Ce să nu mănânci ca să nu facă colici?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice proaspăt părinte se confruntă cu colicii bebelușului. Plânge fără încetare, se ghemuiește și pare într-atât de neajutorat încât nu știi ce anume să îi faci pentru a-i fi bine. Din păcate, adaptarea la viața extrauterină nu este atât de ușoară pentru puiul de om, așa că va trebui ca organismul său, încă destul de plăpând să se adapteze nevoilor de afară.

colicileColicii bebelușului reprezintă principala problemă a părinților, în primele luni de la naștere. Nu le știu cauza, nu știu cum să îi consoleze și mai ales nu prea există un tratament adecvat pentru vindecarea acestor simptome. Colicile bebelușului rămân în continuare o cauză necunoscută chiar și de către medici, așa că vindecarea acestora ține uneori de trecerea timpului sau de modul în care părinții se conformează sfaturilor medicului pediatru.

Există păreri care consideră că aceste colici sunt determinate de sensibilitatea sistemului digestiv al bebelușului. De aceea, pentru a preveni toate aceste lucruri, mama trebuie să aibă în vedere un stil de viață sănătos, care să nu îi determine copilului neplăceri în timpul zilei.

Știm cu toții că orice bebeluș este hrănit în primele luni de viață și chiar mai târziu cu lapte matern. Prin laptele matern, mama îi va transmite copilului toți nutrienții și toate mineralele de care are nevoie pentru a se face mare. Desigur, tot prin laptele matern ar putea fi transferate bebelușului și anumite probleme de sănătate, ce i-ar determina o sensibilitate greu de controlat. Așa că prin introducerea în alimentație a unor elemente care ar provoca balonare ori indigestie, bebelușul va avea dureri de burtică, toate aceste lucruri fiindu-i transferate prin intermediul laptelui matern.

Cu toate acestea, mama nu trebuie să scoată din alimentație proteinele animale, precum ouăle, brânza, peștele, fiind extrem de sănătoase. În același timp, în dieta mamei trebuie să se regăsească multe fructe și legume, de preferat cele verzi, având un aport consistent de fier.

Alimente interzise în primele luni de alăptare

Legate de apariția colicilor abdominale sunt usturoiul, condimentele, ardeiul iute, ceapa ori mâncărurile condimentate puternic. De asemenea, mazărea, fasolea și varza balonează, așa că nu trebuiesc consumate în prima parte a alăptării, atunci când bebelușul ar putea fi supărat de colici.

În același timp, scoate din dieta zilnică sucurile carbogazoase ori apa minerală carbogazeificată. Nici nu trebuie să ne gândim la alimentele cu un potențial alergenic ridicat, existând un risc mare și pentru bebeluș.

Dacă înainte de a rămâne însărcinată consumai cafea, țigări și uneori băuturi alcoolice, de această dată este bine să le scoți definitiv din obiceiurile tale zilnice. Nașterea te împiedică în continuare să ai astfel de obiceiuri, de dragul bebelușului tău. În aceeași categorie s-ar putea încadra și energizantele ori ceaiul negru sau cel verde.

Medicamentele sunt și ele interzise în această perioadă, ori de câte ori te simți rău, mergi la medic și nu uita niciodată să îi spui că alăptezi și că bebelușul tău este încă foarte mic.

Testează, de dragul lui bebe!

Mai înainte de a încerca un aliment nou este bine să încerci să îl testezi mai înainte. Nu introduce mai multe alimente deodată, ci ia-le pe rând, așa încât să observi orice reacție alergică ori intoleranță alimentară ar avea bebelușul. Ori de câte ori vei observa ceva schimbat în comportamentul lui bebe, scoate alimentul respectiv din dieta zilnică, măcar pentru o perioadă, pentru a nu-i face rău.

Indiferent cum, ai în vedere ceea ce ți se pare că ți-ar afecta bebelușul, nu degeaba se spune că mama are instinct matern bine format încă de când bebelușul se află în pântec.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *