți căldura corpului;
 • folosește un balansoar pentru a legăna copilul;
 • masează-i ușor burtica;
 • pune-i pe burtică o sticlă cu apă călduță;
 • pune-i muzică;
 • schimbă repede mediul în care se află (plimbă-te cu el prin casă, pe afară, cu mașina etc.);
 • fii atentă să nu inhaleze prea mult aer atunci când mănâncă;
 • schimbă laptele;
 • dă-i ceaiuri contra colicilor;
 • oferă-i suplimente cu probiotice.

Când este cazul să suni un medic?

 • dacă bebelușul are o temperatură de peste 38 de grade Celsius;
 • plânge mai mult de 2-3 ore în continuu și nu se observă niciun semn de ameliorare a durerilor, în ciuda eforturilor tale;
 • nu mai mănâncă cum trebuie;
 • vomită constant;
 • are diaree frecvent;
 • are o stare generală alterată, în principal descrisă prin somnolență.

Indiferent de situație, un bebeluș care plânge va putea fi calmat ușor doar atunci când se află în brațele mamei sale, așa că nu îl lăsa singur, fii alături de el și arată-i cât de mult îl iubești.

Dr. Elena Dan, medic primar pediatru, doctor în științe medicale:

Doctor Elena Dan - medic primar pediatruToţi sugarii manifestă la un moment dat aceste dureri inconfortabile. Nu există motive pentru care să te învinovăţești că nu îl îngrijești cum trebuie și că din această cauză apar stările incomode la bebe. Chiar și un copil sănătos tun poate avea colici.

Totuși, reprizele de plâns extrem de lungi, precum și iritabilitatea copilului pot crea frustrări părinţilor. Important este să fii calmă, răbdătoare și înţelegătoare. Nu trebuie să te superi pe tine sau să te sperii, ci să aplici cât mai multe metode pentru a calma durerile micuţului tău. Cere ajutorul apropiaţilor dacă te simţi depășită de situaţie.

Centrul Medical Bambino

021/318.78.77


Remedii pe care nu le-ai încercat pentru colici

Bebelușul plânge neîncetat în primele zile după naștere. Plânge pentru că îi este foame, este ud, obosit ori își vrea alături părinţii. După ce verificăm toate cauzele posibile și încercăm să îl scăpăm de orice disconfort, iar micuţul continuă să plângă, situaţia e clară: are colici!

Remedii coliciAtunci când copilul are colici, toți suferă împreună cu el, necunoscând cauza și neștiind cum să îl liniștească măcar pentru câteva momente. Medicii sunt de părere că putem fi preocupați atunci când micuțul plânge minim trei ore pe zi, trei zile pe săptămână, vreme îndelungată. Și iarăși, oricât de mult ne-am dori să îl oprim, astfel de episoade rămân încă o necunoscută.

Ai auzit probabil că una dintre principalele cauze ale colicilor abdominale este reprezentată de sistemul digestiv, încă imatur care nu îi poate oferi micuțului o digestie rapidă. În același timp, obiceiurile nesănătoase de supt pot crea bebelușului disconfort și astfel să ajungă să plângă ore în șir. Înghite mult aer atât în timpul alăptării la sân, cât și în alăptarea cu biberonul. Acest lucru va deranja tranzitul intestinal, creându-i o altă suferință.

Și nu mai vorbim de alimentația mamei, care nu ține cont de recomandarea medicului și consumă alimente interzise, precum varză, băuturi carbogazoase, afumătură, cafea ori ciocolată.

Reguli pe care le-ai încercat sau nu?

Până nu demult, mămicile încercau tot felul de leacuri. Ceaiuri, siropuri, medicamente se administrau sugarilor ce sufereau de colici pentru calmarea durerilor. Bicarbonatul de sodiu avea acest rol, însă putea fi extrem de dăunător, împiedicând absorbția fierului și a acidului folic necesar pentru dezvoltarea organismului micuțului. De multe ori, durerea se accentua și mai mult.

Unele dintre remediile naturiste încercate și cu efect pozitiv în tratarea colicilor sunt ceaiurile de mușețel, mărar, chimen sau mentă, cu efect calmant.

Bebelușul înghite destul de mult aer în timpul mesei, așa că este bine să îl așezi pe ceva tare sau presat cu burtica pe tine. În același timp, gazele intestinale pot fi eliminate dacă bebelușul este așezat pe burtică. În acest caz, nu îl lăsa nesupravegheat, prevenind sindromul de moarte subită.

Tehnica celor 5 „S“ s-a dovedit a fi un remediu. Pediatrii americani ne sfătuiesc să ne strângem bebelușul la piept, să îi șușotim la ureche, să îl legănăm, să îi dăm să sugă și să îl așezăm pe o parte sau pe stomac.

În cazul în care nimic din cele de mai sus pare să nu îl mulțumească, poți încerca masajul, o terapie benefică pentru calmarea durerilor. Însă și de această dată poate apărea o problemă – bebelușul nu suportă să îi atingi burtica și plânge mai tare, fapt care îl va face să înghită și mai mult aer și astfel durerea să crească.

Plimbările în aer liber, în medii sănătoase și liniștite sunt alte soluții recomandate de specialiști. Ieși cu el în parc, la pădure, în locuri ferite de poluare și agitație.

Dacă totuși nimic nu poate calma starea bebelușului, trebuie să mergi la medic și niciodată să nu îi administrezi medicamente după ureche.

Răbdarea și calmul sunt cele mai importante condiții pentru ca să poți trece cu bine peste astfel de situații. Ai nevoie ca toţi cei din jur să te sprijine, să te ajute să reușești să îl faci bine.

Nu uita! Colicii sunt o stare cu care este posibil să te confrunți, dar tot ea va trece odată ce ai experimentat-o și nu se va mai întoarce, la fel cum la al doilea copil este posibil ca lucrurile să stea diferit.

Bebeluşul are colici? Cum afli?

Doctor Elena DanToţi bebelușii plâng, unii mai tare, alţii mai încet, unii vreme îndelungată, alţii numai câteva minute. Dar cum știi dacă bebelușul tău are colici? Mai mult de 50% dintre nou-născuţi trec prin astfel de episoade, astfel că probabilitatea de a suferi de colici este foarte mare. De obicei, problemele apar începând cu săptămâna a treia de viaţă și dispar în jurul vârstei de trei luni. Un bebeluș cu colici plânge neîncetat, refuză să îl iei în braţe, menţine o poziţie chircită și are pumnii strânși.

De multe ori refuză să mănânce. Toate aceste semne te vor pune pe gânduri și vei cunoaște că micuţul tău suferă. Cu toate acestea, bebelușul continuă să ia în greutate, se simte în largul său în afara crizelor de burtică, ceea ce nu trebuie să fie un semnal de alarmă. Desigur, nu putem rămâne indiferenţi în faţa spasmelor de durere ale bebelușului, așa că mergem la medic în căutarea unei rezolvări.

Dr. Elena Dan, medic primar pediatru, doctor în științe medicale.

Centrul Medical Bambino, 021/318.78.77

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *