Primele manifestări de comunicare și înțelegere ale bebelușilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bebelușii încep să comunice și să înțeleagă anumite lucruri încă dinainte de a spune primele lor cuvinte. Primul an din viața oricărui bebeluș este presărat cu multe momente în care cel mic încearcă să comunice cu cei din jurul său și să îi înțeleagă, printre acestea numărându-se expresiile faciale sau limbajul corpului.  Dacă te afli în postura de părinte al unui nou-născut, iată la ce ar trebui să fii atent în primul an din viața sa!

Cum comunică nou-născutul în primele sale 3 luni din viață?

De obicei, primele 3 luni din viața unui bebeluș sunt de acomodare pentru părinți, mai ales dacă vorbim de primul lor copil. În această perioadă, părinții încearcă să descifreze semnele pe care bebelușul le transmite atunci când are anumite nevoi. Spre exemplu, vei observa că nou-născutul va plânge diferit atunci când îi este foame, când are nevoie să fie schimbat sau când plânge din cauza colicilor. Un alt mod de a comunica cu cei din jurul său este zâmbetul. Te vei putea bucura de zâmbetul celui mic ori de câte ori el este fericit sau mulțumit de o anumită situație. Se spune că primul zâmbet adevărat și controlat de cel mic apare undeva la vârsta de 6-8 săptămâni.

Această perioadă de 3 luni este una de adaptare și pentru cel mic, care descoperă încet mediul în care va trăi de acum încolo. Cu timpul, vei putea observa că el va fi atent la anumite sunete din jurul său și le va înțelege. O situație impresionantă este aceea în care bebelușul nou-născut recunoaște vocea mamei și se oprește din plâns sau din starea de agitație.

Cum comunică un bebeluș de 4-6 luni?

Odată ce lunile trec, vei vedea că cel mic începe să comunice din ce în ce mai mult cu tine. În această perioada, casa începe să se trezească la viață prin râsetele și gângurelile copilului. Tot pe la vârsta de 5-6 luni, el va începe să scoată anumite sunete, primele fiind de obicei consoanele p, b și m. Jocurile cu cel mic vor fi mult mai antrenante și gălăgioase, el fiind capabil deja să își exprime mulțumirea sau, din contră, nemulțumirea.

Lucrurile încep să se dezvolte și pe partea de înțelegere. Astfel, bebelușul va începe să descopere și să înțeleagă sunetele pe care anumite jucării le scot, va putea urmări cu privirea o anumită sursă de zgomot, va fi foarte atent la sunetele muzicale și va începe să distingă anumite tonuri ale vocii.

Cum comunică un bebeluș cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 luni?

Această etapă este cea mai frumoasă pentru părinți pentru că cel mic începe să imite sunete și încearcă să spună primele lui cuvinte, care, de obicei, sunt „mama” sau „tata”. În această perioadă intervin și gesturile și mimica feței. Spre exemplu, vei putea identifica mult mai ușor dacă un anumit aliment îi place sau nu copilului tău sau vei ști că vrea să îl iei în brațe în momentul în care ridică brațele spre tine. Până la vârsta de un an cel mic va profita și de sunetele pe care le poate scoate pentru a câștiga atenția tuturor sau chiar pentru a te manipula în anumite momente.

După vârsta de 7 luni, copilul va începe să înțeleagă sensul anumitor expresii sau cuvinte uzuale cum ar fi ”mână”, ”carte”, ”jucărie”, etc., va începe să răspundă la anumite întrebări sau cerințe (”Stai jos”, ”Ți-e foame?”) și va fi capabil să te asculte atunci când i te adresezi.

Bebelușul tău comunică de la naștere. Tot ce trebuie să faci ca părinte este să fii atent la gesturile și sunetele sale pentru a-ți da seama ce dorește să îți transmită, să ai răbdare, pentru că orice etapa de dezvoltare vine cu bucuriile și dificultăţile ei şi să îl încurajezi în oricare dintre modalitățile sale de comunicare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *